SPECIAL | Pe aparate, şi la 42 de ani! Oksana Şuşovitina, locul 5 la CM de gimnastică de la Montreal, la 26 de ani distanţă de la primul aur al carierei! 42 de lucruri de ştiut. #22: "La o săptămână după ce l-am născut pe Alisher, aveam cu un kilogram mai puţin decât greutatea de concurs"

9 oct 2017 2130 afişări Comentează şi tu Gimnastica
SPECIAL | Pe aparate, şi la 42 de ani! Oksana Şuşovitina, locul 5 la CM de gimnastică de la Montreal, la 26 de ani distanţă de la primul aur al carierei! 42 de lucruri de ştiut. #22: "La o săptămână după ce l-am născut pe Alisher, aveam cu un kilogram mai puţin decât greutatea de concurs" 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7962/16757370/1/oksana.jpg

A câştigat două titluri mondiale la gimnastică acum 26 de ani, când România abia mijea ochii după era comunistă. Şi concurează şi în 2017, sub steagul Uzbekistanului, la 42 de ani. Numele ei este trecut pe lista rivalelor şi de Gina Gogean, Lavinia Miloşovici, Svetlana Khorkina sau Andreea Răducan, şi de Cătălina Ponor sau Larisa Iordache. ProSport vă propune să o descoperiţi pe Oksana Şuşovitina, în 42 de paşi.

26 de ani de la prima participare încununată cu aur şi până la evoluţia din 2017, de la Montreal

1. Oksana Şuşovitina s-a născut pe data de 19 iunie 1975, la Bukhara, un oraş care în ziua de astăzi aparţine Uzbekistanului.

2. A câştigat medalii în anul în care statul pentru care concurează acum abia se desprindea din pântecele URSS-ului şi era recunoscut ca ţară. În 1991, Şuşovitina câştiga aurul cu echipa URSS-ului, dar şi titlul la sol la Campionatele Mondiale de Gimnastică.

3. În 2017 a concurat doar la sărituri - aparatul ei favorit.

4. A fost singura reprezentantă a Uzbekistanului la Campioantul Mondial de la Montreal.

5. A primit 8.966 şi 9.133 la execuţie în concursul de calificare.

6. A intrat în finala de sărituri cu nota a opta. Alături de două sportive din Canada, o rusoaică, o americancă, o elveţiancă, o chinezoaică şi o japoneză.

7. A evoluat penultima (a şaptea) în finala mondială de la Montreal.

8. A prezentat două sărituri de dificultate scăzută, comparativ cu pretendentele la medalii - care s-au încumetat să încerce şi sărituri cu nota de plecare 6.000 sau 5.800. Din punct de vedere al dificultăţii, Oksana a ales execuţii de 5.400 şi 5.200. Aceeaşi dificultate a avut şi Ellie Black (Canada, locul 5 la individual compus în concursul olimpic de la Rio) - o sportivă născută în 1995, la patru ani după ce Şuşovitina câştigase primul aur mondial.

9. PERFORMANŢA Oksanei. În finala mondială, Oksana Şuşovitina a primit note peste 9 la ambele sărituri, pentru execuţie: 9.033 şi 9.100. Doar alte două sportive din finală au mai reuşit această performanţă, campioana mondială (rusoaica Maria Paseka) fiind recompensată de arbitri cu 8.700 şi 9.200. Veterana Oksana a fost însă singura sportivă care în finală a primit o notă mai mare în finala de la sărituri decât în calificări.

10 Oksana Şuşovitina a fost la o zecime de podium: a terminat finala Campionatului Mondial de la Montreal pe locul 5, cu 14.366, în timp ce bronzul a fost adjudecat de elveţianca Giulia Steingruber, cu 14.466.

Oksana: cine, ce, cum? Superwoman şi recordurile gimnasticii

11. Şuşovitina a mers la Jocurile Olimpce de nu mai puţin de şapte ori, începând cu Barcelona 1992 şi până la Rio 2016. La masculin, recordul de participări olimpice este deţinut de gimnastul bulgar Yordan Yovchev.

12. A concurat pentru trei ţări diferite: URSS, Uzbekistan şi Germania (JO 2008 şi 2012).  În carieră însă, a concurat şi pentru Echipa Unită, sub steag olimpic, alcătuită din sportivi din fosta URSS. A câştigat o medalie de aur - singura din carieră, la JO de la Barcelona (1992).

13. Lacrimile de pe podium, din 1992, de la Barcelona, în Echipa Unită. "Am plâns după finala pe echipe. Ne-au pus o muzică ciudată şi au arborat un steag ciudat. Mi-am dat seama că este ultima dată când vom concura în această formulă. Şi instantaneu, am simţit durere. Plângeam pentru că am realizat atunci..."

14. La Rio, la 41 de ani şi două luni, a stabilit recordul absolut drept cea mai bătrână gimnastă prezentă la competiţia supremă.

15. A câştigat medalii în trei cicluri majore din viaţa unui sportiv: înainte de 20 de ani. între 20 şi 30 de ani, după 30 de ani (argint la Beijing, la 33 de ani). "Aş fi refuzat să concurez pentru Rusia. Am mers direct acasă, la părinţi, prieteni, colegi, după Barcelona. Voiam să concurez pentru Uzbekistan"

16. A ratat finala mondială de la sărituri, în 2015, pentru că, la 40 de ani, a încercat să impresioneze cu o Produnova, considerată cea mai dificilă săritură din gimnastica feminină, cu o notă aferentă dificultăţii de 6.400 conform codului internaţional de punctaj. A ratat complet săritura şi, totodată, finala.

17. În 2001, a fost numită prima gimnastă reprezentantă a sportivilor în comisia sportivilor. Până la ea, doar reprezentanţi-gimnaşti fuseseră numiţi.

18. Şuşovitina are patru elemente în codul de punctaj, la trei aparate - paralele (două), sărituri şi sol.

19. Deşi bârna chiar este puntea suspinelor pentru Oksana, ea are medalie internaţională chiar şi la acest aparat: un argint la Jocurile Asiei, în 2002 şi un bronz în acelaşi an la World Cup Final.

Mamă. Şi dramă de mamă

20. Oksana s-a căsătorit cu luptătorul de greco-romane Bakhodir Kurbanov, dublu medaliat la Campionatele Asiei - cu trei ani mai în vârstă decât Oksana.

21. Nunta a avut loc în 1997.

22. În noiembrie 1999, Oksana l-a născut pe Alisher, băieţelul ei. "Am revenit în sala de gimnastică pentru întreţinere fizică. Aveam nevoie. La o săptămână după ce l-am născut pe Alisher, aveam cu un kilogram mai puţin decât greutatea de concurs. Aduseseră aparate noi, un nou set de paralele, aşa că pur şi simplu îmi doream să atârn şi eu de bara aceea nouă", a povestit ea pentru Gymnastics Coaching.

23. Oksana a reuşit o recuperare fantastică, fiind prezentă la ediţia 2000 a Jocurilor Olimpice la aproximativ nouă luni după naştere.

24. În anul 2002, Oksana a primit o lovitură cumplită: fiul ei a fost diagnosticat cu leucemie.

25. Întreaga ei familie s-a mutat în Germania, pentru a-i asigura tratamentul lui Alisher.

26. Lumea gimnasticii a contribuit financiar la strângerea de fonduri.

27. Interesant este că Şuşovitina a cerut iniţial ajutor din partea Rusiei, dar a fost refuzată.

28. Astfel, Şuşovitina a început antrenamentele alături de echipa de gimnastică a Germaniei.

29. În 2006, Oksana a primit cetăţenie germană. În semn de mulţumire pentru ţara de adopţie, la următoarele două ediţii ale Jocurilor Olimpice (2008 şi 2012), Oksana a concurat pentru Germania.

30. Deşi Oksana a schimbat ţara, nu a lipsit din competiţie, fiind lăsată să concureze până în ultimul moment pentru Uzbekistan, înainte de a primi cetăţenia şi dpretul de a reprezenta Germania.

31. Puştiul Oksanei s-a dovedit a fi la fel de puternic ca şi mama sa: a răspuns tratamentului de la University of Cologne şi a învins cancerul.

'Ironlady' a avut şi ea, dureri fizice

32. Oksana a suferit două intervenţii chirurgicale la umăr, de-a lungul carierei.

33. A avut probleme şi la tendonul lui Ahile. "Mi-am rupt tendonul şi am spus atunci, în 1998, că este finalul. Că va trebui să mă opresc", a mărturisit Oksana Şuşovitina la jumătatea lui 2017.

34. Şuşovitina declara într-un interviu pentru ESPN că în ultimii se antrenează doar două ore pe zi.

35. În prezent, pune mare preţ pe 'memoria musculară'.

36. Pune mare preţ pe antrenamentul psihic, căruia îi dedică mult mai multe ore decât antrenamentului fizic. "După antrenament, petrec multe ore vizualizând felul în care exerciţiul meu trebuie să curgă, cum trebuie să se mişte corpul meu"

37. Şi-a anunţat retragerea în 2009. A revenit în 2010. Apoi, a făcut-o din nou după Jocurile Olimpice de la Londra. Dar s-a răzgândit a doua zi.

38. Este antrenată de o fostă coechipieră din echipa olimpică de la Barcelona.

39. Debutul internaţional absolut l-a înregistrat în 1989.

40. "Nu am visat să merg la Jocurile Olimpice atunci când eram mică. Abia la 14-15 ani a început să fie visul meu. Ţin minte că nu voiau să mă ia în echipă pentru Barcelona. Antrenoarea mea, Kuznetsova, a luptat enorm de mult pentru asta. Eram bună prietenă cu Tanza Gutsu. Îmi aduc aminte că ne-au dat voie să mergem în sala de jocuri - aveau calculatoare, jocuri pe calculator. Cred că am petrecut tot timpul liber acolo, jucându-ne"

41. Are peste 70 de medalii câştigate la nivel internaţional.

42. Spune că gimnastica este "distractivă"

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.