Bomba a explodat la Odorhei, Turda a ajuns de pe locul 8 în semifinale. Suspans prelungit la HCM Constanța – CSM București, Minaur Baia Mare – Știința Bacău și Dinamo – Dunărea Călărași

Redactor:
Marius Hutu
Bomba a explodat la Odorhei, Turda a ajuns de pe locul 8 în semifinale. Suspans prelungit la HCM Constanța - CSM București, Minaur Baia Mare - Știința Bacău și Dinamo - Dunărea Călărași
  • Publicat:
  • Actualizat:

HCM Constanța și CSM București vor juca un meci decisiv pentru calificarea în semifinalele Ligii Naționale de handbal masculin, după ce campionii au egalat situația la „general” cu o victorie clară, scor 27-21. La fel se va întâmpla în alte două cazuri, se va disputa câte un meci decisiv, după Minaur – Știința Bacău 24-22 și Dinamo București – Dunărea Călărași 28-26. Potaissa Turda este prima echipă care și-a asigurat prezența în semifinale, după ce a câștigat dramatic la Odorhei, cu 33-31, după executarea aruncărilor de la 7 metri, și a făcut 2-0 la „general”.

HCM Constanța – CSM București 27-21

  • Popescu (1 intervenție), Stănescu (13 intervenții) – Humet 6,. Angelovski 4, Tucanu, Baican 1, Cristescu 4, Buricea 5, Vujadinovic 6, Rakcevic 1, Toma, Subțirică, Gal
  • Blazevic (10 intervenții), Iancu (4 intervenții) – Milosevic 5, Novanc 2, Wetterbrand 4, Marijanac 2, Constantinescu 1, Negru 2, Stavrositu 2, Kostandinovic 2, Rotaru 1, Militaru, Ungureanu

Chiar și fără trei jucători de bază la dispoziție, Cutura, Toma și Adzic (ultimul a intrat totuși câteva faze în apărare), din cauza problemelor medicale, HCM Constanța nu a arătat deloc precum o echipă în suferință. Din contră, echipa pregătită de Zvonko Sundovski a făcut una dintre cele mai bune partide pe plan intern în acest sezon și a câștigat fără probleme meciul doi cu CSM București.

Campionii a avut câteva absențe notabile miercuri, pe listă fiind adăugat și Rakcevic din motive disciplinare, dar l-a recâștigat pe Branislav Angelovski, macedonianul care a adus siguranță și stabilitate echipei în ambele compartimente, și pe spaniolul Humet în linia de 9 metri, care a jucat cu febră în primul joc.

Ca și în partida de la București, HCM a mizat cam pe aceeași tactică în atac, un joc cu doi pivoți, cu care a încercat să creeze culoare celor doi oameni de gol, Angelovski și Humet. Cartea câștigătoare a formației HCM nu a fost însă atacul, ci apărarea. Constanța a avut un joc solid în defensivă și i-a forțat pe adversari să greșească în dese rânduri. Mai mult, HCM a făcut un joc aproape perfect apărare – contraatac, armă cu care s-a și desprins (13-10, min. 27, gol Vujadinovic; 20-16, min. 38, gol Cristescu; 27-20, min. 56 Baican).

Contraatacul a fost unul din aspectele care au făcut diferența între HCM Constanța și CSM București (scor 6-0 la acest capitol). Un alt motiv pentru care campionii au câștigat la pas a fost portarul Rudi Stănescu, care a apărat admirabil, inclusiv două aruncări de la 7 metri. Spre exemplu, în ultimele 10 minute, portarul de 35 de ani a primit un singur gol. Paradele goalkeeper-ului din Constanța i-au permis și lui Sundovski să-și menajeze pe final oamenii de bază pentru jocul decisiv de joi (ora 16:45).

Nu în ultimul rând, Constanța a primit un ajutor și din partea adversarilor, care nu au ținut ritmul nici atunci când au avut șanse bune de a reveni în joc. Deși a beneficiat de mai multe superiorități numerice, formația lui Bozo Rudic nu a reușit să se apropie pe tabelă. Scorul la acest capitol (3-3) vorbește, de altfel, de la sine, în condițiile în care HCM a primit 20 de minute de eliminare pe parcursul jocului. CSM, în schimb, a contabilizat 7 eliminări.

Și pentru că meciul a avut o miză extraordinară, Constanța fiind totuși sub presiunea după înfrângerea de la București (scor 29-31), nu au lipsit și nervii. Muntenegreanul Mladen Rakcevic a fost descalificat în minutul 29 pentru o mână în gât pusă sârbului Kostandinovic.

  • HC Odorhei – Potaissa Turda 31-33 (28-28 după 60 de minute)

Dacă CSM București a fost departe de o surpriză la Constanța, în schimb, Turda a detonat bomba la Odorhei, unde a reușit să obțină succesul care a calificat-o în semifinale. Potaissa a câștigat dramatic, după executarea aruncărilor de la 7 metri, cu 33-31. La sfârșitul timpului regulamentar scorul a fost 28-28.

Partida de la Odorhei a fost cu dese răsturnări de situație, suspansul fiind menținut pe întreaga durată a jocului. Harghitenii au avut 15-12 la pauză și 27-25 în minutul 56, dar Turda a tratat meciul ca pe o finală și a reușit să răstoarne toate pronosticurile după 60 de minute. De fapt, trupa lui Horațiu Gal a jucat un meci de a prinde sau nu cupele europene, lucru de care s-a apropiat în proporție mare.

Calificarea Potaissei Turda este considerată o mare surpriză, după un sezon regular mai puțin reușit, în care a prins play-off-ul pe ultima sută de metri, după o partidă decisivă câștigată la Vaslui. În schimb, Odorheiul are toate motivele să fie dezamăgită după ce a terminat pe locul 1 la sfârșitul celor 26 de etape. Singura consolare pentru trupa lui Vlad Caba ar fi dacă pe 24 mai va câștiga finala Challenge Cup.

„S-a întrunit o comisie acolo sus, unde s-a făcut dreptate”, a declarat Flavius Sâsăeac, președintele echipei Potaissa Turda, care a continuat: „Toată tevatura care s-a făcut în ultimele zile ne-a fost de folos pentru că echipa s-a mobilizat la maximum. Până la urmă a avut de câștigat handbalul, totul s-a decis în teren. Le doresc din tot sufletul celor de la Odorhei să aducă trofeul Cupei Challenge în România”.

Minaur Baia Mare – Știința Bacău 24-22


  • Pop, Tatai – Pribanic 6, Sadoveac 4, Grasu 3, Stegavik 3, Popescu 2, Fotache 2, Busecan 1, Eklemovic 1, Bera 1, Milas 1
  • Tamaș, Erhan, Grigoraș – portari; Iancu 4, Câmpan 4, Bondar 3, Vartic 3, Celestin 3, Johansson 3, Rotaru 2

Deși la prima vedere părea mare favorită în seria cu Știința Bacău, Minaur are serios de tras pentru calificarea în semifinalele Ligii Naționale. După ce a pierdut cu 23-19 prima partidă, trupa lui Lars Walther a avut serios de tras pentru a restabili egalitatea la „general”. Știința și-a jucat cu ardoare șansele, orgoliul fiind principala armă a trupei lui Matteo Garralda în fața unui viitor ce pare pecetluit la clubul din Bacău. Oaspeții au intrat cu 13-11 la cabine, probabil spre surprinderea publicului băimărean.

Cu o defensivă mult mai bine organizată, Minaur a restabilit rapid egalitatea după pauză, dar a avut dificultăți să se desprindă. La 22-21, Știința a avut atac pentru a restabili egalitatea, dar nu a reușit acest lucru. Baia Mare a înscris la faza imediat următoare, motiv pentru care a avut 2-3 minute în final ceva mai liniștite. Meciul decisiv se dispută joi, tot de la 18:30.

Dinamo București – Dunărea Călărași 28-26

Runda a doua a sferturilor de finală s-a încheiat în Ștefan cel Mare cu o partidă care a avut de toate, spectacol, adrenalină și cadru ideal, adică o atmosferă superbă creată de două galerii însemnate. Dunărea s-a deplasat în Capitală cu peste 150 de suporteri, care în multe momente au dominat și fondul sonor în arena bucureșteană. Trupa lui Aihan Omer s-a ridicat la înălțimea suporterilor, iar la pauză a intrat în avantaj, cu 14-12.

Sub presiune, Dinamo a ieșit mult mai motivată de la cabine și în 6 minute, așa cum a susținut Ioan Gavrilescu, fostul președinte al Oltchimului prezent la meci, a rezolvat jocul. Echipa lui Constantin Ștefan a marcat 6 goluri consecutive, iar de la 12-15 a ajuns la 18-15. Selecționerul României a încercat să reacționeze, însă Dinamo s-a apărat destul de bine și a încercat să-și țină cât mai mult la distanță adversara, la 4-5 goluri diferență. Dunărea a sperat până în ultima clipă că poate da lovitura, dar gazdele au avut soluții mai multe pe banca tehnică, Constantin Ștefan a avut pentru final două partituri, pentru atac și apărare, astfel că a reușit să rămână în avantaj până în minutul 60: scor 28-26.

Faza meciului a fost reușită de Alin Șania, care a reușit să marcheze pentru 9-9 în prima repriză într-un moment în care Călărașiul avea trei eliminați! Mai mult, la faza următoare Dinamo nu a reușit să înscrie. O situație oarecum similară a fost și în ultimele secunde, când Dinamo a rămas în 3 handbaliști contra 5 de la Călărași, dar a rezistat fără să primească gol.

Într-o manieră de arbitraj destul de atractivă, Constantin Din și Sorin Dinu au dictat nu mai puțin de 14 eliminări! Un stil pe care l-a adoptat, spre exemplu, și cuplul Gorina – Melencu la partida HCM – CSM.

Dinamo și Dunărea sunt la egalitate la „general”, iar joi, de la ora 20:15, anunță un meci pe cinste. Ambele tabere au susținut că sunt pregătite pentru un nou joc susținut la intensitate maximă, la nici 24 de ore distanță.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen