CALCULE | Partida România - Belarus nu este decisivă pentru oaspeţi! Adversara ar avea cele mai mari şanse să se califice de pe locul 3 la Campionatul European de handbal. Acest calcul nu simplifică munca tricolorilor

14 iun 2017 3328 afişări Comentează şi tu Handbal
CALCULE | Partida România - Belarus nu este decisivă pentru oaspeţi! Adversara ar avea cele mai mari şanse să se califice de pe locul 3 la Campionatul European de handbal. Acest calcul nu simplifică munca tricolorilor

România handbalistică joacă o carte imensă în această săptămână, are şansa de a califica ambele naţionale de seniori la turneul final, după o pauză de 7 ani! Fetele şi-au asigurat deja prezenţa la Campionatul Mondial din Germania, care va avea loc la sfârşitul acestui an, după ce a depăşit Austria cu 67-53 la ”general”. Pentru băieţi urmează două examene de foc, cu Belarus şi Polonia, în urma cărora pot obţine dreptul de a participa la Campionatul European din 2018.

Înaintea partidei cu Belarus de joi (ora 19:00, Craiova, TVR2), calculele se prezintă în felul următor pentru tricolori: au nevoie de 3 puncte în această săptămână, obligatoriu victorie cu Belarus, pentru a ocupa locul 2 în grupa preliminară, fără a depinde de alte rezultate. Clasamentul în acest moment arată astfel: 1. Serbia – 6 puncte, 2. Belarus – 5 puncte, 3. România – 4 puncte, 4. Polonia – 1 puncte

În anumite conjuncturi se mai pot face şi alte calcule, România poate ajunge la turneul final din Croaţia chiar şi de pe locul 3. În preliminariile pentru Euro 2018 s-au format şapte grupe, la finalul cărora se vor califica primele două echipe din fiecare grupă plus ocupanta locului 3 cu cel mai bun punctaj realizat în compania naţionalelor clasate pe locurile 1-2.

Înaintea meciurilor din această săptămână, lucrurile se prezintă astfel în fiecare grupă:

  • Grupa 1: Letonia este deja eliminată, iar locul 3 va fi ocupat probabil de Olanda (0 puncte cu locurile 1-2).
  • Grupa 2: Polonia este aproape eliminată, iar locul 3 va fi ocupat, probabil, de România sau Belarus. Ambele şi-au asigurat deja câte 2 puncte într-o eventuală ierarhie pentru locul 3.
  • Grupa 3: Spania s-a calificat deja la Euro 2018 şi nu a cedat niciun punct în grupă. Oricare dintre Bosnia, Austria şi Finlanda poate ajunge pe locul 3. Calculele sunt destul de complicate, dar dacă Spania îşi face treaba, atunci locul 3 din această grupă va acumula cel mai probabil maximum 2 puncte.
  • Grupa 4: Este cea mai echilibrată grupă. Cehia, Islanda, Macedonia şi Ucraina au câte 4 puncte la general înaintea ultimelor 2 etape. Probabil că locul 3 va avea 4 puncte în acea ierarhie a ”celui mai bun loc 3” care va conta, iar golaverajul va avea un rol foarte important.
  • Grupa 5. Elveţia este aproape eliminată, iar Portugalia sau Slovenia va fi pe locul 3. Niciuna nu va avea 4 puncte, având în vedere că au terminat la egalitate în meciul direct. Slovenia a pierdut două partide cu Germania, Portugalia are la rândul ei un eşec cu campioana europeană en-titre.
  • Grupa 6: Situaţia este similară cu cea din grupa 2. Suedia s-a calificat deja la turneul final, Rusia, Slovacia şi Muntenegru se luptă pentru locurile 2-3. Dacă Suedia se impune în ambele jocuri, echipa de pe locul 3 are şanse mici să se califice mai departe.
  • Grupa 7: Belgia este deja eliminată, Franţa, Lituania şi Norvegia sunt în luptă pentru calificare. Lituania are deja 4 puncte cu Belgia, care nu vor conta, iar dacă nu obţine puncte cu Franţa sau Norvegia are şanse mici să se califice.

La prima vedere, ”cel mai bun loc 3” va fi jucat între grupele 2 şi 4. România se poate califica la Euro şi numai cu o victorie în faţa Belarusului, dar una cât mai concludentă, astfel încât la o eventuală departajare să aibă golaverajul mai bun (calculul este valabil dacă România pierde duminică în faţa Poloniei, iar Belarus învinge Serbia). În acest moment, în meciurile cu Serbia şi Belarus, tricolorii au golaveraj ”minus 3”.

Belarus se poate califica la Euro de pe locul 3 şi cu o înfrângere în România, dar cu o victorie în faţa Serbiei la sfârşitul săptămânii (la acest calcul, România nu pierde în Polonia). Belarus ar avea acum un golaveraj de ”plus 6”. Ce vreau să evidenţiez este faptul că Belarus nu va juca cu sabia deasupra capului la Craiova, întrucât mai are o şansă foarte bună de a se califica la Campionatul European din 2018 de pe poziţia a 3-a, fiind ajutată mult de acea victorie cu 36-27 obţinută în Serbia. Mai mult, Belarus ar putea înfrunta duminică o echipă a Serbiei gata calificată la Euro şi ar putea profita de acest lucru pentru a-şi îmbunătăţi ”plusul”. Din grupa a 4-a, Macedonia şi Cehia au obţinut până acum victorii ceva mai clare. În cazul în care Ucraina, să spunem, rămâne pe locul 4, atunci golaverajul între celelalte naţiuni se prezintă astfel: Cehia ”plus 6”, Macedonia ”minus 3”, Islanda ”minus 3”.

În loc de concluzie să spunem că Xavier Pascual a declarat pentru ProSport că a găsit la Craiova o echipă gata să se lupte pentru visul ei: ”Am regăsit o echipă cu o atitudine foarte bună, băieţii depun o muncă extraordinară pentru a ajunge cât mai bine pregătiţi la ora jocului”. Cât priveşte calculele, selecţionerul nu se gândeşte pe moment la calificare, ci ”pentru mine este important jocul care urmează, cel cu Belarus!”.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.