EXCLUSIV | 2016, anul negru al sportului românesc. Creştere cu 292% a cazurilor de dopaj în România, după ce WADA a introdus Meldonium pe lista substanţelor interzise. Cifrele dezastrului

10 feb 2017 2603 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
EXCLUSIV | 2016, anul negru al sportului românesc. Creştere cu 292% a cazurilor de dopaj în România, după ce WADA a introdus Meldonium pe lista substanţelor interzise. Cifrele dezastrului

Conform raportului de activitate al Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), în 2016 au existat 38 de cazuri de încălcări ale reglementărilor anti-doping în sportul românesc. Această cifră reprezintă un adevărat record negativ! Creşterea a fost cu 40% faţă de 2012, precedentul an în care au avut loc Jocuri Olimpice, şi cu 292% faţă de anul 2015!

2016 va rămâne ca fiind cel mai negru din istoria sportului românesc în ultimii 50 de ani. Rezultatele de la Jocurile Olimpice de la Rio au fost cele mai slabe din 1952 – apropo, de la ediţia din Brazilia au trecut aproximativ 6 luni, dar în sportul românesc nu s-a întâmplat nimic încurajator de atunci -, dar în acelaşi timp numărul sportivilor care au fost prinşi în ”offside” a crescut spectaculos. Am avut, de fapt, anul cu cele mai multe cazuri de dopaj.

9 cazuri au fost închise fără ca sportivii să fie sancţionaţi pentru dopaj

”În anul 2016 au fost gestionate 48 de cazuri de încălcări ale reglementărilor anti-doping analitice în care au fost implicaţi 43 de sportivi şi 4 persoane din cadrul personalului asistent al acestora. Din acestea, doar 39 de cazuri s-au dovedit a fi încălcări ale reglementărilor anti-doping”, se arată în raportul ANAD. Dintre acestea, 38 de cazuri au descioperite în 2016, iar unul în 2015 şi finalizat în anul 2016.

”9 cazuri au fost închise fără ca sportivii să fie sancţionaţi pentru dopaj. Aceste 9 cazuri care s-au dovedit a nu fi încălcări ale reglementărilor anti-doping au apărut ca urmare a depistării în proba sportivilor a substanţei interzise Meldonium, substanţă care a fosy inclusă pe Lista interzisă începând cu 1 anuarie 2016. Concentraţiile Meldoniumului din problele sportivilor raportate la data recoltării, conform studiului de excreâie efectuat ulterior de către WADA indicau o posibilă utilizare în 2015. Această ipoteză coroborată cu lipsa altor dovezi care să arate că sportivii nu se fac vinovaţi de încălcarea reglementărilor anti-doping. Aceste cazuri au fost gestionate atât de ANAD (2 cazuri), cât şi de Comisia de Audiere a sportivilor a şi a personalului asistent al sportivilor (7 cazuri)”, susţine ANAD.

23 de cazuri de dopaj s-au înregistrat în 2012, an în care a avut loc Jocurile Olimpice de la Londra

13 cazuri de dopaj s-au înregistrat în 2015, înaintea interzicerii Meldoniumului de către WADA

”Au fost foarte multe cazuri de dopaj în ultimul an faţă de ceilalţi ani, tocmai datorită meldoniumului şi datorită faptului că s-a găsit tot lotul de kaiac-canoe. Sigur, noi considerăm că a fost vina întregului personal asistent în jurul sportivilor şi nu numai al lor. Conform principiului responsabilităţii stricte a codului, sportivul este direct răspunzător de ceea ce se găseşte în organismul său. Nu poate fi absolvit de vină, dar a fost şi vina întregului staff din jurul lor”, a afirmat Graziela Vâjială, preşedintele ANAD.

1,1% din numărul total al testelor antidoping efectiate în 2016 la nivel naţional au ieşit pozitive, însemnând cele 38 de cazuri de dopaj.

Conform figurei de mai jos, numărul de cazuri de încălcări ale reglementărilor anti-doping săvârşite în afara competiţiei au crescut de la an la an:

În următoarele zile vom reveni cu un alt material pe acest subiect al cazurilor de dopaj în România, cu o statistică amănunţită în privinţa disciplinelor care s-au confruntat cu cazuri de dopaj, dar şi a substanţelor interzise utilizate de sportivi. Ca o rimă informaţie din următorul articol, în nu mai puţin de 19 cazuri sportivii au utilizat Meldonium. Sportivii au încercat să-şi crească artificial performanţa, în condiţiile în care substanţa nu este aprobată spre comercializare!

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.