Scandal de proporţii în Statele Unite! Mai multe gimnaste de top ar fi fost abuzate sexual de medicul lotului olimpic

17 feb 2017 65067 afişări Comentează şi tu Gimnastica
Scandal de proporţii în Statele Unite! Mai multe gimnaste de top ar fi fost abuzate sexual de medicul lotului olimpic
  • Larry Nassar, fostul medic al lotului olimpic de gimnastică al Statelor Unitea, care a dominat cu autoritate întrecerile la nivel mondial în ultimii ani, este acuzat că a agresat sexual mai multe femei în timpul unor controale de rutină, dar şi sportive.
  • Federaţia de Gimnastică din SUA susţine că a alertat FBI încă din vara anului 2015, însă lucrurile au început să se mişte abia după 10 luni.
  • Două campioane olimpice au fost deja audiate de FBI.

Medicul în vârstă de 53 de ani a fost arestat în noiembrie anul trecut, fiind acuzat că a agresat sexual un copil în Michigan. Alte zeci de femei au intentat procese împotriva lui Larry Nassar, cel care a tratat de-a lungul timpului şi mai multe gimnaste de top din lotul olimpic al Statelor Unite. Preluând nişte informaţii din Wall Street Journal, Chicago Tribune scrie că acuzaţiile aduse medicului variază de la introducerea unui deget în vaginele şi anusurile lor până la giugiuleala sânilor.

Nassar a negat toate aceste acuzaţii, susţinând că el a efectuat proceduri medicale legitime, însă ancheta a atins cele mai înalte trepte ale sportului american. Wall Street Journal au semnalat faptul că anchetatorii au intervievat de curând mai multe gimnaste care au concurat pentru echipa naţională a Stetelor Olimpice, inclusiv două sportive care au cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice din 2012 şi 2016.

  • În 2016, echipa Statelor Unite a avut următoarea componenţă: Simone Biles, Alexandra Raisman, Laurie Hernandez, Madison Kocian, Gabby Douglas
  • În 2016, echipa Statelor Unite a avut următoarea componenţă: Gabby Douglas, Jordyn Wieber, Alexandra Raisman, Kyla Ross, McKayla Maroney

În timp ce Nassar se află într-o anchetă federală, mai multe femei au dat în judecată inclusiv Federaţia Naţională de Gimnastică şi Michigan State's College of Osteopathic Medicine, unde a fost angajat, pentru că au fost neglijente în cazul medicului, prin faptul că ambele entităţi au permis ca abuzurile să se producă. Conform Chicago Tribune, Michigan State aflaseră de anumite informaţii despre medic încă din 2014, dar Larry Nassar a rămas în funcţie, tratând femei.

Cum s-a apărat Federaţia şi de ce este culpabilă în acest caz, conform unui avocat care reprezintă mai multe gimnaste

Federaţia Naţională de Gimnastică a susţinut că a aflat pentru prima dată despre un posibil abuz în 17 iunie 2015, atunci când preşedintele organizaţiei, Steve Penny, a fost abordat de părintele unui copil, după o vizită efectuată la Rio de Janeiro. Imediat, a demarat o anchetă, iar la 5 săptămâni după semnalarea cazului, pe data de 24 iulie, Larry Nassar a fost reclamat şi eliberat din funcţie. Patru zile mai târziu, avocaţii Federaţiei Naţionale de Gimnastică s-au întâlnit cu agenţii FBI la Indianapolis.

În aprilie 2016, preocupaţi de faptul că în acest caz nu au apărut informaţii noi, oficialii Federaţiei au contactat din nou FBI. O lună mai târziu, Penny şi Paul Parilla, vicepreşedintele Federaţiei, s-au întâlnit din nou cu agenţii federali. Acuzaţiile au fost făcute publice trei luni mai târziu, dar forul de gimnastică nu a vorbit în detaliu despre rolul său în raportarea lui Nassar către autorităţi până joi, când Wall Stree Journal a prezentat cazul.

John Manly, un avocat din California care reprezintă mai multe gimnaste abuzate, susţine însă că Federaţia trebuia să acţioneze imediat după prima plângere, să nu aştepte 6 săptămâni pentru a lua o decizie. Mai mult, avocatul a afirmat că Federaţia a întârziat nejustificat până a alertat autorităţile şi vrea să dea vina pe FBI pentru că nu a acţionat timp de 13 luni!

”De fapt, ei încă acţionează şi nu au nicio culpabilitate pentru acest lucru. Sunt încă secretoşi şi duplicitari, dezgustători”, a declarat avocatul.

Până să i se aducă aceste acuzaţii, Larry Nassar a fost o figură respectată în gimanstica americană, fiind renumit pe parte de leziuni şi reabilitare după accidentări. El a fost medicul loturilor de fete şi băieţi aproape 20 de ani, în perioada 1996-2015, participând la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice. Conform site-ului său, medicul a tratat de-a lungul timpului mai mulţi sportivi gimnaşti, dansatori şi majorete.

O campioană olimpică a declarat pentru Indianapolis Star, sub protecţia anonimatului, că medicul i-a pipăit organele genitale şi sânii în timpul mai multor tratamente între 1990 şi 2000. O altă presupusă victimă, Rachael Denhollander, o femeie din Kentucky, a mers la poliţia din Statul Michigan şi a depus o reclamaţie, în august 2016, împotriva lui Nassar. Michigan State l-a suspendat, iar apoi l-a concediat în septembrie 2016. Oficiali ai acestei instituţii au confirmat faptul că în 2014 o studentă a formulat o plângere, pretinzând că a fost atacată de Nassar în timpul procedurilor americane, o anchetă a fost realizată, dar nu a avut ca rezultat şi o acuzaţie penală. După acest incident, Michigan State i-a permis să-şi păstreze slujba, dar i-a instituit anumite restricţii asupra tratamentelor pe care le oferea.

Pe de altă parte, Nassar nu a fost plătit de Federaâia Naţională de Gimnastică, activitatea sa la loturi fiind subvenţionată de Michigan State, care i-a persmis să petreacă până la 70% din timpul său la loturi. Chicago Tribune a notat faptul că Jordyn Wieber şi McKayla Maroney au fost cele două gimnaste care au acuzat leziuni înaintea Jocurilor Olimpice.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.