Alegeri la FRH: Ștefan Birtalan s-a retras din cursa pentru vicepreședinte! Steluța Luca este pentru acțiune și team-spirit, Constantin Căliman, pentru un proiect cu 250.000 de legitimați, iar Liviu Bala, pentru regulamente clare

Redactor:
Marius Hutu
Alegeri la FRH: Ștefan Birtalan s-a retras din cursa pentru vicepreședinte! Steluța Luca este pentru acțiune și team-spirit, Constantin Căliman, pentru un proiect cu 250.000 de legitimați, iar Liviu Bala, pentru regulamente clare
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Ștefan Birtalan s-a retras din cursa pentru funcția de vicepreședinte al Federației Române de Handbal (sectorul feminin), astfel că „afacerea” s-a redus la o luptă în trei, între Steluța Luca, Constantin Căliman și Liviu Bala. Postul a devenit vacant după demisia Narcisei Lecușanu și ar urma să fie ocupat după Adunarea Generală a FRH, care va avea loc marți, la Pitești, bineînțeles dacă se va întruni cvorumul.

Cu trei zile înaintea alegerilor, ProSport a stat de vorbă cu toți candidații, inclusiv cu Ștefan Birtalan pentru a le afla opiniile. Bătălia se va da până la urmă pentru un post care mai degrabă este onorific, care oferă de fapt doar un vot în Consiliul de Administrație. Toți candidații pot veni însă cu idei, pot propune și milita pentru anumite proiecte, au personalitate și, foarte important, cel puțin așa am vrea să credem, nu vor intra în categoria oamenilor care pot fi manevrați pentru a înclina balanța într-o parte sau alta la vot atunci când ar exista anumite interese de grup.

La începutul campaniei „electorale” pentru postul de vicepreședinte au fost 5 candidați, dar primul, Tomaș Pleșa, s-a retras destul de repde din această cursă. Fostul arbitru internațional și președinte al HCM Rm. Vâlcea ar fi însemnat să demisioneze din Consiliul de Administrație, însă beneficiile în cazul unui succes ar fi fost infime, până la urmă ar fi avut tot un vot în Board-ul de conducere al FRH. În schimb, riscurile ar fi fost mari, dacă nu ar fi câștigat ar fi rămas și fără calitatea de membru în CA.

  • Pentru alegerile din 28 iunie au fost validați până la urmă 4 candidați, doi proveniți chiar din teren, Steluța Luca și Ștefan Birtalan, ambii cu rezultate incredibile la echipa națională, și doi din postura de manageri, Liviu Bala și Constantin Căliman, campioni naționali cu HCM Baia Mare (2014), respectiv CSM București (2015).  

ȘTEFAN BIRTALAN: „Nu pot influența votul și nici nu vreau”

Ștefan Birtalan (67 ani) a spus pas între timp, astfel că lupta s-a redus la o ex-handbalistă vs doi manageri. „Am fost propus de Steaua. Am spus că mă voi gândi la acest lucru, dar într-un final am spus NU. Nu-mi permit greșeli, importantă este sănătatea mea”, ne-a declarat Ștefan Birtalan. Un om decent, cu bun simț în întreaga carieră, care a spus lucrurilor pe nume atunci când a avut ceva de transmis, fostul „tunar” a ținut la linia pe care chiar el și-a trasat-o în mandatul fostului președinte al FRH, Cristian Gațu: „Iubesc handbalul, dar a început un proces de reînnoire. De asta m-am și retras în urmă cu 3 ani din Consiliul de Administrație. Am promis să mă las, continuăm pe același drum. Suntem prea bătrâni să mai schimbăm noi ceva, țin cu tineretul. În plus, postul de vicepreședinte nici nu cadra cu mine, eu am fost mereu pe parte masculină. Cred că în această funcție trebuie să vină cineva care s-a ocupat sau se ocupă de fete. Mulțumesc pentru încrederea cluburilor și federației și doresc mult succes tineretului care poate face mai mult decât aș mai putea face eu”, a continuat Ștefan Birtalan, dublu campion mondial.

  • Cu siguranță, fostul inter stânga ar fi strâns destule voturi la Adunarea Generală, având în vedere că era și opțiunea susținută de Federația Română de Handbal. Întrebat pe cine susține mai departe în bătălia pentru postul de vicepreședinte, Ștefan Birtalan a răspuns: „Nu pot să spun niciun nume. Spun foarte sincer, ceea ce hotărăște Adunarea Generală este sfânt. Nu pot influența votul și nici nu vreau. Nu facem politică. Nu voi participa nici la ședință, am anunțat federația acest lucru la modul cel mai civilizat”.

STELUȚA LUCA: „Eu vin direct din fenomen, cu 27 de ani petrecuți la cel mai înalt nivel și la toate categoriile”

În condițiile în care Ștefan Birtalan nu s-a exprimat public în privința unui candidat, atunci lupta pentru al doilea post de vicepreședinte în cadrul FRH se anunță mai mult decât interesantă. Toți cei trei candidați, Steluța Luca, Constantin Căliman și Liviu Bala, au susținători redutabili și în actualul Consiliu de Administrație!

  • Steluța Luca (41 de ani) a fost ani buni căpitanul echipei naționale și al Oltchimului, iar după ce s-a retras din activitate a preferat să continue în handbal ca antrenor. A fost „secundul” lui Vestergaard la Oltchim, apoi a acceptat să antreneze o grupă la Centrul Național de Excelență, pe care a luat-o de la zero. În prezent, fostul inter dreapta este și selecționer al lotului de cadete, care din toamnă va deveni practic de junioare U17.

„Sunt onorată de propunere și voi face tot posibilul să nu-i dezamăgesc pe cei care mă susțin. Este și motivul pentru care îi invit să participe la Adunarea Generală a FRH. Comparativ cu ceilalți contracandidați, eu vin direct din fenomen, cu 27 de ani petrecuți la cel mai înalt nivel și la toate categoriile, juniori, seniori, antrenorat. Cred că mi-au fost suficienți pentru a mă pregăti și pentru administrație. Dacă IHF și EHF au avut încredere când m-au inclus în programele lor (n.r. Traveller Coach, respectiv Ambasador României la Euro 2014), de ce nu ar avea și FRH?”, ne-a declarat Steluța Luca.

În cazul în care va câștiga, Steluța Luca susține că va fi un fel de vicepreședinte-jucător, în sensul că nu se va baricada într-un birou, ci va prefera „terenul”. „Eu nu noi vorbi în primă fază despre strategii și politici. Astea cer timp. Eu voi vorbi despre problemele văzute și trăite. Astea trebuie rezolvate imediat, iar eu pot contribui să fie rezolvate imediat. Strategiile se construiesc pe termen lung, le accept și îmi plac. Dar ele se fac în echipă, iar eu am făcut mereu parte din echipe. Am fost și liderul uneia pentru ani buni și mă refer la echipa națională a României”, a mai spus Steluța.

După demisia Narcisei Lecușanu, dar și a Marianei Târcă în 2015 din postura de membru, în actualul CA nu a mai rămas nicio reprezentantă a sexului feminin. Steluța Luca a precizat că este gata să lucreze cu actualul Consiliu de Administrație și speră să fie acceptată la masă, așa cum se întâmplă în alte țări cu fostele ei colege de club Katalin Palinger (vicepreședinte Unagaria), Sara Holmgren și Matilde Boson (Federația suedeză): „Dacă voi fi aleasă, abia aștept să lucrez cu actualul Consiliu de Administrație. Sper să fiu și o prezență agreabilă ținând cont de faptul că aș fi singura femeie. Cel puțin din acest punct de vedere vor trebui să mă accepte, să mă înțeleagă și să mă sprijine”.

CONSTANTIN CĂ‚LIMAN: „Sunt convins că în 4 ani de la demararea acestui proiect ne putem gândi la aproximativ 250.000 de legitimați în handbal”

Dintre cei trei candidați rămași în cursă, Constantin Căliman (46 ani) a intrat cu adevărat în lumea handbalului, în 2013, după ce a fost numit director general la CSM București. A contribuit la construirea actualei echipe care a câștigat de curând Liga Campionilor, iar după ce și-a încheiat detașarea în fruntea CSMB a revenit la Federația Sportului Școlar Universitar.

„La început, după primele discuții telefonice cu oameni din lumea handbalului, cu toate că mă simțeam onorat că se gândeau la mine și îmi propuneau să candidez pentru funcția vacantă de vicepreședinte, nu am acordat o așa mare atenție, ocupat fiind cu proiectele în care sunt în această perioadă implicat. După câteva zile în care discuțiile s-au înmulțit pe aceasta temă, am acceptat și mi-am depus candidatura. Este o nouă provocare pentru mine. Sper ca prin experiența și cunoștințele mele în administrația publică și managementul sportiv, să contribui la optimizarea activității FRH”, și-a motivat candidatura Constantin Căliman.

  • Fostul director general susține că are mai multe proiecte prin care și-ar putea aduce aportul la dezvoltarea handbalului românesc, pe care a ținut să le și prezinte în linii mari:

„România are un potențial imens în handbal și mai ales în handbalul feminin. Dezvoltarea acestui sport frumos trebuie să înceapă din școală și continuat în universitate. Pe de o parte, consider oportun, în sensul acesta deja au fost făcuți primii pași, să introducem minihandbalul la nivelul claselor 0-IV. Materializarea acestui proiect va însemna o mare realizare pentru handbalul românesc. Parteneriatul semnat în luna martie între MENCS și FRH respectiv FSSU și FRH are câteva obiective pe termen scurt, dar și o strategie de dezvoltare pentru următorii doi ani. De asemenea, ar fi extraordinar dacă vom reuși organizarea unui Campionat Școlar și a unui Campionat Universitar de handbal începând cu anul 2016-2017. Dacă introducerea minihandbalului este gândit ca un proiect de inițiere și cultivare a gustului de a juca handbal și a promova educația prin sport, la nivel gimnazial dorim să organizăm un Campionat Național Școlar puternic, în care scopul principal să fie practicarea handbalului în mod continuu și susținut, cu minimum 2-3 antrenamente pe săptămână și o competiție în weekend, cu faze pe școală/municipiu/județ, care vor da campionii la sfârșitul anului școlar și participantii la zonă și turneu final.

Probabil o să vi se pară o cifra prea optimistă, dar sunt convins că în 4 ani de la demararea acestui proiect ne putem gândi la aproximativ 250.000 de legitimați în handbal, ceea ce ne va da puterea să afirmăm că handbalul este un sport național. Avem 6.141 de unitați de învățământ cu personalitate juridică, iar la nivel național aproximativ 18.000 de școli. Dacă reușim să avem câte 2-3 echipe de handbal (feminin și masculin) în fiecare școală, atunci veți vedea că cifra avansată la sportivi legitimați poate fi chiar mai mare.

Foarte important pentru mine, este de asemenea rezolvarea problemei abandonului după vârsta de 18 ani. Avem nevoie ca între 18-25 ani ani toți cei care practică handbal să se maturizeze sportiv, să se implineasca profesional, să își finalizeze studiile universitare. Avem nevoie de sportivi valoroși la loturile nationale care să reprezinte cu cinste România în intrecerile internaționale, avem nevoie ca un număr cât mai mare dintre ei să îmbrațișeze cariera didactică sau să se dedice antrenoratului, arbitrajului sau administrației în handbal sub toate formele și aspectele. Pentru asta avem nevoie de un Campionat Universitar de Handbal puternic.Trebuie reclădita piramida handbalului românesc. Avem nevoie de arene pline cu spectatori, de un sistem atractiv pentru sponsori, de mediatizare. Pentru asta este nevoie de oameni cu viziune și putere de a materializa aceste idei”.

Le doresc mult suscces și celorlalți contracandidați, cel mai bun să câștige și sper ca în cazul în care voi ajunge vicepreședinte FRH, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului de Administrație să reușim să materializăm aceste idei”.

LIVIU BALA: „Pentru mine, Regulamentele FRH sunt ca o Biblie, le stăpânesc foarte bine”

Ca un amănunt de culoare, candidatura lui Constantin Căliman a venit la propunerea a patru cluburi din nordul țării, CSU Suceava, Potaissa Turda, HC Zalău și LPS Satu Mare, iar cea a lui Liviu Bala (51 de ani) la o propunere venită din Capitală, de la Asociația Municipală București!

Liviu Bala este în handbal de mai bine de 20 de ani, pentru început ca vicepreședinte la Minaur, cu care a și câștigat două titluri în 1998 și 1999, iar apoi din postura de mai multe funcții la HCM Baia Mare, începând din 1999, club cu care a câștigat titlul în 2014 și Cupa României în 2013-2015.

  • „Candidez pentru că am fost solicitat pentru această funcție, a fost dorința unor oameni din handbal. Am acceptat propunerea plecând de la ideea că un membru al CA, un vicepreședinte al FRH trebuie să cunoască foarte bine regulamentele FRH”, a susținut Liviu Bala, care a insistat pe un aspect: „La HCM Baia Mare am fost implicat exclusiv doar pe parte de competiție sportivă, pe parte de organizare și în niciun caz economico-financiar. Nu am decis plăți, nu am decis valoarea contractelor, aceste lucruri au revenit doar Consiliului de Administrație. Treaba mea era să aduc jucătoare, să mă preocup că din punct de vedere organizatoric că totul este în regulă. Pe lângă funcția de team-manager la HCM Baia Mare am fost și membru în Board-ul european al handbalului feminin, am reușit să aduc două wildcard-uri pentru echipă și cred că am avut un parcurs onorabil în Champions League atât cu fetele, cât și cu băieții. Cred că din punct de vedere sportiv și organizatoric mi-am făcut treaba foarte bine”.

Fără a fi la curent cu retragerea din cursă a lui Ștefan Birtalan, Liviu Bala a precizat: „Am ca și contracandidați doi foști mari sportivi, două nume enorme ale handbalului românesc pe care le respect, le apreciez. Dar ceea ce au făcut ei în teren nu are nicio legătură cu adminstrația. Pentru mine, Regulamentele FRH sunt ca o Biblie, le stăpânesc foarte bine. HCM Baia Mare de câte ori a fost implicat într-un litigiu de regulament a avut de fiecare dată câștig de cauză, asta de notă că știm regulamentele foarte bine. 60% din regulamente sunt în acest moment ambigue, multe lucruri sunt interpretabile și probabil că de aceea unii oameni își doresc ca aceste lucruri să rămână la fel. Candidez și pentru a face ceva în acest sens”.

Adunarea Generală a FRH este programată marți, la Pitești, începând cu ora 14:00. Pe lângă viitorul vicepreședinte, structurile afiliate la FRH vor vota și un membru pentru Consiliul de Administrație.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele