INTERVIU cu primul campion mondial adus în ultimii ani în handbalul masculin! Antonio Garcia Robledo: ”Sper ca atunci când voi termina aici, nu ştiu când, oamenii să poată să spună că sunt primul jucător spaniol care a câştigat titluri pentru CSM Bucureşti”

13 aug 2017 1300 afişări Comentează şi tu Handbal
INTERVIU cu primul campion mondial adus în ultimii ani în handbalul masculin! Antonio Garcia Robledo: ”Sper ca atunci când voi termina aici, nu ştiu când, oamenii să poată să spună că sunt primul jucător spaniol care a câştigat titluri pentru CSM Bucureşti” 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/16692635/2/antonio-garcia.jpg

Handbalul masculin se pregăteşte de cel mai tare campionat intern din ultimii ani, iar acest lucru se datorează în primul rând transferurilor efectuate de cele mai puternice cluburi. Dinamo, CSM Bucureşti, Constanţa, Steaua, Odorhei şi chiar Poli Timişoara şi Dunărea Călăraşi au adus jucători de Liga Campionilor, astfel că nivelul valoric va creşte cu siguranţă. În România a ajuns şi primul campion mondial din ultimii ani, este vorba de spaniolul Antonio Garcia Robledo (transferat de CSM Bucureşti), care în 2013 cucerea titlul cu naţionala ţării sale. Pentru jucător nu a fost doar o prezenţă meteorică, s-a aflat în lotul Spaniei la momentul potrivit, întrucât şi în următorii ani a continuat să fie selecţionat. Astfel, interul stânga a mai pus umărul la alte două medalii la Campionatele Europene, bronz la Euro 2014 şi argint la Euro 2016. Nu avem certitudinea că Antonio Garcia Robledo (33 ani) este cel mai valoros jucător care a venit în Liga Naţională în ultimii ani, dar în mod cert are cel mai bun palmares.

ProSport a stat de vorbă zilele trecute cu jucătorul spaniol, care a mărturisit că prin evoluţiile de la CSM Bucureşti speră să prindă din nou naţionala Spaniei. Interviul cu Antonio Garcia Robledo îl puteţi citi în rândurile următoare, nu înainte de a menţiona faptul că el a ajuns în România de la FC Barcelona! Formaţia catalană va fi şi echipa în faţa căreia va susţine primul meci pentru CSM Bucureşti, joi, în cadrul evenimentului ”Handball Fest”, care va începe de la ora 18:00. FC Barcelona ajunge încă de luni la Bucureşti!

Antonio, în primul rând, bine ai venit în România! De ce ai ales să vii aici? Un jucător galonat ca tine, să vină aici, este o surpriză pentru noi...

Am ales un proiect bun. N-am ales contractul, am ales ambiţiile, proiectul pe care CSM mi l-a propus. Când am vorbit cu antrenorul, cu Campos, cu Marius (n.r. Marius Pintea, director tehnic), mi-au explicat la ce se aşteaptă de la noul proiect. Nu aveam îndoieli să vin aici pentru că toată lumea vrea să fie mai bună, să se lupte pentru noi provocări, asta mi-am dorit şi eu. Am vrut să mă bucur de handbal şi nu există o modalitate mai bună decât să te baţi pentru a câştiga campionatul şi a câştiga titluri. Am văzut că lumea aici aşteaptă mult de la noi şi cred că în România trebuie să ne luptăm pentru toate titlurile. Pas cu pas, dacă ne antrenăm bine, dacă ne îmbunătăţim jocul, vom face lucruri bune.

Ştii că eşti primul campion mondial care ajunge în România în ultimii mulţi ani?

(râde) Nu ştiam, nu ştiam, dar este deja în trecut! Acum sunt aici, Antonio Garcia care este aici nu a făcut încă nimic în România şi vreau să mă gândesc la prezent şi de asemenea la viitor. Iar singurul lucru pentru a privi spre viitor este acela de a mă antrena din greu în fiecare zi, să lucrez cu echipa, să încerc să mă bucur zi după zi aici în Bucureşti. Sper ca atunci când voi termina aici, nu ştiu când, oamenii să poată să spună că sunt primul jucător spaniol care a câştigat titluri pentru CSM.

În trecut, ai mai jucat în România cu altă echipă?

Am jucat aici împotriva echipei Steaua Bucureşti, în semifinala Cupei Cupelor, acum şapte ani. Am jucat semifinala aici (n.r. cu Granollers), în Sala Polivalentă.

Şi ce îţi aminteşti de atunci?

Îmi amintesc că a fost un meci greu, în special atmosfera aici a fost uimitoare. Chiar mi-a plăcut acel meci, chiar dacă am pierdut la 4 goluri. După am făcut un meci mai bun pe teren propriu şi am câştigat la 9 goluri, astfel că am continuat până în finală, dar suvenirul meu a fost atmosfera uimitoare creată de fani, modul cum suporterii îşi încurajau echipa. Chiar mi-a plăcut acel meci.

Ce ştiai despre CSM înainte să vii în România?

(râde) Ştiam despre CSM datorită echipei feminine. Urmăresc şi handbalul masculin, dar şi pe cel feminin. Ştiam de CSM a câştigat Liga Campionilor anul trecut, anul acesta a fost în Final Four. Când am început să fiu în contact cu clubul, am început să urmăresc şi play-off campionatului trecut, cât şi jucătorii care deja se aflau aici.

A fost greu pentru tine, să iei această decizie de a veni în România?

A fost puţin greu pentru că mă aflam acasă. Am jucat la Barcelona, aproape de familia mea, de prieteni, revenisem după 7 ani petrecuţi în străinătate. Pentru mine, singurul lucru care a fost din nou greu de făcut a fost să fiu departe de familia şi de prietenii mei, pentru că oricum e greu să-ti laşi familia în urmă. Sunt însă foarte încântat să fiu aici şi să joc handbal pentru că asta este viaţa mea.

Şapte ani în alte campionate decât cel al Spaniei, ai câştigat trei medalii cu echipa naţională a Spaniei. Cum arată viitorul tău cu echipa naţională?

Acum există nişte schimbări în ceea ce-l priveşte pe noul antrenor, el acum îşi doreşte alt tip de jucători, mai tineri, astfel că nu am avut până acum şansa să lucrez cu el. Cred că venind aici, la CSM şi lucrând cu Pau, cred că vom lucra foarte bine împreună, mă va ajuta să ajung la nivelul bun pentru a mă întoarce la echipa naţională. Este visul oricui să joace pentru echipa naţională. Şi în cazul meu, cred că încă pot ajuta echipa naţională, încă am un nivel bun de joc, am posibilităţi de a ajuta pentru a câştiga medalii. Naţionala Spaniei este una dintre cele mai bune echipe din lume şi trebuie să ne luptăm mereu pentru medalii. Cred că dacă mă aflu la nivelul meu optim de joc, pot ajuta echipa şi voi încerca să vorbesc cu antrenorul să mă întorc la echipă.

A fost greu pentru tine să te uiţi la Jocurile Olimpice de la televizor?

Foarte greu! A fost greu pentru că a fost singurul lucru pe care nu l-am făcut la echipa naţională, să ajung la Jocurile Olimpice. Şi în 2012 m-am accidentat cu trei sâptămâni înaintea Jocurilor Olimpice, a trebuit să plec de la echipă în timpul pregătirilor. Anul trecut, calificarea a fost teribilă. Am făcut un meci bun în special împotriva Sloveniei. A fost o lovitură puternică pentru noi, pentru că meritam să fim acolo. În ultimii 4 ani, înaintea Jocurilor, am fost singura echipă care s-a luptat mereu până la final la toate turneele finale. Trebuia să fim acolo pentru că la Jocurile Olimpice participă doar cele mai bune echipe din lume din ultimul ciclu olimpic. Nu am fost acolo din cauza unei zile proaste. Am jucat 4 ani pentru a fi acolo şi din cauza unui meci prost, am fost afară din cursă. A fost unul dintre cele mai urâte suveniruri primite de la viaţa de handbalist.

În acest moment, ştii ceva despre campionatul României?

Da, ştiu care sunt echipele cele mai bune. Ştiu de Dinamo, ştiu de Constanţa, ştiu despre Steaua. Sunt 4-5 echipe care vor lupta pentru campionat şi ştiu că va fi greu. Suntem mulţi jucători noi, trebuie să muncim mult pentru a avea propria identitate şi propriul stil. Dacă ne pregătim bine, vom avea o şansă bună, pentru că avem jucători cu destule calităţi. Dacă suntem buni, vom fi în top, dacă nu, vom pierde din prima.

Primul meci pentru tine la CSM va fi împotriva Barcelonei...

Cred că nu este un meci mai bun pentru a ne simţi bine. Voi juca împotriva prietenilor mei, împotriva celei mai bune echipe din lume probabil, împotriva echipei la care am fost până acum două luni. Sunt foarte nerăbdător să joc împotriva lor, să mă bucur de meci, pentru că va fi de asemenea o zi specială pentru club, pentru echipa de fete, pentru noi. Chiar dacă va fi un meci greu, pentru că vom înfrunta o echipă care în mod normal este mult înaintea noastră ca valoarea, trebuie să ne bucurăm. Dacă suntem buni, poate avem şansa noastră, să luptăm contra lor şi să le arătăm suporterilor cum vom arăta în acest sezon. Şi vrem să le arătăm că se pot bucura cu adevărat să ne fie alături la meciuri.

Pentru tine a fost o surpriză când Xavier Pascual a preluat echipa naţională a României?

A fost o surpriză pentru că nu ştiam foarte multe despre handbalul din România. El este aici de aproape un an şi jumătate. Da, a fost puţin surprinzător pentru mine, dar acum îl ştiu pe Pasqui, ştiu cum trăieşte prin handbal, cum poate vedea totul în handbal. Sunt aici de două săptămâni şi acum ştiu de ce Pasqui este cu adevărat aici. A venit în România pentru că a văzut că există o generaţie bună de tineri, jucători cu care poate lucra mult şi cu care poate avea o şansă să fie la cel mai bun nivel cu echipa naţională. Acum sunt jucători de 23-25 de ani care au o calitatea handbalistică bună, au bune îndemânări şi au nevoie de un antrenor care să îi facă să joace ca o echipă. Pasqui a văzut asta şi cred că este un antrenor care vrea să câştige tot, antrenează pentru că vrea să câştige mereu. Nu am nici o îndoială că va face treabă bună cu multă muncă şi va ajunge la un turneu final, va fi competitiv, va avea multe provocări pentru el şi pentru echipa naţională a României. Cred că sunt pe drumul cel bun, sunt jucători buni, este ambiţie şi un antrenor bun. Lăsaţi-i să lucreze şi curând vor veni şi rezultatele bune.

Vezi România în viitor la turneele finale?

Cred că vor avea şansa pentru că, aşa cum am spus şi mai devreme, sunt jucători cu calităţi foarte bune, au un antrenor bun, au ambiţie, depinde de muncă pe care o vor depune. Au arătat asta şi la ultimele meciuri din calificarea pentru European că pot învinge pe oricine, dacă sunt la un nivel bun. Au viziunea de a construi o echipă naţională foarte bună şi cred că au şanse foarte bune să ia parte la următorul turneu final.

Când ai decis să vii în România, faptul că Xavier Pascual antrenează echipa naţională, a fost important pentru tine?

A fost foarte important pentru mine în această decizie. Când am început să vorbesc cu CSM, el a ştiut. A venit la mine să îmi explice cum este handbalul aici, acum înţeleg oamenii de aici, handbalul, cum Federaţia vrea să sporească şi să crească, mi-a vorbit puţin şi despre oraş, despre cultura de aici. A fost o persoană importantă pentru mine nu numai în luarea acestei decizii, ci şi în ultimele patru luni pentru că el m-a făcut să-mi recapăt plăcerea de a juca handbal şi îi sunt foarte recunoscător. Datorită lui sunt aici şi îmi place mult echipa.

Am înţeles că ai avut în acestă vară o ofertă şi de la Montpellier şi ai venit, totuşi, în România...

Am avut diverse oferte de la diverse echipe şi una dintre ele a fost de la Montpellier. Pentru mine proiectul a fost foarte important. Vorbeam cu Pau şi îmi explica ce are în minte să facem şi la ce se aşteaptă de la mine. Am fost foarte fericit, toată lumea era încrezătoare despre noile provocări şi chiar îmi doream să vin datorită lui Pasqui, datorită clubului şi, de asemenea, datorită lui Pau. Îl veţi vedea foarte încrezător, vrea foarte mult să aibe success aici.

Ştii jucătorii de la Dinamo? Allahkaram Esteki a jucat înainte, spre exemplu, la Montpellier.

Îl ştiu pentru că am urmărit unele meciuri anul trecut în Champions League. Nu-l cunosc atât de bine. Îl ştiu pe noul jucător de pe inter dreapta (n.r. Boskovic), am jucat împotriva lui, îl ştiu pe cel de pe extrema stângă (n.r. Descat), dar ca echipă nu ştiu exact cum joacă. Am văzut doar două meciuri cu ei anul trecut, dar cred că vom aveam destul timp să-i cunoaştem şi să pregătim meciurile împotriva lor pentru a şti cum să-i înfrângem pentru că sunt o echipă foarte bună.

Care este obiectivul tău personal aici în România?

Sunt aici pentru că vreau să câştig campionatul, să câştig titluri, vreau să mă bucur de handbal. Pentru mine, să mă bucur de handbal este obiectivul principal. Să câştig, să fiu mai bun în fiecare zi, să mă bucur de fiecare antrenament. Avem o echipă bună, un loc bun de a face performanţă, mai întâi aici, în Liga Naţională. Vreau să mă bucur şi de cupele europene. Nu ştiu să spun dacă vom câştiga sau nu, suntem încă departe de a ne gândi la asta, abia am început, trebuie să ne pregătim din greu. Vom vedea. Cum am mai spus, vreau să îmi îmbunătăţesc jocul pentru că vreau să mă întoc la echipa naţională.

Mulţumim foarte mult! Mult success!

Mulţumesc foarte mult şi eu!

Interviu realizat de Marius HUŢU şi Alexandra SERAFIM

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.