Larisa Iordache – frumoasa fragilitate a medaliei de bronz. "Este o eroină, în urmă cu o lună a suferit o ruptură a fasciei plantare de 4 centimetri. Nu ştim câte sportive reveneau într-un timp atât de scurt!"

24 apr 2017 1918 afişări Comentează şi tu Gimnastica
Larisa Iordache – frumoasa fragilitate a medaliei de bronz. "Este o eroină, în urmă cu o lună a suferit o ruptură a fasciei plantare de 4 centimetri. Nu ştim câte sportive reveneau într-un timp atât de scurt!"

Larisa Iordache a întrerupt duminică un şir întreg de ghinioane, care s-au ţinut lipite de ea ca mierea pe care sportivele şi-o pun în palmă să nu alunece la paralele. Pentru valoroasa gimnastă de la CS Dinamo, ultimii trei ani au fost un chin. Ultima participare ”sănătoasă” a fost cea de la Europenele din 2014, când a cucerit două medalii de aur, un argint şi un bronz.

De atunci, accidentările i-au măcinat trupul şi speranţele. A ratat două ediţii ale competiţiei continentale (2015 şi 2016), dar şi Jocurile Olimpice din 2016. Cu Rio, povestea este un pic mai complicată. Larisa a muncit din greu să-şi revină, după o operaţie suferită la un deget, a ajuns până la startul întrecerilor, dar a rămas la stadiul de rezervă pentru că federaţia a preferat să o înscrie în concurs pe Cătălina Ponor.

Anul acesta, cu o lună înainte de Campionatele Europene povestea s-a repetat: ruptură a fasciei plantare la călcâiul drept. Nori negri s-au adunat deasupra ei. Aceleaşi temeri, aceeaşi neîncredere din partea unor oameni care ar fi trebuit să o susţină. Cu antrenorii de la club alături, soţii Cristian şi Lăcrămioara Moldovan, Larisa Iordache a început o cursă de recuperare impresionantă. ”Nu am văzut-o niciodată atât de determinată pe Larisa”, au spus cei din preajma ei.

Timp de trei săptămâni, Lari s-a antrenat numai la paralele. I-a prins bine, pentru că şi-a mai pus la punct un aparat care nu era punctul ei forte, dar a pierdut la celelalte. La finele lunii martie, deşi încă nerefăcută complet, a forţat o primă verificare oficială. Larisa a participat la un concurs în Franţa, la Saint Etienne, dar perioada de accidentare s-a resimţit în evoluţie ei.

Valoroasa gimnastă nu a renunţat. Şi-a reluat antrenamentele, cu şi mai mare ambiţie şi s-a pregătit pentru europene, cu ţintă două aparate, paralele şi bârnă.

Ce s-a întâmplat la Cluj, se ştie. Iordache s-a calificat cu cea mai mare notă în finala de la bârnă, dar în lupta pentru medalii a ratat ieşirea de pe aparat, deşi îşi făcuse perfect exerciţiul până atunci.

”Sunt mulţumită că am cucerit o medalie, în condiţiile în care în urmă cu o lună am suferit acea accidentare la fascia plantară. Dacă mi-ar fi ieşit coborârea, ar fi fost o medalie mai strălucitoare. Am pus prea multă forţă, am făcut prea mulţi paşi. Această medalie îmi dă putere să merg mai departe”, a declarat Iordache.

”Larisa este o eroină. Ruptura de la fascia plantară a fost de 4 centimetri. Nu ştim câte sportive reveneau într-un timp atât de scurt”, au punctat oamenii din preajma ei.

La 20 de ani (va împlini 21 în iunie), Larisa Iordache rămâne un punct de stabilitate şi valoare al gimnasticii româneşti. Dacă va fi ferită de probleme medicale, poate fi ghid sigur, pe drumul către Tokio 2020, pentru celelalte tinere sportive care se pregătesc la Deva. Dacă şi Cătălina Ponor va găsi puterea să facă drumul până la capăt, poate că se va reînnoda şirul medaliilor olimpice cucerite de echipa României.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.