LIVE BLOG Turul Franței, etapa a 11-a | Gallop-IN Marea Buclă. Francezul, realizat pe toate fronturile în actuala ediție

Redactor:
Marius Hutu
LIVE BLOG Turul Franței, etapa a 11-a | Gallop-IN Marea Buclă. Francezul, realizat pe toate fronturile în actuala ediție
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Tony Gallopin a câștigat etapa a 11-a a Turului Franței, după ce a purtat o zi și tricoul galben în Marea Buclă

18:25 În Top 10 s-a produs o singură schimbare, a ieșit Rui Costa și a pătruns belgianul Jurgen Van der Broeck. Nibali are același avans față de Porte, 2’23”.

18:18 Francezul Tony Gallopin este fericitul zilei în Marea Buclă. Plecat într-o cursă solitară pe ultima coborâre, el a avut forța de a ține un ritm susținut până la linia de sosire. Prins într-o primă fază de Sagan, Rogers și Kwiatkowski, ciclistul a reușit să scape din nou, astfel că și-a trecut în cont primul succes în Turul Franței. Plutonul l-a prins pe linia de sosire, dar fără să-l mai depășească.


18:01 Tony Martin coboară excepțional după ultima cățărarea a zilei, iar în grupul care s-a desprins de pluton se află și liderul Vicenzo Nibali. Reușește italianul să câștige azi din nou timp în raport cu principalii săi adversari? Diferența este de vreo 10 secunde în prezent. Nibali nu se desprinde însă întrucât în față a avut loc o regrupare. Tony Gallopin, cel care a purtat și tricoul galben pentru o zi, s-a desprins pe coborâre.


17:52 Alberto Contador a abandonat luni după ce a căzut, dar echipa lui, Tinkoff Saxo, supraviețuiește în Le Tour. Nicolas Roche a rămas singur în frunte și forțează pe ultima cățărare. Avasul lui este de 24 de secunde față de pluton.


17:36 În fruntea cursei avem acum un grup de 5 rutieri: Jesus Herrada, Elminger, Roche, Bakelants, Gautier. Plutonul este însă la 33 de secunde distanță, iar echipa lui Sagan controlează în prezent etapa. Mai sunt 35 de kilometri până la Oyonnax.


17:28 Elminger este actualul lider al etapei, însă avansul său față de pluton nu este important, ci în jurul a 40 de secunde. Bakelants și Roche sunt intercalați între lider și pluton.


17:08 Talansky a vrut să abandoneze, chiar s-a și oprit din pedalat, dar managerul l-a convins să continue. Între timp, plutonul se află deja pe prima cățărare a zilei, iar câțiva rutieri au decis să atace. Printre ei, Bakelants și Roche.


16:57 Cicliștii vor intra curând pe cea mai importantă porțiune a etapei, prevăzută cu cinci cățărări, patru însă repertoriate. Avansul celor trei evadați a scăzut la două minute, ei ar fi avut nevoie de cel puțin patru minute pentru a avea o șansă la victoria de etapă.


16:32 Caravana ciclistă se apropie cu fiecare kilometru parcurs de intrarea în Munții Alpi. Prima etapă montană este peste două zile, când avem și prima cățărare de categorie specială, chiar pe ultima ascensiune. Peisajele magnifice din Turul Franței le privim însă în fiecare etapă, montană sau nemontană. Un exemplu este Lacul Vouglans.

16:23 Vom avea un nou abandon al unui favorit? Andrew Talansky, liderul echipei Garmin, se află în dificultate. Americanul a rămas deja în urma plutonului și arată mari semne de slăbiciune. Talansky era creditat înaintea Marii Bucle cu șanse bune de a urca în Top 5, după ce a câștigat competiția pregătitoare, Criterium du Dauphine, în care au fost la start Chris Froome, Vicenzo Nibali și Alberto Contador. Talansky a căzut însă în primele etape, motiv pentru care s-a resimțit și a pierdut timp important în clasamentul general. Americanul este pe locul 26, la peste 14 minute de întârziere.


16:00 Vicenzo Nibali are toate șansele de a intra într-un grup select, cel al cicliștilor care au câștigat măcar o dată toate cele trei Mari Tururi. În 2010, italianul s-a impus în Turul Spaniei, iar trei ani mai târziu a obținut tricoul roz și în Turul Italiei. Acum, Nibali este marele favorit la câștigarea Turului Franței. „Forma mea este incredibil de bună în acest moment, dar mai e drum lung până la final”, a declarat liderul din Marea Buclă. Dintre actualii rutieri aflați în activitate, doar Alberto Contador a reușit să-și mai treacă în cont victorii generale în toate cele trei mari competiții.


15:51 Cu 100 de kilometri înainte de final, evadații Elmiger (IAM), Lemoine (Cofidis) și Delaplace (Bretagne-Séché Environnement) mai au 4 minute avans în fața plutonului, care controlează cursa. 


15:30 Calcule în privința viitorului câștigător al Turului Franței se fac în fiecare zi, inclusiv principalii favoriți rămași în cursă vorbesc deschis despre acest subiect. Alejandro Valverde, clasat pe locul 3 la general, a declarat că Vicenzo Nibali nu este invincibil, chiar dacă în prima jumătate a întrecerii s-a dovedit a fi cel mai în formă. Spaniolul a susținut că italianul a concurat în ultima etapă în condiții meteorologice – ploaie, vreme urâtă – care îi plac. „Pentru moment, scopul meu este să mă clasez pe podium, dar dacă voi avea vreo posibilitate să urc mai sus, cu siguranță o să vă amintiți de mine”, a afirmat liderul de la Movistar.


15:15 Vive @letour ! #Merci #TDF pic.twitter.com/TlTYU5viqF

Prin abandonurile primilor doi favoriți la câștigarea tricoului galben, Froome și Contador, francezii au început să viseze că inclusiv ei ar putea câștiga ediția din acest an a Marii Bucle. 29 de ani a trecut de la ultimul titlu cucerit de un francez, de Bernard Hinault în 1985. Ediția din acest an seamănă puțin cu cea din 1996, când după dominația lui Miguel Indurain, tricoul galben părea accesibil mai multor rutieri. Laurent Jalabert și Richard Virenque, cei mai buni francezi în vremea respectivă, n-au reușit însă să aducă bucuria gazdelor, ajungând în edițiile după 1995 pe podium. Astăzi, înaintea etapei a 11-a, nu mai puțin de patru francezi sunt în Top 10, o situație puțin ieșită din comun având istoria ultimilor ani: Bardet, Pinot, Peraud și Gallopin. Primii trei sunt și buni cățărători.

Romain Bardet, clasat pe locul 4, la 3 minute întârziere de liderul Vicenzo Nibali, este cel mai bun tânăr ciclist (U25) din Turul Franței.


14:55 Imediat după formarea evadării plutonul s-a liniștit, energia fiind stocată, probabil, pentru ultimii 50 de kilometri, care sunt și cei mai dificili. Astfel, „fugarii” s-au distanțat în numai câțiva kilometri la o diferență de peste 6 minute! Vremea ține cu rutierii în etapa a 11-a, după câteva zile ploioase.


14:35 După aproximativ 30 de kilometri parcurși s-a format și prima evadare mai consistentă. Trei oameni au reușit să se desprindă de pluton: Elmiger (IAM), Lemoine (Cofidis), Delaplace (Bretagne-Séché Environnement). Niciunul nu amenință însă prima parte a clasamentului general.


14:17 După primii 20 de kilometri ai etapei, plutonul este încă în formulă completă. Peter Sagan este unul dintre oamenii care au ieșit în față și au încercat un atac, dar slovacul nu a reușit să se distanțeze. Așteptăm să se formeze o evadare. Media orară este de 51,6 km / h după primele 26 de minute.


13:49 Nici nu s-a dat startul oficial al etapei, iar doi rutieri din caravană au întâmpinat deja probleme. Lars Boom și Marcel Kittel, câștigători de etapă în Turul Franței în 2014, au fost nevoiți să schimbe roțile de la biclicletă după ce au făcut pană. În competiție au mai rămas 179 de rutieri.


13:43 Înaintea etapei de astăzi, în pluton s-a răspândit și vestea unui transfer important. Olandezul Bauke Mollema, locul 10 în clasamentul general, va concura din sezonul viitor pentru echipa Trek, la care sunt legitimați și frații Schleck. Actuala sa echipă, Belkin, se află în mare dificultate din punct de vedere financiar. Mollema a semnat pe două sezoane și ar putea fi noul lider al noii sale echipe, în condițiile în care frații Schleck nu și-au prelungit încă angajamentele, care expriră la finalul anului.


13:37 După căzătura de luni în Turul Franței, Alberto Contador a ajuns la Madrid cu un avion privat pentru a efectua o serie de teste medicale la o clinică din capitala Spaniei. În urma investigațiilor, Contador a fost informat că are o fractură la tibia dreaptă, iar prezența lui în Turul Spaniei este pusă sub semnul întrebării. Alberto speră însă că se va reface până la startul acestei competiții, care se va da pe 23 august.


13:30 Înainte de a se urca pe bicicletă, Vicenzo Nibali a avut câteva minute de … lectură. Mass-media insistă pe noul lider din Turul Franței, mai ales că Alberto Contador și Chris Froome sunt deja acasă. Ultimul succes italian în Turul Franței s-a consemnat în urmă cu 16 ani, când regretatul Marco Pantani a făcut „dubla”: Il Giro – Tour de France.


13:25 Cotidianul francez L’Equipe se întreabă înaintea startului etapei a 11-a dacă runda de astăzi are doar patru cățărări, cele repertoriate pe hartă, sau ar trebui să fie marcat și al cincilea. Organizatorii au alocat puncte pentru patru „vârfuri” în ultimii 50 de kilometri ai cursei. Ultima ascensiune, pe coasta Echallon, este mai abruptă, cu pantă medie de 6,6%, aceasta fiind pe hartă cu 20 de km înainte de final. Numai că, după ce rutierii vor coborî de pe această cățărare, ei vor urca din nou vreo 2 kilometri. Pentru această ascensiune nu se vor acorda însă puncte.


13:15 16 iulie este o zi importantă pentru ciclismul mondial. „Regele” Miguel Indurain, câștigător de cinci ori al Turului Franței, împlinește azi 50 de ani. ProSport îi urează un călduros „LA MULȚI ANI!”.


13:10 Chiar dacă am avut doar un final în ascesiune până acum în Turul Franței, și acela în afara Pirineilor sau Alpilor, în ierarhia generală s-au creat deja diferențe importante la vârf. Vicenzo Nibali are un avans de peste două minute în fața următorului clasat, Richie Porte, devenit peste noapte liderul echipei Sky, după abandonul lui Chris Froome.


Bun regăsit în Turul Franței după o zi de pauză, în care cicliștii și-au reîncărcat bateriile. Am ajuns la jumătatea competiției și avem deja un favorit clar la câștigarea ediției din acest an, italianul Vicenzo Nibali. Chiar dacă rutierii n-au trecut încă peste marile ascensiuni din Marea Buclă, în Alpi și Pirinei, prima jumătate a competiției a fost extrem de spectaculoasă, cu multe evenimente. Patru dintre numele importante ale întrecerii, Cavendish, Froome, Contador și Cancellara, în ordinea menționată, au abandonat deja. Nibali a evitat toate accidentele din primele 10 zile, iar acum va încerca să ajungă cu tricoul galben la Paris. Spaniolul Valverde și australianul Porte sunt principalii adversari ai italianului în partea a doua a Turului Franței.

Etapa 11

Besancon – Oyonnax 187,5 km

Ați observat, probabil, că până acum organizatorii nu au trasat nicio etapă de contratimp. Motivul îl reprezintă faptul că, în accepțiunea ASO, favoriții nu vor crea diferențe mari, iar cursa va fi foarte echilibrată. Manșa a 11-a, programată azi, este una valonată, care, deși vine după o zi de pauză, le-ar putea pune probleme cicliștilor.

Patru cățărări în ultimii 50 de kilometri – trei de categoria a treia și una de categoria a patra – vor tria plutonul, iar sprinterii puri vor avea probleme. Este, dacă vreți, o nouă etapă dedicată rutierilor de tip sprinter, însă care nu dezvoltă o viteză remarcabilă în finalul de etapă. Altfel, sunt șanse și ca o evadare a unor rutieri fără șanse la clasamentul general să reziste

*****Sagan
****Kristoff, Gerrans
***Vichot
**Navardauskas, Kwiatkowski
* Feillu, Dumoulin, Langeveld
Joker: Degenkolb

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut 625.000.000 € la un singur transport trimis la Constanța
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut 625.000.000 € la un singur…
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…