ANALIZĂ | România a scos pe piaţă o nouă generaţie la senioare! Cine va fi pilonul naţionalei în următorul deceniu şi concluzia lui Ambros Martin după cele două meciuri de verificare cu Spania

20 mar 2017 8607 afişări Comentează şi tu Handbal
ANALIZĂ | România a scos pe piaţă o nouă generaţie la senioare! Cine va fi pilonul naţionalei în următorul deceniu şi concluzia lui Ambros Martin după cele două meciuri de verificare cu Spania

Naţionala de handbal senioare, a cărui obiectiv principal obiectiv pentru 2017 este o participare la cel mai înalt nivel la Campionatul Mondial din Germania, a încheiat duminică prima acţiune din acest an. Normal, primul pas oficial al României spre turneu final este să depăşească Austria în barajul din luna iunie, dar după cum au arătat lucrurile la cele două jocuri cu Spania (21-24 şi 21-20), fără a avea la dispoziţie toate jucătoarele cu experienţă, obiectivul este în grafic. Tricolorele s-au evidenţiat în primul rând prin atitudine, team-spirit, de aici rezultând şi o apărare destul de solidă, cu care adversara s-a chinuit vizibil.

Un aspect foarte important se desprinde însă după această acţiune. Meciurile cu Spania au confirmat faptul că România beneficiază de o generaţie destul de valoroasă, 1994-1995, chiar dacă la nivel de junioare sau tineret nu a adunat medalii precum cea a Cristinei Neagu (1988-1989) sau Cristinei Laslo (1996-1997). O generaţie pe scheletul căreia se poate construi o naţională frumoasă, foarte puternică pentru următorii 5-7 ani.

Statistic, şapte jucătoare din respectiva generaţie au fost urmărite la lucru de Ambros Martin cu această ocazie şi, fără excepţie, toate au dat satisfacţie, au avut un rol important la această acţiune, cel puţin după minutele adunate, în special în meciul doi în care echipa şi-a dorit cu orice preţ să câştige:

  • Portar: Denis Dedu
  • Extremă: Andreea Chiricuţă
  • Linia de 9 metri: Gabriela Perianu, Bianca Tiron, Laura Popa, Mădălina Zamfirescu, Andreea Pricopi
  • Maria Constantinescu, Ana Maria Tănăsie (ambele accidentate), Elena Şerban, Mădălina Conache, Nicoleta Safta, Maria Gavrilă sunt alte jucătoare din generaţia 94-95 cu evoluţii constant bune în Liga Naţională, care ar putea ajunge la echipa naţională

Majoritatea fetelor din generaţia 94-95 fac foarte bine şi faza defensivă. Gabriela Perianu va fi, probabil, jucătoarea în jurul căruia se va construi întreaga strategie a naţionalei în următorii ani. Din cauza unei accidentări, ea nu a jucat la Campionatul European din decembrie, unde România s-a clasat pe locul 5, dar mai mult ca sigur va fi piesa de rezistenţă a sistemului defensiv. Alături de interul stânga de la Dunărea Brăila, Laura Popa, Mădălina Zamfirescu (colegele de generaţie), Crina Pintea, o altă jucătoare devenită indispensabilă pentru echipă, plus Cristina Zamfir, Gabriella Szucs şi chiar Ana Maria Dragut sunt deja soluţii pentru apărarea României în perioada următoare.

Înaintea turneului final din decembrie 2016, sistemul defensiv era privit ca o mare problemă pentru România, în condiţiile în care Aurelia Brădeanu era deja retrasă din echipa naţională, iar Gabriela Perianu s-a accidentat. Astfel, Ambros Martin a fost nevoit să găsească soluţii pe termen scurt. Pe termen lung, numărul de soluţii este mai mare, aşadar şi premisele sunt încurajatoare.

La sfârşitul acţiunii de duminică, Ambros Martin a remarcat evoluţia per ansamblu a echipei, dar în acelaşi timp a şi atras atenţia, în sesnul că a cerur handbalistelor să se implice şi mai mult în pregătire la nivelul echipelor de club.

”Avem potenţial, dar trebuie să ne antrenăm mult mai mult. Uşa echipei naţionale este total deschisă pentru jucătoarele care vor să muncească. Concluzie este că trebuie să lucrăm şi mai mult dacă vrem să avem rezultate bune în viitor”, a declarat selecţionerul Ambros Martin.

De-a lungul timpului, nu de puţine ori, fostul selecţioner Gheorghe Tadici a atras atenţia că unele jucătoare au venit la lot cu deficienţe din punct de vedere al pregătirii fizice. De altfel, acesta a fost unul din factorii care au condus şi la un rezultat sub aşteptări la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.