INTERVIU Tadici se oferă voluntar pentru ANAF: „Am să urmăresc în mod special câte contracte vor fi înregistrate la ITM și la finanțele publice”. Ce îl irită în handbalul românesc

Redactor:
Marius Hutu
INTERVIU Tadici se oferă voluntar pentru ANAF:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Explicația victoriilor cu Germania: „Fetele s-au autodepășit cu Germania”
  • Tadici i-a catalogat nevrednici pe conducătorii de cluburi care au votat ca antrenorul de națională să nu lucreze și la un club
  • Vestergaard și Târcă sunt variantele de înlocuire a lui Tadici la națională: „Vestergaard – nu cred, Târcă – o variantă OK”
  • „Ar fi o hoție la drumul mare ca CSM București să ajungă pe locul 6”

Naționala de handbal feminin a câștigat ambele partide amicale susținute în Baia Mare, în compania Germaniei (scor 33-32 și 31-25), rezultate care conferă o oarecare liniște înaintea „dublei” cu Belarus din preliminariile Campionatului European. Teoretic! Reprezentativa României trece însă printr-o perioadă ciudată, starea de fapt accentuându-se mai ales după o ședință a conducătorilor de cluburi din Liga Națională, în cadrul căreia selecționerul Gheorghe Tadici a fost una din teme. Majoritatea a votat ca antrenorul să aleagă între echipa națională și HC Zalău. Tadici s-a pronunțat categoric pe acest subiect încă de la venirea lui Alexandru Dedu în funcția de președinte al FRH, adică „aleg clubul!”. Astfel, varianta înlocuirii lui Gheorghe Tadici a revenit în actualitate. Jakob Vestergaard și Marina Târcă sunt primele nume vehiculate pentru a sta pe banca primei reprezentative începând chiar din vară. Cum a comentat selecționerul aceste variante?

Care ar fi concluziile după partidele cu Germania?
Am optat pentru o variantă cu două jocuri de pregătire împotriva unei naționale de top, care are ca obiectiv o medalie la următorul Campionat Mondial. Am întâlnit o echipă cu un lot foarte valoros, cu jucătoare dublate pe toate posturile și cu o linie de nouă metri care se află între primele trei din lume. Noi am făcut aceste teste în condițiile în care n-am avut vreo șase jucătoare, Neagu, Perianu, Zamfir, Druțu, Dobre și Marin, ultima accidentându-se în dimineața jocului. Pregătirea a decurs foarte bine, s-a făcut cu bună dispoziție, în ordine și disciplină.

Ați spus că Germania este o națională de top, cu un lot foarte valoros. După rezultate tragem concluzia că și România poate spune același lucru…
Am avut un joc consistent, dar fetele s-au autodepășit. Le-am și spus la ședința tehnică și le-am cerut permanent acest lucru, „autodepășirea este un sentiment al vostru de a trăi”. Acest lucru trebuie să-l simtă ele, nu doar pentru a-l asculta pe antrenor.

Sunteți mai încrezător înaintea „dublei” cu Belarus, de calificare la Euro, după jocurile cu Germania?
Sunt încrezător, dar pe de altă parte Belarus ne-a surprins la meciul tur cu Norvegia, este o nucă tare de spart. A ținut în șah Norvegia, care a avut la dispoziție toate vedetele, în frunte cu Loke și Lunde. Am avertizat că Belarus, la fel ca și Olanda, Polonia sau Cehia, vine tare din spate. Au o linie de 9 metri foarte bună și un pivot, Lobach, care a fost de neoprit. Le-am inoculat și fetelor ideea că au obligativitatea să câștige ambele meciuri cu Belarus.

„Nu sunt Alfa și Omega, dar cred că am dovedit prin fapte ce am făcut în handbalul românesc”

Veți fi pe banca tehnică la cele două meciuri cu Belarus? Președinții de cluburi au decis ca antrenorul de națională să nu mai fie și la club. Iar dumneavoastră ați spus în mai multe rânduri că rămâneți la HC Zalău dacă sunteți pus să alegeți.
Consider că am făcut ceva pentru handbalul românesc, am crescut jucătoare și am avut rezultate cu toate naționalele. De doi ani am început o muncă pe care am făcut-o gratuit. Nici nu s-a pus problema materială, ideea cu care am plecat la drum a fost să facem o echipă de calificare la JO. Mi-am dorit să reușesc acest lucru a treia oară din postura de antrenor, acesta a fost și țelul meu spre final de carieră. Acum, că lucrurile s-au schimbat la federație, la noi este o obișnuiță în societate, un mod de viață, de a strica și autodistruge prin idei năstrușnice. Faptul că niște conducători de cluburi votează este nesemnificativ. La noi trebuie să te uiți de cine sunt conduse cluburile. Cu excepția a 3-4 șefi de cluburi, acestea au în frunte conducători nevrednici. Se poate face o listă cu 20 de conducători care au venit în handbalul românesc în ultimii 8-10 ani, au făcut rău și au dispărut. În aceste condițiii nu este greu să obții niște voturi, să manipulezi. Nu sunt Alfa și Omega, dar cred că am dovedit prin fapte ce am făcut în handbalul românesc. Rămâne de văzut dacă va putea să depășească cineva în viitor palmaresul meu.

A manipulat cineva voturile președinților, astfel încât să fiți forțat să plecați de la națională?
E mai degrabă o invidie tipic românească, ca lucrurile bune să le distrugem. Cum altfel să explici o astfel de situație la o echipă națională la care lucrurile au funcționat relativ bine. Handbalul feminin se califică cu toate naționalele la turneele finale și se bate de la egal la egal cu toate celelalte puteri. Eu mă întreb de ce nu se mișcă nimic la băieți. De fapt, la masculin nu este nicio problemă din moment ce și mediatizarea este la 10-15% față de sectorul feminin. Iar explicația este simplă, ca să ai vizibilitate, trebuie să vii la fete pentru că altfel nu obții ce ți-ai propus. Naționala masculină nu este cu nimic mai presus decât cea de la volei sau de la alte discipline. În schimb, handbalul feminin este sportul cu cele mai bune rezultate, aici este și cea mai bună vizibilitate. În concluzie, ar trebui mai multă preocupare pentru handbalul masculin.

Dar dacă federația vă oferă un contract decent din punct de vedere financiar (n.r. în prezent Tadici are un salariu de 500 de euro la națională, dar nu a primit nici acești bani), nu ați fi dispus să renunțați la varianta HC Zalău, măcar până în 2016?
Un asemenea contract nu cred că se poate face pentru un antrenor român. Probabil că pentru un străin s-ar găsi fonduri, de altfel celor de afară li se fac contracte beton, atunci se găsesc și bani mulți. Sub nicio formă nu mi se va propune un nou contract pentru că știu situația financiară a Federației Române de Handbal. Trăiește și din sponsorizări ale cluburilor, ceea ce nu este normal.

Sunt cluburi care mai sponsorizează federația?
Baia Mare a sponsorizat toată această acțiune a echipei naționale. Adică toată pregătirea plus cheltuielile celor două formații. A fost o normalitate ca Oradea să susțină în trecut astfel de acțiuni, era pe un teritoriu neutru. Înainte, Oltchim, Brașov au fost sponsorii federației. Când un club sponsorizează federația mai apar deviații, se creează obligații.

„Unele jucătoare mai sunt la națională pentru că le-am lămurit eu, poate că în alte condiții nici nu mai veneau”

Ați discutat cu fetele pe tema posibilei plecări de la echipa națională?
Am avut o discuție cu jucătoarele mai experimentate, era normal să se întâmple asta. Unii sunt foarte triști, cred că le-au dispărut zâmbetele după cele două victorii cu Germania. Ar fi fost foarte bucuroși dacă am fi suferit două înfrângeri și, dacă ar fi fost și mai clare, cu atât mai bine. Nici ele nu înțeleg toate aceste discuții. Le-am spus că trebuie să ne calificăm cu orice preț la Europene. Și apoi să încerce să se califice la Jocurile Olimpice. Unele fete, care s-au mai calificat cu mine la Jocurile Olimpice, Brădeanu, Ardean, Nechita, știu despre ce este vorba, au simțit pe propria piele cât de greu au ajuns acolo. Unele jucătoare mai sunt la națională pentru că le-am lămurit eu, poate că în alte condiții nici nu mai veneau.

Se vehiculează varianta Vestergaard la echipa națională. O vedeți posibilă?
Nu știu dacă federația are bani să-l plătească. Și apoi, toată lumea știe ce a reușit Vestergaard la Oltchim, în condițiile în care a avut cele mai bune jucătoare din România și încă 7-8 vârfuri din Europa, dar și o logistică financiară și materială impecabilă asigurată de cei din Vâlcea. Nu știu dacă vreun club din lume a mai beneficiat de tot ce a avut la dispoziție Vestergaard, cred că nici măcar Gyor.

Dar varianta Mariana Târcă?
Este o variantă OK, și-a așteptat atâta timp rândul. Dar nu cred că vrea Târcă, nu știu cât își mai dorește în condițiile în care a preluat de curând naționala de cadete la care este și fata ei, vrea să ducă acest lot sus de tot.

Cum priviți problema numărului nelimitat de străine în Liga Națională? Ați fost mereu un aprig contestatar al acestui subiect.
Are un singur lucru bun, faptul că se vor plăti niște taxe pentru a fi aduse acele jucătoare de afară. Am propus ca banii colectați să se ducă la pregătirea loturilor de cadete, junioare și tineret, ar fi ca o măsură de protecție pentru handbalul feminin. În schimb, cluburile au un elan nestăvilit pentru jucătoarele străine. Interesul este legat de contractele făcute de diverși impresari cu sume absolut ireale.

La ce sume vă referiți?
Vor fi și sunt contracte între 6.000 și 14.000 de euro pe lună în Liga Națională. Acum rămâne de văzut cum va fi cu plata impozitelor, câte contracte înregistrate vor fi la ITM și finanțele publice. Am promis în Consiliul de Administrație și în întâlnirea cu președinții că am să urmăresc în mod special cum va fi respectată legislația, nu vor mai trebui să caute unii dacă s-au respectat regulamentele.

Totul pleacă de la cazul Snopova, ucraineanca de la Craiova fără drept de ședere în România?
Nu! Doar că au fost multe contracte care nu au fost conforme cu regulamentele. Gata, de acum vom juca numai în codițiile legislației actuale. Din cele 24 de echipe din Liga Națională, 22-23 de cluburi trăiesc din banii publici ai autorităților locale și județene.

„Este o absurditate totală ca antrenorul echipei naționale să nu poată fi antrenor și la echipa lui de club”

Dacă vi s-a retras ecusonul A și vi s-a oferit la schimb ecusonul D, cel de delegat, de ce nu ați pus un antrenor pe bancă, fie și formal?
Este o absurditate totală ca antrenorul echipei naționale să nu poată fi antrenor și la echipa lui de club. Toată această situație a rezultat din faptul că cineva s-a simțit deranjat de alte două persoane. Astfel, au eludat regulamentele EHF și IHF. 

Cine a deranjat federația?
Regulamentul a fost modificat doar de dragul de a elimina două persoane, pe Dinu de la Uztel și Cazacu de la Steaua. Problema este că schimbarea contravine regulamentelor EHF și IHF.

Aveți emoții că HC Zalău poate pierde locul în play-off?
Nu are cum. Nu se poate ca CSM București să ajungă pe locul 6 după terminarea campionatului, ar fi profund imoral, ar fi ca o hoție la drumul mare.
 

 

 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunțul matrimonial scandalos lăsat de o pensionară: 'Caut un domn slab, bine îmbrăcat și...' 😲
Anunțul matrimonial scandalos lăsat de o pensionară: 'Caut un domn slab, bine îmbrăcat și...' 😲
N-au renunțat și vor să-l transfere pe Radu Drăgușin în vară! Tottenham i-a stabilit deja prețul
N-au renunțat și vor să-l transfere pe Radu Drăgușin în vară! Tottenham i-a stabilit deja prețul
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Neil Lennon a ajuns la București! Prima reacție a noului antrenor de la Rapid
Neil Lennon a ajuns la București! Prima reacție a noului antrenor de la Rapid
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona Caciuc şi Reghecampf
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona Caciuc şi Reghecampf
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici în ziua de azi nu-și mai aduce aminte...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici în ziua de azi nu-și…
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a fost înlocuită, iar procesul se va relua de la zero
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a fost înlocuită, iar procesul se…
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Florin Răducioiu a spus totul despre iubita cu 10 ani mai tânără. Data la care va avea loc nunta: Îi place ei această zi!
Florin Răducioiu a spus totul despre iubita cu 10 ani mai tânără. Data la care va avea loc nunta: Îi…
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Noua lege de la 1 iulie. Este schimbarea pe care o așteptau milioane de români
Noua lege de la 1 iulie. Este schimbarea pe care o așteptau milioane de români
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Mauricio Pochettino se desparte de Chelsea după un singur sezon
Mauricio Pochettino se desparte de Chelsea după un singur sezon
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41 de ani nu mai iese din ținutele mulate
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41 de ani nu mai iese…
×