Încep lucrurile serioase! CSM București și HCM Baia Mare sunt echipele care se bat pentru titlu în handbalul feminin. Ce schimbări au apărut la cele două formații și echipele care pot arbitra lupta la vârf

Redactor:
Marius Hutu
Încep lucrurile serioase! CSM București și HCM Baia Mare sunt echipele care se bat pentru titlu în handbalul feminin. Ce schimbări au apărut la cele două formații și echipele care pot arbitra lupta la vârf
  • Publicat:
  • Actualizat:

CSM București și HCM Baia Mare sunt cele două echipe care vor bate pentru titlul de campioană națională și în sezonul 2015-2016, Liga Națională fiind programată să înceapă la sfârșitul acestei săptămâni. Cele două formații se detașează net de concurență, în primul rând prin structura loturilor. Apoi, sistemul competițional, revenit la formula clasică (tur – retur / 26 de etape), le oferă și mai mici șanse echipelor din plutonul doi să emită pretenții la vârf.

Înainte de a începe pregătirile, majoritatea era tentată să spună că formația din Capitală va câștiga la pas Liga Națională, după schimbările efectuate în vară la HCM Baia Mare. Numai că formația maramureșeană a dat un semnal puternic în Supercupa României, că va avea un cuvânt greu de spus și în noul sezon, dovada fiind chiar victoria clară în fața principalei rivale, cu 31-25.

Cu singuranță, sezonul 2015-2016 va marca o creștere a Ligii Naționale de handbal feminin. CSM București și HCM Baia Mare arată mult mai bine față de luna mai, când au jucat finala campionatului, dar și grupul de echipe din plutonul 3-8 arată pe hârtie mai competitiv. Totodată, în Liga Națională nu va mai exista un caz „Mureșul Tg. Mureș”, echipă care a înregistrat 36 de înfrângeri din tot atâtea jocuri, nou-promovatele Măgura Cinsădie, Alba Sebeș și Rapid București demonstrând în meciurile amicale că sunt capabile să pună probleme.

Bătălia la titlu: CSM București vs HCM Baia Mare

Nu vom mai avea sezon cu play-off, dar tittul în Liga Națională s-ar putea decide tot după ultimul meci al sezonului, CSM București și HCM Baia Mare urmând să se înfrunte în etapele 13 și 26. Partida retur se va disputa, cel mai probabil, pe 23 aprilie în Baia Mare. Teoria este valabilă însă doar dacă niciuna din cele două formații nu se va încurca la „indirecte”. Spre exemplu, în sezonul 2008-2009, când la start au fost alte două superputeri, Oltchim și Rulmentul, titlul s-a decis încă după prima etapă!. Atunci, formația brașoveană a făcut egal cu HCM Baia Mare, apoi a pierdut partida tur cu Oltchim și i-a fost imposibil să mai recupeze diferența în clasament, în ciuda unei victorii în retur cu rivala din Vâlcea.

Având ca reper jocurile de la Bucharest Trophy, CSM București și HCM Baia Mare arată clar mai bine decât la sfârșitul sezonului 2014-2015.

Față de ediția trecută, campioana României are dublate posturile la cel mai înalt nivel, după cele 5 achiziții făcute: Isabelle Gullden, Maria Fisker (ambele Viborg), Aurelia Brădeanu (Corona Brașov), Jelena Grubisic (Gyor), Line Jorgensen (FC Midjylland).

Principala problemă pentru Mette Klit și Adrian Vasile este acum să gestioneze un vestiar cu greutate, cu multe orgolii, în condițiile în care fiecare jucătoare va avea pretenția să joace cât mai mult. Dacă staff-ul tehnic va reuși să „lege” echipa și să evite așa-numitele „bisericuțe”, care au afectat formații mari de-a lungul timpului, atunci CSM București poate ajunge departe și în Liga Campionilor. De calitate și valoare nu se pune problema, individual formația bucureșteană având un lot de Top 4 în Europa.

  • Echipa tip: Pessoa – Fisker (Da Silva) – Rodrigues (Torstensson), Gullden (Brădeanu), Jorgensen, Martin (Vărzaru), Manea

HCM Baia Mare răspunde cu o formație mai multe decât interesantă, în ciuda unor despărțiri de marcă în vară, de Herrem, Arenhart, Makeeva, Davydenko, Lobach. Campania de achiziții a avut ca reper principal jucătoare din echipa națională, HCM transferând aproape tot ce a fost disponibil. Lotul formației băimărene a fost însă întărit și cu două jucătoare de afară, Allison Pineau și Katarina Jezic.

Achiziții: Alisson Pineau (Krim / Nimes), Ionica Munteanu (SCM Craiova), Gabriela Preda (HCM Roman), Patricia Vizitiu (CSM București), Ana Maria Tănăsie, Mădălina Zamfirescu (revenite de la SCM Craiova), Katarina Jezic (Lok. Zagreb), Gabriela Perianu (Dunărea Brăila). Baia Mare a împrumutat-o înainte de startul campionatului pe Andrada Maior-Pașca la CSM Bistrița.

În câteva săptămâni, antrenorul Aurelian Roșca a reușit să schimbe atmosfera din lot, exprimarea echipei ca și atitudine în primul rând este alta, iar majoritatea transferurilor efectuate au dat deja satisfacție. Acestea ar fi, în linii mari, concluziile după perioada de pregătiri și meciuri amicale. În atac, Baia Mare a arătat că dispune de mai multe soluții, mai ales în linia de 9 metri unde a stat mai slab sezonul trecut. Cât privește capitolul apărare, Aurelian Roșca & Co au trebuit să se descurce fără trei piese importante din angrenaj, Paula Ungureanu, Allison Pineau și Elena Gjeorgjievska. Dar chiar și fără acestea, Munteanu, Szucs, Perianu, Tătar sau Jezic, așezate în diverse poziții, s-au descurcat constant bine.

  • Echipa tip: Ungureanu – Ardean, Abbingh (Perianu), Pineau (Marin), Geiger, Nechita (Do Nascimento), Jezic

Bătălia pentru cupele europene: Corona Brașov, Dunărea Brăila, HCM Roman, CSM Ploiești, SCM Craiova

Bătălia pentru titlu se anunță până în ultima etapă, dar la fel și lupta pentru completarea podiumului și pentru accederea în cupele europene se anunță mai mult decât interesantă. La prima vedere, Corona Brașov, Dunărea Brăila, HCM Roman, CSM Ploiești și SCM Craiova pot emite pretenții la locurile 3-5 și ar putea arbitra bătălia pentru titlu. După meciurile din pregătiri, Dunărea Brăila a ieșit pe plus din disputele cu Corona Brașov și HCM Roman, iar CSM Ploiești a câștigat de două ori la rând pe terenul echipei SCM Craiova.

Corona Brașov are, în schimb, avantajul de a-și fi măsurat forțele în această vară cu Vardar Skopje, dar și cu CSM București și HCM Baia Mare, în toate cele 3 jocuri oferind o replică foarte bună. Iar Bogdan Burcea nu a avut la dispoziție două piese importante, Denisa Dedu și Adriana Țăcălie.

Cum s-au mișcat echipele din plutonul secund pe piața transferurilor

  • Corona Brașov: Carmen Cartaș (CSM Cetate Deva), Georgiana Ciuciulete (HC Zalău), Anișoara Marcu (Alba Sebeș)
  • Echipa tip: Dedu – Hotea, Zamfir, Cartaș (Pricopi), Țăcălie, Chiper, Ciuciulete
  • HCM Roman: Irina Glibko (CSM București), Marinela Gherman (CSM Ploiești), Andreea Dincu (CSM Ploiești), Ionela Ciobanu (CNE Rm. Vâlcea), Cyntia Tomescu (HCM Baia Mare)
  • Echipa tip: Timosenkova (Pâslaru) – Iuganu, Glibko, Stoleru, Toskovic, Chitacu (Dincu), Agrigoroaie
  • SCM Craiova: Daniela Băbeanu (HCM Roman), Ana Maria Horobeț (HCM Roman), Laurise Landre (Le Havre), Alexandra Iovănescu (CSU Neptun Constanța), Jelena Zivkovic I (Podravka), Jelena Zivkovic II (Ardesen), Alexandra Ciucă (Energetic Rm. Vâlcea), Mihaela Petrescu (CSU Neptun Constanța)
  • Echipa tip: Zivkovic II – Ilie (Florică), Eidem, Băbeanu, Zivkovic I, Horobeț (Cioaric), Landre
  • Dunărea Brăila: Oana Apetrei (Corona Brașov), Bianca Tiron (HCM Baia Mare), Gabriela Orsivschi (CSU Neptun Constanța), Aneta Pîrvuț (HCM Baia Mare)
  • Echipa tip: Dobre – Cseczi, Tiron, Horjea, A. Moldovan, Pîrvuț, Apetrei 
  • CSM Ploiești: Ramona Farcău (Dunărea Brăila), Nicoleta Tudor (Corona Brașov), Marina Dmitrovic (Ankara), Andreea Mitrescu (CNE Rm. Vâlcea), Dragica Tatalovic (Ankara), Mihaela Tivadar (CSM București), Ivana Bozovic (Lok. Zagreb), Maria Gavrilă (Șc 181 București)
  • Echipa tip: Tatalovic (Șerban) – Farcău, Bozovic, Tivadar, Dmitrovic, Preda, Shutska

Oricare din celelalte echipe prezente la startul Ligii Naționale, HC Zalău, Unirea Slobozia, HCM Rm. Vâlcea, „U” Cluj, Rapid USL Metrou București, Măgura Cisnădie și Alba Sebeș, s-ar constitui într-o surpriză la finalul campionatului dacă va reuși să pătrundă în Top 7 sau să aibă un traseu până în turneul Final 4 al Cupei României (19-20 mai).

Programul primei etape din Liga Națională (feminin):

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au habar
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au habar
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…