FRH a jucat tare în cazul „Allison Pineau”. Reacția președintelui Comisiei de Apel: „Îmi dau demisia de onoare doar alături de președintele FRH. Nu putem da o soluție pe intimidare”

Redactor:
Marius Hutu
FRH a jucat tare în cazul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Consiliul de Administrație al FRH a luat săptămâna trecută o decizie radicală după tot șirul de evenimente consemnate în scandalul de rasism de la partida dintre HC Zalău și HCM Baia Mare. A revocat din funcție membrii Comisiei de Apel pentru „prejudiciul de imagine cauzat de casarea Hotărârii Comisiei de Disciplină, urmată de Hotărârea CNCD de sancționare a FRH”. Totodată, i-au cerut demisia de onoare președintelui Comisiei de Apel, Florin Ichim, până la data de 14 martie, adică până astăzi.

Florin Ichim a fost ales președinte al Comisiei de Apel în noiembrie 2015, în cadrul Adunării Generale, el fiind avocat în Ploiești și consilier în Uniunea Națională a Barourilor din România. Legătura lui cu handbalul a fost făcut prin intermediul Oltchim Rm. Vâlcea și echipa națională. Florin Ichim a devenit de-a lungul timpului un fan al celor două echipe, a fost în mai multe deplasări la jocurile acestora și așa a ajuns să le cunoască pe fetele de la prima reprezentativă, dar și pe antrenorul Gheorghe Tadici, cel care l-a propus Adunării Generale pentru a deveni președinte al Comisiei de Apel. De fapt, tocmai această informație a provocat foarte multe discuții în tot acest scandal de rasism. 

  • De remarcat faptul că Florin Ichim a câștigat bătălia pentru șefia Comisiei de Apel cu Lucian Grosu. Un al treilea candidat, Paul Mincu, fost membru al Comisiei de Memorii și susținut de Federația Română de Handbal, a ieșit din cursă pentru că nu s-a prezentat în Adunarea Generală de alegeri a președintelui Comisiei de Apel. Condiție obligatorie, conform regulamentului. Nuanțe care contează sau nu în tot acest acest caz, care a ajuns în etapa revocărilor și a „demisiilor de onoare”. 

Duminică, ProSport a publicat punctul de vedere al președintelui FRH, Alexandru Dedu, care a luat a doua poziție publică în legătură cu evenimentele petrecute la HC Zalău – HCM Baia Mare: „Decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care amendează pe toți cei implicați în acest meci, inclusiv F.R.H. a fost o lovitură de imagine grea dată Handbalului Românesc. Handbal care se străduie să reprezinte cu succes culorile României. Forul conducător al F.R.H., Consiliul de Administrație, nu a ramas insensibil la cele petrecute, a sesizat gravitatea situației și a luat urmatoarea decizie:

Referitor la prejudiciul de imagine cauzat de casarea Hotărârii Comisiei de Disciplină de către Comisia de Apel în ședința din data de 22.02.”16, urmată de Hotărârea CNCD de sancționare a FRH, membrii CA au hotărât în unanimitate următoarele :

  • – se revocă membrii Comisiei de Apel ;
  • – se solicită Președintelui Comisiei de Apel, „demisia de onoare”, care poate fi înaintata CA până la data de 14.03.”16.”

O decizie asumată de toți cei prezenți prin care ne-am arătat ferm poziția noastră în legatură cu acest tip de evenimente. Vreau să atrag atenția tuturor celor implicați în Handbal că vom avea toleranță zero pentru tot ce aduce atingere demnității umane. Hai România!

„Statutul F.R.H.: Art. 3. (2) F.R.H. nu admite discriminări politice, religioase, rasiste, de naționalitate, sex sau profesie. Reprezintă și apără interesele și culorile naționale ale Romaniei, pe plan extern în domeniul handbalului„.

Luni, ProSport a reușit să ia legătura și cu Florin Ichim pentru a-și prezenta punctul de vedere. Președintele Comisiei de Apel a făcut câteva afirmații interesante, precum „Îmi dau demisia de onoare alături doar de președintele FRH” sau „Tot ce judecăm noi este pe bază de probe, nu putem da o soluție pe intimidare, pe vorbe!”

  • Florin Ichim a detaliat problemele „dosarului” în baza căruia Comisia de Apel a decis casarea Hotărârii Comisiei de Disciplină, adică o amendă de 2.000 de lei și disputarea a trei meciuri cu porțile închise la mecuiurile de pe teren propriu  pentru HC Zalău. 

„Tot cazul s-a pornit de la acea postare pe Facebook a handbalistei Melinda Geiger, Dacă vreun oficial FRH s-ar fi sesizat în timpul meciului sau la final, dacă cineva de la clubul HCM Baia Mare ar fi făcut vreo sesizare după joc, poate că s-ar fi impus o anumită decizie. Arbitrii jocului nu auzit nimic, observatorul nu a auzit, nu a văzut manifestări rasiste, comentatorul partidei nu a spus nimic, oficialii echipei HCM nu au reacționat deloc după joc, ci doar a doua zi după postarea handbalistei când scandalul apăruse în mass-media, iar pe înregistrare nu se aude. Un singur aspect ne-a atras atenția, atitudinea de supărare a jucătoarei. Am revăzut de mai multe ori faza, iar supărarea putea fi cauzată de o decizie a arbitrilor care a nemulțumit-o, ea fiind eliminată pentru a doua oară. Se observă cum s-a dus către observator, cu care a avut o discuție. Dar observatorul nu se spune nimic de incident. Dacă era o certitudine, jos pălăria„.

Comisia de Apel este formată din 3 membri cu președintele inclusiv! Florin Ichim a dezvăluit că în timpul votului la Apelul formulat de HC Zalău, el s-a abținut pentru a nu fi făcute anumite interpretări. Ba mai mult, „în timpul votului am fost la discuție cu președintele FRH, Alexandru Dedu, căruia i-am spus că aș vrea să mă abțin! Când am revenit în sala de judecată, decizia era deja luată!”, a mărturist președintele Comisiei de Apel.

Florin Ichim consideră că decizia Consiliului de Administrație, care a revocat membrii Comisiei de Apel, este exagerată. Apoi a detaliat: „Comisia de Apel este într-o independență totală de FRH. Dacă nu îți convine o decizie, ce faci, revoci de fiecare dată membrii Comisiei?”. Cât privește demisia de onoarea pe care i-a solicitat-o forul de conducere al FRH, avocatul din Ploiești a avut un răspuns mai mult decât surprinzător: „Nu ar trebui ca și președintele Federației Române de Handbal să-și dea demisia de onoare în aceste condiții? Toți oficialii FRH care au fost la meci nu au constatat manifestări rasiste. Atunci, nu ne punem o întrebare, cine este mai vinovat? Tot ce judecăm noi este pe bază de probe. Nu putem da o soluție pe intimidare, pe vorbe. Îmi dau demisia de onoare doar alături de președintele FRH”.

Florin Ichim a mai precizat că o apreciază pe handbalista Allison Pineau încă din perioada Oltchim, „i-am și spus acest lucru președintelui, dar asta nu înseamnă că trebuie să judec altfel”. Președintele Comisiei de Apel a mai semnalat faptul că membrii Consiliului de Administrație i-au revocat colaboratorii de la Comisia de Apel fără „să-i asculte și pe ei. Dacă s-ar fi dorit corect să se discute această problemă, trebuiau chemați și membrii Comisiei de Apel, trebuiau măcar ascultați, poate aveau ceva de spus. Dar Comisia de Apel nu a fost invitată nici la validarea ei la Consiliul de Administrație, pentru a fi văzută măcar la față”.

De ce s-a interpretat diferit scandalul de rasism la Comisia de Disciplină și la Comisia de Apel

Cele două instanțe sportive au avut în față aceleași probe, doar că deciziile s-au bătut cap în cap. Totuși, un aspect a făcut diferența, de aici probabil și hotărârile diferite. Membrii Comisiei de Disciplină au dus înregistrarea video la „curățat” pentru îmbunătățirea calității audio, astfel că la ședința respectivei instanțe s-au auzit și „onomatopee cu tentă rasistă scandate din tribună”, după cum a susținut și președintele FRH, Alexandru Dedu.

Comisia de Apel a judecat în baza filmării pe care a avut la dispoziție inițal și Comisia de Disciplină, unde susține Florin Ichim că nu s-a auzit mare lucru.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup