ALEGERI FRH | Narcisa Lecușanu propune eliminarea „taliilor” din sectorul juvenil și remunerarea tuturor antrenorilor echipelor naționale! „Relu Roșca era ditamai campionul mondial și nu lua nimic!”

Redactor:
Marius Hutu
ALEGERI FRH | Narcisa Lecușanu propune eliminarea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Narcisa Lecușanu și-a prezentat proiectul strategic de conducere și dezvoltarea Federației Române de Handbal pentru următorii 4 ani cu care speră să câștige alegerile din 14 februarie pentru funcția de președinte. Vicecampioana mondială din 2005, care are șansa de a deveni prima femeie-președinte din handbalul românesc, propune câteva schimbări radicale.

„Taliile” – punctul numărul 1 la Capitolul „Obiective și Plan de măsuri”

„Talia”, una dintre cele mai arzătoare probleme la nivel de copii și juniori în ultimii ani, este chiar primul punct prezentat de Narcisa Lecușanu la capitolul „obiective și plan de măsuri”. Concret, fosta internațională își propune „eliminarea criteriului de selecție privind Talia”.

Problema „taliilor” a scos în evidență multe cazuri neobișnuite, unele prezentate de-a lungul timpului și de ProSport. Spre exemplu, în sezonul trecut, la un turneu semifinal 1 – junioare II, CS United Galați a terminat pe locul 1, conform rezultatelor înregistrate în teren, dar a ratat calificarea la turneul semifinal II pentru că nu a îndeplinit cerințele de talie. S-a calificat, mai departe, în schimb, LPS Iași, formație care a câștigat un meci din cele trei jocuri disputate, dar care a adunat mai multe puncte, ca urmare a bonusului de trei puncte acordat de FRH pentru faptul că a îndeplinit cerințele de talie.

„Știu că este un subiect care doare și știu că nu mai avem de ce să ținem de el, având în vedere dinamica jocului. E bine să ai și un Mikkel Hansen în echipă, dar nu este obligatoriu. Mă uitam chiar la acest ultim Campionat European, Spania nu a avut niciun jucător ieșit din comun ca talie, ci a avut o echipă, cu o apărare extrordinară dinamică, la fel și Suedia. Nu mai poți să ții de ceva nu-și mai este avantajos. Trebuie să cauți soluții avantajoase. Văd o proliferare, o dezvoltare mai bună, inclusiv copii care nu au talie se pot gândi că pot ajunge la performanță, până acum a fost o închistare, dacă nu sunt înalt, nu pot să fac. Ba poți să faci!”, a susținut Narcisa Lecușanu.

Burse pentru antrenori în vederea obținerii Licenței Master Coach / EHF

Nu de puține ori am auzit spunându-se faptul că antrenorii români sunt slabi pregătiți, faptul că mulți au pierdut pasul cu ceea ce se lucrează azi la cel mai înalt nivel. Antrenorii străini aduși în handbalul românesc sunt din ce în ce mai mulți, fiind adus un tehnician din Spania – Jordi Giralt – inclusiv la Centrul Național de Excelență de la Sighișoara și la lotul național de juniori U19. Narcisa Lecușanu a anunțat că va avea mai multă grijă de antrenorii români, iar pe lângă cursurile de perfecționare pe plan intern pe care și-a propus să le organizeze, intenționează să-i ajute pe tehnicienii români să ajungă și la cursurile EHF, în vederea obținmerii Licenței Master Coach, prin „crearea burse pentru antrenori”.

  • Plan de Măsuri pentru antrenorii din sectorul juvenil, conform Strategiei prezentate de Narcisa Lecușanu:
  • • Organizarea a minimum două cursuri naționale/an cu lectori EHF/IHF pentru antrenorii din handalul juvenil
  • • Susținerea tehnică a antrenorilor în vederea obținerii Licenței Master Coach/EHF
  • • Crearea unei burse pentru antrenori, în vederea obținerii Licenței Master Coach/EHF
  • • Crearea unei platforme electronice care să sprijine perfecționarea antrenorilor prin facilitarea accesului la informații și la baze de date centralizate, la nivel național, și crearea unui cadru modern pentru realizarea de schimb de experiență și de bune practici între aceștia.

„Mi se pare o șansă extraordinară pentru că știu că este și salarizare proastă. Mulți din antrenori nu au putut să ajungă acolo, nu că n-ar ști engleză, ci din cauza unei situații financiare care nu își permite să faci acele module. Gândindu-ne la perspectiva 2020 și ceea ce vrea să implementeze Federația Europeană și chiar Federația Internațională, așa cred că și antrenorii români vor avea o șansă să fie pe banca tehnică la echipele naționale, cât șli la cluburi, acolo unde vor fi ceruți. Și sunt sigur că nu e doar diploma, ci se deschid niște perspective ascultând și alți oameni. Noi nu trebuie să ne schimbăm mentalitatea, ci doar să o formăm pe a noastră sănătoasă”, a precizat Narcisa Lecușanu.

Remunerarea antrenorilor echipelor naționale la toate nivelurile

O altă problemă care a stârnit destule polemici în ultimii ani în handbalul românesc a fost cea legată de contractele antrenorilor la loturile naționale. Au fost multe cazuri în care selecționeri de la loturile naționale de juniori și tineret – cei români – au depus o activitate benevol, fiind răsplătiți financiar doar dacă au obținut rezultate la nivel internațional, conform legilor în vigoare. „Tratamenntul” a fost diferit față de cel al antrenorilor străini aduși la loturile naționale de seniori. Narcisa Lecușanu a anunțat clar în program: „Antrenorii echipelor naționale la toate nivelurile vor fi remunerați”.

„Așa mi se pare corect. Până nu demult, doar antrenorii de la seniori au fost plătiți, iar voi știți foarte bine. M-am zbătut pentru Relu Roșca, conducerea Federației s-a supărat pe el pentru că a plecat la Baia Mare pe bani, în contextul în care ditamai antrenorul de la lotul național de junioare – tineret era campion mondial și nu lua nimic!”, a punctat Narcisa Lecușanu.

Licitația jucătorilor de la Centrele Naționale va fi eliminată

„Eliminarea LICITAȚIEI de la Centrele de Excelență, dând posibilitatea sportivei/sportivului să- și decidă viitorul. Va exista o taxă de formare fixă care va fi plătită de către clubul de seniori interesat de serviciile tânarului/tinerei sportiv(-e) și care va merge către clubul de provenință, iar un procent de 20% va fi dat antrenorului – formator de la clubul de proveniență”, se specifică în programul Narcisei Lecușanu. Din cauza unor grile ridicare fixate de FRH, chiar și azi sunt jucătoare – campioane mondiale din generația 96-97 – care sunt date de la o echipă la alta cu „împrumutul”, întrucât cluburile nu au fost de acord să plătească sume de transfer formate din patru zerouri! „Mi se pare normal să fie eliminate aceste licitații. Beneficiul federației ar fi să-și creeze sportivi de valoare pentru echipele naționale, de aceea există aceste Centre Naționale, unde se pregătesc în sistem centralizat, acolo unde sunt cele mai bune condiții, cei mai buni antrenori”, a susținut Narcisa Lecușanu

Reconsiderarea Statutului FRH și punerea în ordine a regulamentelor

Statutul și regulamentele FRH reprezintă o altă prioritate pentru Narcisa Lecușanu. Printre altele, fosta jucătoare a echipei naționale își dorește ca și vicepreședinții aleși să aibă funcții executive.

„Realizarea unei dezbateri la nivel național cu toate entitățile afiliate. exemplu: Potrivit statutului actual, există 2 vicepreședinți aleși direct de către Adunarea Generală de alegeri (legitimitate maximă), dar care nu fac nimic concret în afară de un drept de vot în Consiliul de Administrație. O federație optimistă și deschisă ori renunță la vicepreședinți, ori dă substanță acestui post, în conformitate cu legitimitatea directă conferită de alegerea de către Adunarea Generală”, se specifică în program.

  • „Sunt gata să lucrez cu toată lumea, Adunarea Generală mă alege pe mine, dar și echipa”, a concluzionat Narcisa Lecușanu.
  • „Din ce aud, a fost născocită ideea că n-aș avea timp să conduc Federația Română de Handbal dacă sunt și în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal. Unul din cei cinci colegi din Executiv este chiar președintele Federației Franceze de Handbal, Joel Delplanque”, Narcisa Lecușanu

Alegerile la FRH sunt programate în 14 februarie, iar contracandidații Narcisei Lecușanu pentru funcția de președinte sunt Alexandru Dedu și Robert Licu

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen