Naționala Ryde după o victorie la opt goluri în fața campioanei mondiale. România – Suedia este finala Trofeului Carpați. Asistență record la un meci de handbal jucat în țară

Redactor:
Marius Hutu
Naționala Ryde după o victorie la opt goluri în fața campioanei mondiale. România - Suedia este finala Trofeului Carpați. Asistență record la un meci de handbal jucat în țară
  • Publicat:
  • Actualizat:

România – Suedia este finala Trofeului Carpați din acest an, programată sâmbătă, de la ora 20:15. Prima reprezentativă a trecut de Brazilia cu 27-19, în timp ce nordicele s-au impus, după aruncările de departajare, cu 33-32 în fața Germaniei.

În prima apariție din 2015, România a arătat schimbată din multe puncte de vedere. Ca și componență a lotului au intervenit mici modificări. În schimb, prima reprezentativă s-a prezentat cu un nou selecționer, suedezul Tomas Ryde, dar și cu o nouă atitudine. Tricolorele au jucat în fața Braziliei ca la un meci oficial și au câștigat într-o manieră impresionantă.

Aproximativ 7.000 de oameni au venit să vadă naționala României, într-un decor de sărbătoare pregătit de Federația Română de Handbal, care a dat un restart din punct de vedere al imaginii. La acest capitol, echipa lui Dedu a punctat puternic, în condițiile în care a reușit să umple o sală la o partidă totuși amicală. A doua victorie, în planul imaginii, a venit în maniera de joc. În cele 3-4 zile în care Ryde abia a reușit să le cunoască pe tricolore, suedezul nu putea veni cu o revoluție din punct de vedere al jocului. Drept dovadă, a și început partida cu un prim „7” consacrat, rodat în ultimii doi ani, fără nicio schimbare importantă. În schimb, fetele au arătat extrem de montate, determinate, agresive în sensul pozitiv, chiar dacă a fost vorba de o partidă amicală. Poate că un start cu dreptul în mandatul lui Ryde era absolut necesar, în condițiile în care așteptările fanilor sunt mari, iar la ușă bate un baraj de foc pentru calificarea la Mondiale cu Serbia.

Chiar dacă a avut în față campioana mondială en-titre, România nu s-a intimidat, din contră, a dictat ritmul și a determinat adversara să joace după cum „cântă” Neagu, Ungureanu & Co. Altfel, jocul de vineri seara a arătat încă o dată că România este dependentă de Cristina Neagu, în atac, și Paula Ungureanu, între buturi. Postul de centru la HCM se pare că îi prinde bine Elizei Buceschi, care urcă frumos și la națională, Laura Popa s-ar putea să fie o soluție viabilă pentru un post deficitar la națională în ultimii ani – inter dreapta, Ada Nechita și Valentina Ardean nu arată că au trecut de granița de 30 de ani, dar tandemul Neagu – Ungureanu aduce consistență României. 

La prima impresie cu Ryde, naționala și-a atins scopul, a arătat că este pe creștere. Ținem aproape să vedem și continuarea. Următoarea apariție este sâmbătă, de la ora 20:15, în fața Suediei, în finala Trofeului Carpați.


21:35 Prima reprezentativă reușește o victorie fantastică, 27-19 cu campioana mondială, Brazilia. Tricolorele au făcut o adevărată demonstrație de forță și au condus cu autoritate din minutul 1 și până în minutul 60. Tomas Ryde a debutat încântător pe banca tehnică a naționalei. Au înscris Nechita – 7, Neagu – 6, Chintoan – 3, Popa – 2, Brădeanu – 2, Buceschi – 2, Marin – 1, Pintea – 1, Dincă – 1, Ardean – 1, Zamfir – 1.


22:23 România este dezlănțuită și ajunge la un incredibil 22-13 (min. 50) cu Brazilia. Meciul este, practic, câștigat. Finalul îi aparține unei tinere speranțe, Laura Popa („U” Cluj), care a marcat un gol de generic. 


21:15 Repriza a doua îi aparține Paulei Ungureanu, care face minuni în poarta României. Goalkepper-ul de la Baia Mare, dorită și de Buducnost Podgorica, se apropie de 50% procentaj al șuturilor apărate.


21:12 Atmosfera din tribune este senzațională. Strategia de marketing a Federației a dat roade: Sala Polivalentă este arhiplină. De fapt, avem un nou record de asistență la un meci de handbal în România, la meci sunt aproximativ 7.000 de spectatori!!!


21:04 Repriza a doua a debutat cu a doua paradă a Paulei Ungureanu la o aruncare de la 7 metri, urmată apoi de un gol înscris de Aurelia Brădeanu, primul al căpitanului României în acest joc (14-9, min. 32).


20:50 Brazilia a mai redus din diferență la sfârșitul primei reprize, dar ultimul cuvânt l-a avut tot Cristina Neagu. Cu o torpilă de la aproape 10 metri, interul stânga a stabilit rezultatul după 30 de minute: scor 13-9. Pentru România au marcat: Neagu – 5 goluri, Nechita – 4, Pintea, Dincă, Zamfir, Ardean – câte 1.


20:44 Cristina Neagu este vioara întâi a naționalei, ajungând la cota 4, după o acțiune personală de toată frumusețea. Sparge gheața și Ardean, iar România conduce campioana mondială cu 12-6 (min. 27).


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


20:39 Nicoleta Dincă înscrie golul meciului de până acum. Extrema stângă a prins în săritură o pasă de peste 30 de metri trimisă de Aurelia Brădeanu și a dus din nou România la patru goluri distanță de Brazilia (scor 8-4, min. 22).


20:33 După 7 minute fără gol, Cristina Neagu reușește să înscrie un alt gol de la mare distanță (scor 6-4, min. 16). Cuplul Ryde – Burcea a început să opereze și primele modificări în echipă. Neagu joacă doar faza de atac, iar Dincă i-a luat locul Valentinei Ardean.


20:26 Diferență majoră de atitudine în taberele celor două naționale. România tratează meciul ca pe unul oficial, iar după 10 minute conduce cu 5-1. Paula Ungureanu a reușit să apere o aruncare de la 7 metri, în timp ce Neagu a reușit un prim gol de Champions League.


20:20 Început perfect de partidă pentru Ryde & Co: România – Brazilia 3-0. Ada Nechita este jucătoarea momentului, extrema de la HCM reușind 2 din cele 3 goluri. Soubak a cerut deja time-out.


20:15 România a început partida cu un „7” deja tradițional: Ungureanu – Ardean, Neagu, Brădeanu, Marin, Nechita, Pintea. De partea cealaltă, Brazilia are în teren cinci handbaliste care activează în Liga Națională: Arenhart – Do Nascimento, Cavaleiro, Rodrigues, Da Silva.


CLICK AICI PENTRU A VEDEA IMAGINI DE LA PRIMA PARTIDĂ‚ A ZILEI, SUEDIA – GERMANIA

FOTO: DAN TĂ‚UȚAN

19:44 Alexandru Dedu a declarat la Digi Sport, la Săptămâna de Handbal, că a avut 8 nume pe lista posibililor selecționeri, români și străini. „Am început cu Ulrik Wilbek, am continuat cu Krumbholz, Duenas. Apoi am stat două săptămâni cu Ambros Martin și am ajuns la Tomas Ryde”.


19:37 Suedia este prima finalistă la Trofeul Carpați, după ce a învins Germania cu 33-32, în urma aruncărilor de la 7 metri. La acest capitol, nordicele au avut nervii mai tari și au câștigat cu 6-5.


19:30 Naționala U17, pregătită de Mariana Târcă, Nadina Dumitru și Luminița Huțupan-Dinu, mai are un pas de făcut pentru calificarea la Campionatul European. Astăzi, junioarele tricolore au învins Finalnda cu 30-22. Partida decisivă este duminică, de la ora 18:00, cu Turcia.


19:26 Situație inedită pentru Trofeul Carpați. Suedia și Germania au terminat la egalitate, scor 27-27, astfel că cele două naționale trec la aruncările de la 7 metri. Germania avea 8 secunde la dispoziție pentru a egala, Jakob Vestergaard a cerut time-out, iar elevele lui au reușit imposibilul. Un punct bonus pentru antrenorul danez.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


18:58 Echilibrul persistă în partida Suedia – Germania, scor 18-18 (min. 41). În cazul în care partida se va încheia la egalitate, cele două formații vor trece la executarea aruncărilor de departajare.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


18:55 Federația Română de Handbal a anunțat pe contul oficial de Facebook că s-au vândut peste 6.000 de bilete. Așadar, partida România – Brazilia ar putea înregistra un nou record de spectatori la un meci de handbal disputat în țară, cel puțin în această eră contemporană.


18:51 În paralel cu partida Germania – Suedia, la Turda, România U17 susține primul meci de calificare la Campionatul European din Macedonia, în compania Finlandei. După primele 30 de minute, junioarele tricolore conduc cu 15-10.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press

UPDATE 18:46 În primul meci din cadrul Trofeul Carpați, Suedia – Germania, după primele 30 de minute scorul este de 13-12. Ar fi de notat că jucătoarea de la CSM București, Linnea Torstensson, este una dintre cele mai bune handbaliste din tabăra Suediei. Jakob Vestergaard a început cu stângul pe banca Germaniei, 5-9 (min. 15), dar a reușit să-și readucă echipa în joc, 10-10.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


România intră oficial de vineri în era „Tomas Ryde”, debutul antrenorului suedez pe banca naționalei fiind la cel mai înalt nivel, cu campioana mondială en-titre. Noul selecționer a avut la dispoziție 3-4 zile pentru a-și cunoaște elevele, iar la partida cu Brazilia vom vedea, probabil, și câteva idei noi. România o are la dispoziție și pe Cristina Neagu, a doua handbalistă a lumii în 2014, cea în jurul căreia se va clădi naționala pentru Mondiale, dar și pentru următorii ani.

Pentru prima reprezentativă, meciul cu Brazilia este special din două motive. Pe lângă faptul că va marca debutul lui Tomas Ryde pe banca tehnică, tricolorele vor avea de înfruntat și o națională care se bazează în mare măsură pe jucătoare care activează în România la marile puteri HCM Baia Mare și CSM București. Cele două grupări „alimentează” Brazilia cu șase handbaliste (Pessoa, Da Silva, Cavaleiro, Rodrigues – CSM; Arenhart, Do Nascimento – HCM). Cu excepția Eduardei Amorim, care activează la Gyor dar care nu este la Cluj din cauza unei accidentări, sextetul din România formează și scheletul de bază al campioanei mondiale.

Trofeul Carpați marchează debutul lui Tomas Ryde la naționala României, dar și al danezului Jakob Vestergaard în fruntea Germaniei. Fostul antrenor al Oltchimului și director tehnic al CSM București a fost numit de curând în fruntea „panzerelor” și va face echipă cu fosta lui elevă, Grit Jurack, numită managerul naționalei. Interesant este faptul că la Trofeul Carpați toate cele patru naționale au în frunte selecționeri nordici: România, Suedia – antrenori suedezi; Brazilia, Germania – antrenori danezi.

Ediția din acest an a competiției se va desfășura după un sistem nou, cu semifinale și finale. Vineri sunt programate partidele Germania – Suedia (ora 18:00) și Brazilia – România (ora 20:00). Câștigătoarele vor juca în marea finală, sâmbătă, cu începere de la ora 20:15. Competiția s-a desfășurat în anii trecuți după sistemul fiecare cu fiecare, una dintre echipele invitate fiind România B. 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup