Acuzații de racolări în handbalul românesc. „CSM București mi-a furat 15 jucătoare. Vor să le mute în Bulgaria, iar apoi să le legitimeze în România”

Redactor:
Marius Hutu
Acuzații de racolări în handbalul românesc.
  • Publicat:
  • Actualizat:

ACS Școala 181 București, prin managerul Maximilan Gavrilă, susține că CSM București i-a luat jucătoarele fără să plătească nimic. Alte două grupări din sectorul juvenil, CSS 6 București și CSS 3 Steaua București, susțin că au fost lăsate fără grupele de juniori III, fiind transferate cu tot cu antrenori la CSM.

CSM București este acuzat de mai multe grupări din handbalul juvenil că a racolat sportivi în această vară, fără ca acestea să-și fi dat acordurile pentru transfer. Cel mai bogat club din România, susținut de Primăria Capitalei cu aproximativ 8 milioane de euro anual, ar fi luat vreo 50 de fete și băieți fără să plătească nimic în schimb. „CSM București mi-a furat 15 jucătoare, toate vârfurile de la junioare I, II și III. ACS Șc. 181 este un club privat, sigurul care în ultimii 40 de ani a cucerit titlurile naționale la juniori I și II, care se autofinanțează, iar conform regulamentului FRH ei trebuie să plătească dacă vor jucătoare. Înțeleg că vor să facă performanță, că au bani, dar să o ia de jos, așa cum am făcut și noi”, a declarat Maximilian Gavrilă, managerul-antrenor al grupării ACS Șc. 181 București. Oficialul clubului susține că multe jucătoare sunt și sub contract. „Nu știu ce le-a oferit, cert este că la handbal nu e ca la fotbal, unde n-ai voie să vorbești cu un sportiv aflat sub contract. La noi e ca la nimeni. 10 din cele 15 fete au depus memorii, iar în această perioadă nici nu mai vin la antrenament”, a mai spus Gavrilă.


ACS Șc. 181 București a obținut titluri naționale pe bandă rulantă în ultimii ani la junioare

De menționat faptul că în regulamentul de transferări, modificat din această vară, se specifică faptul că un jucător junior fără contract se poate transfera astfel:

La articolul x.3 se specifică faptul că un junior cu sau fără contract, care nu a jucat în ultimele 12 luni,  se poate transfera fără acordul clubului posesor.

Când un jucător cu contract (născut între 1.07.1991 și 30.06.1998) încheie un alt contract cu o altă grupare, vechiul club este îndreptățit să pretindă compensații de la noua echipă a juniorului. Conform regulamentului FRH, clubul posesor poate pretinde o sumă de compensare a cheltuielilor de educație și antrenare, pentru transferul intern, de până la 1.500 euro / an de contract. Maximilian Gavrilă susține că CSM București ar trebui să plătească în jur de 60.000 de euro pentru jucătoarele plecate de la ACS Șc. 181 București.

Prin Bulgaria, taxa de transfer în cazul juniorilor fără contract este de 25 de euro

Conducătorul grupării respective a precizat că, pentru a scăpa de plăți compensatorii, „CSM București vrea să mute jucătoarele în Bulgaria și abia apoi să le legitimeze în România”. O sursă ProSport a precizat că un junior fără contract poate pleca liber într-o altă țară, în schimbul lui plătindu-se doar o taxă de transfer la EHF, în valoare de 25 de euro! „Noi nu mai putem participa în campionate pentru că nu mai avem cu cine. Este numai mâna domnului Drăgănescu, fostul antrenor federal, care a știut niște chichițe de regulament și vrea să beneficieze de acest lucru”, a concluzionat Maximilian Gavrilă.


„Investesc 6 ani într-o jucătoare ca să o fure CSM București? Unde suntem, pe câmp? Ce copii și părinți îi influențezi foarte ușor când le prezinți niște cifre”
Maximilian Gavrilă, manager-antrenor ACS Șc. 181 București


„Nu este normal să racoleze copii gata formați”

ACS Șc 181 București nu este un caz singular. Alte două grupări, CSȘ 3 Steaua București și CSȘ 6 București, susțin că au fost lăsate fără grupele de juniori III, băieți, respectiv fete, care au fost transferate la pachet cu tot cu antrenori la CSM București. „Nu este normal ca gruparea CSM București să racoleze copii gata formați, ei ar trebui să-și formeze singuri copiii. Ori ei au racolat de la mai multe cluburi sportivi de la juniori I la juniori IV”, a afirmat Ileana Morari, antrenoare la CSȘ 6 București.

Doinița Șumulan, antrenoare la juniori III în cadrul CSȘ 6 București până în vară, a plecat la CSM București cu o grupă de 21 de sportive. „Au lăsat în piramida noastră o gaură de trei ani, după ce au plecat sportivele născute în 1999-2001. Doamna Șumulan a primit bani din partea clubului șase ani pentru aceste fete, salariu și sală de antrenament”, spune Ileana Morari. Profesoara de la CSȘ 6 București susține că transferul în masă al jucătoarelor s-a făcut într-un mod dubios. „În regulament se specifică faptul că un transfer se face în baza unui CTR (n.r. certificat de transfer) eliberat de clubul posesor.  Nu știu cum au fost transferate fetele, cert este că noi am depus un memoriu la Federația Română de Handbal, la care nu am primit răspuns nici până azi”, a precizat Ileana Morari.

Drăgănescu: „Junioarele sunt transferate numai pe bază de regulament”


Remus Drăgănescu, un personaj care lucrează de ani de zile în sectorul juvenil

Vizat de racolările de la ACS Șc 181 București, Remus Drăgănescu, omul care a fost responsabil cu sectorul juvenil în cadrul FRH până în acest an și care între timp a ajuns la CSM București, a susținut că până în prezent au fost transferate doar două jucătoare fără contract: „Fetele au venit cu acordul părinților. La CSM București nu sunt transfetate jucătoare care au contract în altă parte. Junioarele sunt transferate numai pe bază de regulament, așa au și venit de la ACS Șc. 181 București”. Acuzat de faptul că s-ar fi prevalat de anumite chichițe din regulament, fostul vicepreședinte al FRH a susținut: „Regulamentele sunt publice și de respectat. Domnul Gavrilă ar trebui să știe acest lucru”.

Căliman: „Nu poți ține un copil în sclavie”

O reacție și mai dură a avut Constantin Căliman, președintele CSM București: „Dacă domnul Gavrilă nu le oferă fetelor măcar o indemnizație, contractul este nul de drept. Nu poți ține un copil în sclavie. Dacă se justifică faptul că a plătit o sumă lunară, că a plătit drepturi salariale, prime, indemnizații de efort, poate emite pretenții”. Șeful grupării susținute de Primăria Capitalei a precizat că Maximilan Gavrilă a avut pretenții exagerate în momentul în care a solicitat transferarea a patru handbaliste: „Am făcut o solicitare de transfer către domnul Gavrilă și ne-a cerut câte 25.000 de euro de taxă pentru fiecare jucătoare. Pentru patru handbaliste ne-a cerut 100.000 de euro, o sumă enormă. Noi am luat-o pe Mădălina Ion de la Rapid și îi ajutăm cu alte două jucătoare. Am transferat-o pe Bazaliu, LPS Slatina ne-a cerut 10.000 de euro, dar am negociat și am reușit să o aducem pe mai puțini bani. Există un regulament al FRH și avem posibilitatea să negociem baremurile de transfer”.


Bianca Bazaliu, un transfer de marcă făcut de CSM București din sectorul juvenil

Constantin Căliman a mai spus că juniorii de la CSS 3 Steaua București au fost transferați și la solicitarea părinților: „Președintele Comitetului de Părinți de la CSS 3 Steaua București a venit la noi și ne-a spus că sezonul trecut au plătit 25.000 de lei cu echipa și că nu mai au bani de cheltuit pentru încă un an. Părinții copiilor plăteau, iar acum vor să-și aducă copii unde nu trebuie să dea bani și au și șanse mai mari pentru marea performanță. Avem 18 echipe centralizate pe tot Bucureștiul, nu se plătește nicio taxă și punem la dispoziția unui junior absolut tot ce are nevoie”. Cât privește acuzația formulată de Gavrilă, conform căreia CSM București încearcă să-i fure jucătoarele prin transferuri făxcute mai întâi în Bulgaria, Constantin Căliman a răspuns ironic: „Le plimbăm întâi prin Bulgaria, trecem apoi prin Turcia, le arătăm și Bosforul și venim prin Rusia. Cum să  transferăm jucătoare prin Bulgaria?”

Ce spun oficiali ai Federației Române de Handbal?

Cazul pare destul de complicat, iar Federația Română de Handbal încă nu a făcut lumină, pe rol fiind mai multe memorii și apeluri de rezolvat. „Știu că sunt câteva cazuri care au ajuns la Comisia de Memorii. S-au și judecat, dar nu știu rezultatele, am foarte mare încredere în membrii Comisiei”, ne-a declarat președintele FRH Alexandru Dedu, aflat în continuare în spital după gravul accident de circulație.

Daniel Georgescu, vicepreședintele FRH, a susținut că a auzit de mai multe cazuri de acest gen în țară și că va reveni cu explicații pe această temă, după ce va reveni în țară. Mihai Marinescu, membru la Comisia de Apel, a precizat pentru ProSport că „federația nu poate să-și de acordul asupra unor transferuri decât atunci când se îndeplinesc condițiile din regulament. Pentru ca un junior să ajungă la alt club trebuie neapărat dezlegare sau înțelegere între grupări. Federația a introdus obligativitatea contractelor și la juniori”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Gigi Becali, bun de plată? Cum poate ajunge să plătească o avere pentru Siyabonga Ngezana
Gigi Becali, bun de plată? Cum poate ajunge să plătească o avere pentru Siyabonga Ngezana
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de clinica privată din Londra
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de clinica privată din Londra
Reacția tulburătoare a Iuliei Albu după ce a aflat că fostul său soț are cancer: „S-a adeverit ce bănuiam”
Reacția tulburătoare a Iuliei Albu după ce a aflat că fostul său soț are cancer: „S-a adeverit ce bănuiam”
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga: Help! Help!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga:…
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara; se încălzeşte spre finalul săptămânii viitoare
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara; se încălzeşte spre finalul săptămânii…
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer: ”S-a adeverit ce bănuiam!” + Promisiunea făcută
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer: ”S-a adeverit ce bănuiam!” +…
Rusia retrage trupele. S-a ajuns la un acord. Kremlinul a confirmat
Rusia retrage trupele. S-a ajuns la un acord. Kremlinul a confirmat
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online