Dilemă la Odorhei și Baia Mare: Cupa sau Campionatul? Vlad Caba cere noi reguli pentru stabilirea gazdei Final 4: „Nu după gratuități, ci în baza unor contracte ferme încheiate cu organizatorii de la începutul sezonului”

Redactor:
Marius Hutu
Dilemă la Odorhei și Baia Mare: Cupa sau Campionatul? Vlad Caba cere noi reguli pentru stabilirea gazdei Final 4:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Săptămâna în care se va decide câștigătoarea Cupei României programează și o partidă pentru titlu, jocul dintre HC Odorhei și Minaur. Ambele formații se află însă în fața unui moment delicat, să forțeze locul 1 în Liga Națională la sfârșitul sezonului regulat sau să-și păstreze resursele pentru sfârșitul săptămânii, când au de câștigat două partide pentru a pune mâna pe Cupa României.

Până la sfârșitul sezonului regulat, în handbalul masculin au mai rămas de disputat patru jocuri cu mize importante, două pentru locurile 1-4, una pentru poziția a 8-a și una pentru evitarea zona play-out.

  • HC Odorhei – Minaur (etapa a 25-a)
  • HC Vaslui – Potaissa Turda (etapa a 25-a)
  • Dinamo – HCM Constanța (etapa a 26-a)
  • CSU Suceava – Poli Timișoara (etapa a 26-a)

În funcție de rezultatele care se vor înregistra, miercuri, la Vaslui și Odorhei, s-ar putea ca în ultima etapă a Ligii Naționale să mai avem o partidă cu conotații speciale, Potaissa Turda – HC Odorhei.

Caba: „Dacă mergem într-un mod galopant s-ar putea să nu prindem nimic”

Dacă Minaur luptă pe două fronturi în acest sezon, ambele pe plan intern, în schimb, HC Odorhei este în cursă și pentru Challenge Cup. Formația lui Vlad Caba se află într-o postură nouă, este aproape de câștigarea a 3 trofee! După calificarea în semifinalele Challenge Cup, harghitenii au pierdut puțin ritmul și au suferit două eșecuri în LN, cu Dinamo și Dunărea Călărași. Antrenorul harghitenilor s-a decis însă să sune adunarea și să stabilească o ordine de priorități, întrucât „dacă mergem într-un mod galopant s-ar putea să nu prindem nimic!”.

Astfel, după ce a ajuns pe locul 3 în Liga Națională, HC Odorhei are ca prim obiectiv Cupa României. „Cel mai important lucru pentru noi, acum, este să ne concentrăm pe cele două jocuri de la turneul Final 4. Acestea vin și trec, în timp ce în campionat mai avem de așteptat până la meciurile decisive. Sistemul în Liga Națională este de așa natură încât îți oferă șansa să-ți revii, poziția de la sfârșitul sezonului regulat contează, dar nu înseamnă că ai pierdut totul. Orice echipă poate să câștige un meci afară, astfel că avantajul terenului propriu este relativă în play-off . Concluzia, partida cu Minaur din Liga Națională este importantă, dar rezultatul are o semnificație secundară. În cupă, dacă ai pierdut un joc, ai ratat trofeul”, ne-a declarat Vlad Caba.

Pe ordinea priorităților la HC Odorhei urmează semifinala de Challenge Cup cu Benfica Lisabona și apoi câștigarea titlului: „Dacă avem două succese, în finala Cupei României și calificarea în finala Challenge Cup, atunci titlul ar putea fi atacat pe un fond de entuziasm. Competițiile trebuie luate pe rând și jucată fiecare șansă în parte atunci când ți se oferă ocazia”, a mai spus Caba.

Nicolae Făt: „Vom vedea dacă băieții pot susține 3 jocuri tari în 5 zile. Ei sunt însă profesioniști și știu ce au de făcut”

În tabăra adversă, Minaur parcă n-ar vrea să scape ocazia să câștige și sezonul regulat, mai ales că misiunea în Cupa României pare mai accesibilă decât a harghitenilor, în condițiile în care va evolua în fața propriilor suporteri. „Jucăm fiecare meci la victorie. Vom vedea dacă băieții pot susține 3 jocuri tari în 5 zile. Ei sunt însă profesioniști și știu ce au de făcut”, a susținut și Nicolae Făt, președintele echipei Minaur. Oficialul băimărean a căzut însă de acord cu Vlad Caba: „Meciul cu HC Odorhei este important, dar nu crucial. Până la urmă, obiectivul nostru este locurile 1-4 și o calificare în cupele europene, iar cel mai ușor ajungem prin Cupa României. Aceasta este importantă pentru că jucăm acasă, ne-am dorit să aducem  competiția în Baia Mare pentru fanii noștri”.

Odorhei și Baia Mare au fost în dispută și pentru organizarea turneului Final 4

HC Odorhei și Minaur au fost cele două grupări care s-au luptat și pentru obținerea dreptului de organizare a turneului Final 4. Până la urmă a câștigat Baia Mare, însă oficialii harghiteni nu sunt împăcați cu modul cum s-a decis gazda întrecerii. „Noi am depus o ofertă, dar din ce s-a publicat pe site-ul FRH a reieșit faptul că Baia Mare a trimis două dosare. Unul înainte și altul după oferta trimisă de Odorhei, probabil că a doua mai bună decât a noastră. Ei au câștigat dreptul de organizare, doar că trebuie să mergem în Baia Mare, unde stăm și ne antrenăm în condițiile decise de ei. Este ca o invitație la nuntă, mergi și te așează unde vor ei”, a susținut Vlad Caba

Antrenorul echipei HC Odorhei a făcut aceste declarații în ideea ca o astfel de situație să nu se mai repete și în sezoanele următoare: „Ar trebui ca gazda să se stabilească la începutul unui sezon, toată lumea să știe din start cum stau lucrurile, așa cum se întâmplă, de altfel, și în cazul turneelor finale ale cupelor europene. Nu să se ia o decizie în funcție de cine pune o apă în plus pe masă. Ne așteptăm să fie ceva frumos și în Baia Mare, având în vedere tradiția handbalului de acolo, sala și publicul entuziast, dar cu rezerva că la anul să știm de la început unde mergem acum. Ideea era valabilă și dacă acceptau oferta noastră. Regulile trebuie stabilite de la început, nu după gratuități, ci în baza unor contracte ferme încheiate cu organizatorii, după modelul adoptat la marile competiții”.

Secretul ascensiunii echipei HC Odorhei

  • Stabilitatea financiară

HC Odorhei este singura echipă din handbalul românesc care se bazează exclusiv pe bani privați, fiind susținută de senatorul Attila Verestoy. „De 10 ani avem o stabilitate financiară sigură, jucătorii știu că vin la Odorhei la sigur, adică ce li se promite se și respectă”, a susținut Vlad Caba.

  • Continuitate

Pe fondul liniștii financiare, HC Odorhei a putut să construiască pas cu pas o echipă solidă, care se bate la medalii în Liga Națională și evoluează constant în cupele europene. „Am avut prestații bune în ultimii ani, în condițiile în care n-au fost vedete în echipă. Iar pentru comunitate a fost foarte important că a avut printre oaspeți Besiktas, Goppingen, campioanele Austriei și Norvegiei”, a afirmat Caba. Nucleul de bază al echipei are o continuitate de 4-5 ani. Mihalcea, Ferencz și Talas au urcat de la juniori și au rămas în aceeași formulă, iar lor li s-au alăturat de câteva sezoane Kuzmanovski, Rusia (cu înterrupere de un an), Szabo (cu întrerupere), frații Orban sau Komporaly.

  • Antrenorul Vlad Caba

Venit de la naționala feminină în ianuarie 2010, unde a fost antrenorul secund al lui Radu Voina, Vlad Caba s-a transformat în 5 ani într-un om important la club, acum fiind unul din pilonii echipei. Tehnicianul are un rol mai important decât cel de a antrena HC Odorhei, fiind acel manager despre care se vorbește și în fotbal. „Nu trebuie să fac eu rost de bani, dar mă ocup și de transferuri, simt că sunt implicat în tot ce înseamnă HC Odorhei”, a precizat Vlad Caba, care a avut mai multe oferte de-a lungul timpului, dar pe care le-a refuzat pentru proiectul formației harghitene. Având liniștea necesară, Caba a putut să și inoveze, iar azi HC Odorhei are ocazia să se lupte cu Minaur, HCM Constanța și Dinamo pentru trofee.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen