EXCLUSIV | Bellu și Bitang au demisionat din COSR. „E o problemă de sistem, sportul românesc este bolnav”. Reacția secretarului general

Redactor:
Andru Nenciu
EXCLUSIV | Bellu și Bitang au demisionat din COSR.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Octavian Bellu și Mariana Bitang au demisionat vineri, la prânz, din funcțiile de membri ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Antrenorii lotului feminin de gimnastică și-au înregistrat demisiile și au părăsit rapid sediul de lângă Arcul de Triumf.

Întrebată de reporterul ProSport când și-au dat demisia, Mariana Bitang a reacționat surprinsă: „De unde știți!?”. Apoi, fără să închidă telefonul, i s-a adresat lui Octavian Bellu, care se afla, lângă ea, la volan: „S-a aflat, s-a aflat!”.

Decizia celor doi derivă din rezultatul alegerilor pentru șefia COSR. Alin Petrache, șeful federației de rugby, este noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). Petrache a câștigat  alegerile (143 de voturi), învingându-i joi, puțin după prânz, fără drept de apel pe contracandidații Octavian Bellu (33 de voturi) și Elisabeta Lipă (21 de voturi).


UPDATE 14:13 Reacția secretarului general al COSR, Ioan Dobrescu. „Nu am vorbit cu Bellu și Bitang, dar am aflat de decizia lor dintr-un mail. Probabil că li se vor accepta demisiile într-un viitor Comitet Executiv. Nu știm când va avea loc, pentru că un Comitet Executiv nu se poate întruni la trei ore după o demisie. Eu nu am o funcție executivă, eu sunt secretar general”, a declarat Dobrescu pentru ProSport. (Ovidiu Dumitrescu)


Joi seara, în timpul emisiunii ProSport Raport, Octavian Bellu a vorbit cu Costin Ștucan, Matei Udrea și Andru Nenciu despre contextul în care a pierdut lupta pentru principalul post de la COSR.

Reporter: Au trecut câteva ore de la alegeri. Am văzut declarațiile dumneavoastră de după alegerile acestea și erați dezamăgit. Spuneați că nu știți dacă veți mai cauționa o instituție în care nu mai aveți încredere. După câteva ore, care este poziția dumneavoastră?
Octavian Bellu: Eu de obicei dacă spun un lucru nu mă dezic, consider că dincolo de alegerile în sine, dincolo de rezultate și de toate comentariile trebuie să vorbim despre olimpism și de mișcarea olimpică. Din cele trei programe, e clar că a fost ales de federații cel mai bun program și trebuie să le respectăm alegerea, dar eu vedeam altfel și alegerile, vedeam altfel și președintele COSR, neavând  absolut nimic direct cu domnul Alin Petrache. Să nu cumva sa perpetuăm ideea că aceste valori nu au relevanță. Acolo trebuie să fie un om, nu neapărat din mișcarea olimpică. Pentru mine dezamăgirea nu a fost că nu am câștigat eu. Eu am fost la atâtea concursuri mari, am și câștigat, am și pierdut, știu să pierd, știu să privesc argumentele care l-au făcut pe celălalt să câștige. În postul în care eu am fost implicat vreo 30 de ani și ceva și participând și la șapte ediții ale Jocurilor Olimpice, acolo m-am educat. Medaliile se câștigă într-o luptă directă și nu poți să le cumperi, indiferent câte relații ai avea, cât ai încerca să influențezi arbitrajul, ești bun… câștigi! Nu ești bun… nu câștigi. Eu văd lucrurile mult mai pragmatic și nici nu aș vrea să mai intru în discuții legate de culisele acestor alegeri la care negocierile pentru voturi s-au purtat în diferite zone de agrement ale Bucureștiului și nu numai.

Care a fost moneda forte la aceste negocieri? Au fost anumite promisiuni, nu mă refer la bani…
Nu, nu, nu, eu nu știu ce s-a discutat. Retorica asta populistă pe mine nu mă interesează. Nu am promis la nimeni nici posturi, nici bugete, nici alte facilități, eu am spus dacă, și aici a fost dezamăgirea, ca să revin, dacă se consideră că nu am făcut destule pentru olimpismul românesc, că nu sunt o persoană reprezentativă pentru această funcție, chiar mi s-a agățat la gât așa, buletinul în copie mărită și dacă nu am vârsta care să-mi dea posibilitatea să gestionez problemele acestui for, probabil trebuie să mă gândesc dacă nu cumva solicitarea din sală, care este mult mai mare, ar trebui să mă pună în situația să las acele lucruri lupilor tineri care spun că vor să facă minuni în viitor. Eu le urez succes și nu am niciun fel de parti-pris, niciun fel de frustrare, niciun fel de complex, deci eu voi fi același și după alegerile astea, același care am fost și înainte. Rămâne să mă hotărăsc dacă voi mai fi implicat în acest proces care în final tot la medalii și la performanțe duce, dacă voi mai fi implicat, pentru că mi-am dat seama că medaliile acestea de carton, cum spunea un jurnalist celebru, se pare că nu mai au niciun fel de relevanță. Și nu ale mele, dar mă uitam ce a trăit Elisabeta Lipă, care și-a văzut toată cariera minimalizată într-o situație în care chiar nu merita o astfel de abordare în ceea ce privește sportivul olimpic. Pentru că vorbim de olimpism.

„Știam de o lună de zile că voi fi învins la alegeri”

Simțeați de aseară (miercuri seara) că veți fi învins atât de categoric?
Nu, eu știam de o lună. Cred eu, și la strategii mă pricep și eu un pic, totul trebuia tranșat în turul unu pentru că dacă se ajungea în turul doi, lucrurile erau puțin mai complicate. Eu fără să sufăr de scenarită, parcă și alegerile astea au fost puse în perioada în care au fost Paștele, 1 Mai, am avut și alegerile, Europenele, multe lucruri, și eu cred că nici strategia, nici cheltuiala asta de energie și nervi nu a contat și nu a avut relevanță pentru că jocurile erau făcute.

Calitatea de parlamentar PSD a lui Petrache credeți că a avut vreun rol în acest deznodământ surprinzător pentru profani, pentru cei care au privit din afară și se așteptau ca cel mai important antrenor din istoria lumii și cea mai importantă canotoare din istoria olimpismului să strângă măcar mai multe voturi, dacă nu să câștige?
Dumneavostră ați pus o întrebare la care răspunsurile au fost date. S-a încercat cu disperare să fiu apropiat de o zonă politică de care nu sunt apropiat, nu sunt membru de partid, nu sunt în nicio funcție sau într-o demnitate care să-mi dea un anumit aplomb asupra desfășurării alegerilor. COSR și prin logica lucrurilor, Comitetul Olimpic Național, este o structură apolitică. Acest Comitet are un regulament, un statut, iar noi încercăm să modelăm aceste regulamente pe un anumit profil ca să se potrivească și lucrurile ar trebui să stea invers: să fie statutul foarte clar și cel care vine să candideze să încerce să se încadreze în acel statut, dar sunt multe lucruri de discutat și de statut și de alte aspecte care țin de  detalii organizatorice. Eu nu vreau să spun decât un singur lucru, nu am solicitat sprijinul politicului, a fost o întâmplare acea seară de la Antena 3.

Acesta e un mare paradox al campaniei electorale. Dumneavoastră ați fost asociat cu premierul Ponta și domnul Petrache, care era din partid și despre care se știe că este prieten cu premierul…
Nu vreau să fac alte comentarii. Chiar atunci a fost o întâmplare și asta voiam să spun, chiar trebuie să fi sociopat ca să spui că vine premierul și vrea să ofere un buchet de flori fetelor și tu să întorci spatele și să ai o atitudine de frondă și să iei fetele să pleci. Eu am respectat funcția și omul cu care nu am nimic, e un premier pe care îl văd interesat de sport, vrea să ajute sportul, foarte bine, să-i ajute pe lupii tineri care acum vor să își înceapă cariera.

„Toată activitatea mea din sala de gimnastică nu a contat și atunci nu îmi dați dreptul  să mă îndoiesc de abordarea acestor principii olimpice în România?”

Vă gândiți să vă retrageți de la conducerea lotului de gimnastică, acum în plin ciclu olimpic?
Eu nu vreau să redeschid această discuție, fiecare înțelege ce vrea, eu am spus atât, că dacă sunt prea bătrân ca să ocup această funcție reprezentativă, vă dați seama că stau în sală șapte ore pe zi, unde e efort fizic și intelectual pe care unii nu-l înțeleg, este cu atât mai greu de dus, dacă discutăm de vârstă. Dar asta a fost o abordare puțin mai în glumă, totuți mă gandesc la un viitor în care relația mea cu COSR-ul va fi cu totul alta pentru că eu sunt puțin mai conservator. Eu sunt convins că am stat 30 de ani în sală, am câștigat medalii olimpice pentru acest spirit, pentru istoria olimpismului. Toată activitatea mea de acolo nu a contat și atunci nu îmi dați dreptul  să mă îndoiesc de abordarea acestor principii olimpice aici în România? Dacă greșesc să mă corecteze cineva, dar eu cred că ceva nu e în regulă pentru că atunci toată istoria asta de atâția ani de medalii și de rezultate extraordinare nu mai are nicio relevanță în fața acestui management care în România are niște contururi foarte vagi. În multe domenii a dat rezultate, așa cum a dat, dar nu am nimic cu nimeni și nu vreau să fiu eu filosoful olimpismului românesc. Așa s-a întâmplat, le urez succes și să dea Dumnezeu să câștige cât mai multe medalii la Rio. La câteva ore după alegeri a revenit discuția despre medalii, de poziția României la Rio, de care eu tot vorbeam înainte și nimeni nu mă asculta și-mi povestea despre proiecte din acestea faraonice, legate de probleme generale. Eu vreau să fie foarte clar, îmi dau seama ce este pe umerii acestui om și cât va putea rezolva, pentru că este o problemă de sistem și sportul românesc este bolnav și rezultatele se văd. Ne-am dus de pe locul 12 sau 13 pe care ne aflam la Sydney și am ajuns pe locul 27. Aici mă interesa pe mine să fac ceva, să concentrez niște forțe și resurse financiare și să scăpăm cu fața curată de Olimpiada de la Rio și să punem la punct niște aspecte generale și particulare pentru Olimpiada de la Tokyo. Iar legat de viziune, întâmplător sau nu, mă aflu într-un proiect numit „Țară, țară, vrem campioane”.

Poate că este mai bine așa. Scăpați de responsabilitatea rezultatelor de la Olimpiada de iarnă…
Așa au fost făcute lucrurile, poate într-un fel mă bucur că nu am ieșit președinte ca să nu se zică că am fost sprijinit de nu știu cine și am ajuns acolo unde nu-mi este locul, odată ajuns acolo pe niște căi mai puțin ortodoxe, nu aș fi reprezentat decât o persoană care are un milion de datorii pe care trebuie să și le plătească.

„Nu am de ce să-mi fie rușine dacă mă uit în spate”

Ați spus că știați de o lună că veți fi învins. De ce nu v-ați retras în semn de protest?
Lucrurile s-au lămurit mult mai bine așa pentru că dacă m-aș fi retras, mulți mi-ar fi spus că dacă eram acolo mă votau. Lucrurile au fost mult mai bine așa pentru că mai aveam anumite dubii legate de oameni. Am crezut că lucrurile nu sunt atat de grave precum le văd eu dar acum m-am lămurit.

Există vreo posibilitate ca în 2016 să candidați din nou, luând în calcul schimbările politice ce ar putea interveni până atunci?
Nu, văzănd cum merg lucrurile, cu siguranță nu voi candida. Eu zic că toți cei care au fost prezenți acolo au înțeles ce s-a întâmplat, presiuni și alte mijloace de convingere…Nu vreau să deschid discuția asta pentru că nu ar face bine sportului românesc dar mie mi se pare că cei care au făcut gesturi mai puțin sportive, le știu ei, dacă s-au obișnuit să promoveze oamenii așa, este treaba lor, dar eu nu vreau decât să mă păstrez vertical, nu am de ce să mă rușinez de ce am facut dacă mă uit în spate. Probabil nu am făcut destul ca să fiu reprezentativ pentru olimpismul românesc.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…