HCM Constanța și Știința Bacău au ieșit din joc. Intră, în schimb, Steaua! Bătălie în „6” pentru titlu în sezonul următor în Liga Națională de handbal masculin. Capitala luptă cu trei echipe. Cum arată echipele tip ale formațiilor cu pretenții

Redactor:
Marius Hutu
HCM Constanța și Știința Bacău au ieșit din joc. Intră, în schimb, Steaua! Bătălie în
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Minaur Baia Mare și Steaua București au avut cele mai spectaculoase campanii de achiziții în această pauză competițională.
  • HC Odorhei, Dinamo București și CSM București și-au păstrat toate piesele grele din sezonul trecut. Primele două echipe au mai și „adăugat” câțiva jucători interesanți. CSM București încă nu și-a spus ultimul cuvânt pe piața transferurilor.

Stimulat de un ultim sezon foarte echilibrat, dar și de un Campionat Mondial de tineret în care o națională a României și-a depășit condiția ultimilor ani, handbalul masculin recâștigă teren și interes pe plan intern. Sezonul Ligii Naționale începe oficial peste 3 săptămâni, iar bătălia pentru titlu se anunță la fel de atractivă ca și în 2014-2015, cu mai multe formații implicate la vârf. După achiziții și loturi, ProSport a identificat șase formații care vor avea un cuvânt greu de spus în acest context: Minaur, Dinamo, CSM București, Potaissa Turda, Steaua și HC Odorhei. Alte 3-4 formații, precum Energia Tg. Jiu, Dunărea Călărași, HC Vaslui și Adrian Petrea au capacitatea, spunem noi, de a încurca, de a arbitra lupta pentru locul 1 și, de ce nu, într-o conjunctură favorabilă să intre în cursa pentru un loc de cupă europeană.

În ediția trecută, HC Odorhei, formație care a câștigat sezonul regulat, a terminat campionatul abia pe locul 7, în timp ce Potaissa Turda, care a prins cu greu locul 8, s-a bucurat la final de o poziție mult mai bună. Totodată, CSM București, locul 5 la sfârșitul sezonului pe puncte, a jucat finala Ligii Naționale cu trofeul pe masă. Aceste schimbări majore care au avut loc în handbalul masculin, de la terminarea sezonului regulat și până la sfârșitul play-off-ului, au indicat până la urmă cât de disputată a fost Liga Națională și cât de echilibrate au fost valorile, cel puțin în cazul primelor 8 formații. În aceeași notă va continua, probabil, și campionatul în sezonul 2015-2016.  

Minaur, opt achiziții pentru Liga Campionilor și un nou titlu

Mari rivale în campionatul trecut, Minaur Baia Mare și Dinamo București vor fi adversare de temut și în viitoarea ediție de campionat. Sorții au făcut ca cele două formații să se întâlnească chiar din prima etapă.

În condițiile în care va participa în premieră și în grupele Ligii Campionilor, campioana en-titre a „mișcat” serios pe piața transferurilor și a contabilizat nu mai puțin de 8 transferuri. Cei cinci străini transferați, Vladimir Ostroushko, Inal Aflitulin (ambii de la Motor Zaporojie), Tamas Ivancsik, Uros Vilovski (ambii de la Balatonfuredi) și Ivan Karacic (Brest Meshkov) au deja la activ multe meciuri de Champions League. Apoi, Ionuț Ramba, Cristi Ghiță și Albert Cristescu sunt în circuitul echipei naționale, așadar sunt alți jucători care vor aduce un plus de greutate echipei Minaur. Este adevărat, Baia Mare a și pierdut în această perioadă câțiva băieți, în special pe Nikola Eklemovic și Steffen Stegavik, decisivi în play-off cu Dinamo și CSM București

  • Cum ar putea arăta un prim „7” al lui Minaur:  
  • Tatai – Bera (Sabău), Ostroushko, Karacic (Aflitulin), Sadoveac (Ghiță), Ivancsik, Vilovski (Pribanic)

Dinamo, vremea revanșei

Dinamo București a ieșit „rănită” serios din ultimul sezon, după ce a pierdut calificarea în finala Ligii Naționale la aruncările de la 7 metri și cu siguranță că va dori să-și ia revanșa în noul sezon. Formația din Ștefan cel Mare a reușit să-și păstreze toți jucătorii importanți care au dus greul pe final de sezon, Diaw, Vrankovic, Ragot și Irimuș. Iar lângă acești jucători să „așeze” alte câteva piese care pot aduce plusul de care Dinamo ar avea nevoie în bătălia pentru titlu. Echipa pregătită acum de Eliodor Voica și-a dublat multe posturi și chiar încearcă să mai facă un transfer pe ultima sută de metri la linia de 9 metri.

  • Cum ar putea arăta un prim „7” al lui Dinamo:
  • Irimuș (Grigoraș) – Asoltanei, Șandru, Diaw (Ragot), Vrankovic, Zulfic, Mousavi

Steaua, schimbarea la față

În amintirea vremurilor de altă dată, disputa pentru întâietate în Liga Națională s-ar putea da între Minaur, Dinamo, …. Steaua! Practic au dispărut din joc HCM Constanța și Știința Bacău și a intrat Steaua.

Clubul din Ghencea a suferit mult din punct de vedere handbalistic după ce Constantin Cazacu, omul cu banii care a adus ultimul titlu în 2008, s-a retras. Steaua a intrat astfel într-o criză financiară și doar a supraviețuit ca „brand” pentru că din punct de vedere al rezultatelor a urmat tot ce a fost mai rău, o retrogradare în 2012 și una pe care a evitat-o într-un turneu de baraj (2015). Din această vară, handbalul a redevenit, după cum se pare, o prioritate la Steaua, drept dovadă că echipa a fost schimbată din temelii, iar antrenorului Viorel Mazilu i-au fost puși la dispoziție mai mulți jucători cu care ar putea să emită pretenții. Gruparea din Ghencea a efectuat nu mai puțin de 11 achiziții în această vară, care mai de care mai interesante, și încă nu s-a oprit! Ultimul transfer este cel al extremei stânga,Gabriel Florea, revenit la echipă după un sezon în Franța, jucătorul care a fost golgheterul României la Mondialul din 2011!  Cu siguranță, marile derby-uri bucureștene vor arăta altfel din toamnă, cu toată recuzita, inclusiv cu atmosferă în tribune! De urmărit…

  • Cum ar putea arăta un prim „7” al echipei Steaua
  • Matskevich – Ouksir (Florea), Grasu, Szoke, Stetsyura, Georgescu, Johansson (Irimescu)

HC Odorhei, next level

În grupul formațiilor „rănite” pe plan intern în ultima vreme a păstruns și … HC Odorhei. Formația harghiteană a avut în ediția trecută un parcurs de excepție, până în luna martie (inclusiv) fiind implicată în lupta pentru trei trofee. Programul extrem de încărcat al echipei pregătite de Vlad Caba, devenit aproape „insuportabil” prin calificarea în fazele finale ale Challenge Cup, a cântărit decisiv atunci când a venit vorba de competițiile interne. HC Odorhei a pierdut în primă fază Cupa României, apoi și titlul în Liga Națională, după un parcurs foarte bun în sezonul regulat, încheiat pe locul 1. Harghitenii și-au salvat până la urmă sezonul prin câștigarea Challenge Cup.

Cu siguranță însă HC Odorhei își dorește o revanșă pe plan intern. În ultimii ani, echipa lui Vlad Caba a devenit una din formațiile „grele” ale Ligii Naționale, având constanță și o liniște financiară de invidiat. Doar că i-a lipsit până acum și … ultimul cuvânt! HC Odorhei și-a păstrat în această vară toate numele grele și chiar a mai adus patru handbaliști de peste hotare de certă valoare, Goce Ojleski (Metalurg Skopje), Petar Jokanovic (Borac Banja Luka) Milan Sajin (Al Jaish), Mitar Markez (Union Leoben) cu care să reușească în cele din urmă să obțină un prim trofeu.

  • Cum ar putea arăta un prim „7” al echipei HC Odorhei
  • Jokanovic – Csike (Ojlevski), Sajin, Rusia (Kuzmanovski), Majnov, Mihalcea (Markez), Talas

CSM București, cu bancă tehnică de campioni

Handbalul masculin recâștigă teren în Capitală. Pentru prima dată în ultimii zeci de ani, Bucureștiul va avea trei echipe redutabile, Dinamo, Steaua și … CSM. Revelația sezonului trecut după ce a ajuns până în finala Ligii Naționale, echipa susținută de Primăria Capitalei va avea un rol important și în viitorul sezon. Toată echipa a rămas pe loc, doar la nivelul băncii tehnice fiind schimbări importante, în sensul că CSM l-a adus de la Contanța pe Zvonko Sudovski, antrenor cu CV important nu numai în România, dar și în Europa. Continuitatea ar putea fi însă punctul forte al formației CSM București, mai ales că îi are la dispoziție pe majoritatea jucătorilor importanți de la România Under 21, care a reușit un Campionat Mondial bun în Brazilia.

  • Cum ar putea arăta un prim „7” al echipei CSM București
  • Iancu (Blazevic) – Negru, Milosevic (Șomlea), Marijanac (Stavrositu), Simovic, Kostadinovic, Novanc (Stamate)

Potaissa Turda, proiect nou, ambiții noi

Din grupul formațiilor cu pretenții nu putea lipsi Potaissa Turda, echipă care a pornit un nou proiect după 3 ani în care a fost totuși în prim-planul Ligii Naționale. Un proiect mai „sudat”, cu mare mare greutate în ceea ce privește lotul de jucători, cu ajutorul căruia își poate îmbunătăți performanțele. Turda a făcut câteva achiziții interesante din campionatul maghiar, din Belarus, dar și de la Știința Bacău, iar echipa arată mai mult decât promițător. Un prim semnal, amicalul Minaur – Potaissa 25-29.

  • Cum ar putea arăta un prim „7” al echipei Potaissa Turda
  • Pallag (Varo) – Pavel, Cântec (Lazăr), Rotaru, Grigoriev (Adomnicăi), Bondar, Niazhura

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în rând cu Europa
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în rând cu Europa
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup