LIVE BLOG Turul Franței, etapa 17 | Majka, dublă lovitură: a câștigat a doua etapă din acest Tur și e aproape de tricoul alb cu buline roșii. Lupta pentru locul secund e în continuare pasionantă

LIVE BLOG Turul Franței, etapa 17 | Majka, dublă lovitură: a câștigat a doua etapă din acest Tur și e aproape de tricoul alb cu buline roșii. Lupta pentru locul secund e în continuare pasionantă
  • Publicat:
  • Actualizat:

Etapa a 17-a a Turului Franței, care se va disputa între Saint-Gaudens și Saint-Lary Pla d’Adet promite un spectacol remarcabil. În meniul zilei stau trei cățărări de categoria întâi și una de categorie specială, pe care se vor da două bătălii paralele: una pentru clasamentul general și una pentru clasamentul cățărătorilor, acolo unde Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) are un singur punct avans față de Joaquim Rodriguez (Katiușa)


18:30 Vincenzo Nibali s-a distanțat la 5 minute și 26 de secunde de Alejandro Valverde în clasamentul general al Turului Franței, în timp ce poziția a treia e ocupată, în continuare, de Thibaut Pinot, care păstrează însă doar opt secunde în fața lui Jean Christophe Peraud.


18:20 Nibali și Peraud au venit la 44 de secunde de Majka, în timp ce Valverde le-a luat 3-4 secunde lui Pinot și Bardet, revenind spectaculos, dar a pierdut aproape 50 de secunde față de Nibali și Peraud.


18:17 Abandonul lui Alberto Contador a făcut, paradoxal, mult bine echipei Tinkoff-Saxo. Formația patronată de rusul Oleg Tinkov tocmai a obținut a treia victorie de etapă și a doua consecutivă, după ce Majka a mers excelent și a trecut primul peste cățărarea de la Saint-Lary Pla d’Adet.


18:13 Rafal Majka pleacă de lângă Visconti și se îndreaptă către a doua victorie de etapă din acest Tour, dar și către tricoul alb cu buline roșii, unde ar prelua conducerea cu aproape 40 de puncte în fața lui Purito Rodriguez.


18:07 Majka face o cursă excelentă și l-a prins pe Giovanni Visconti, recuperând 34 de secunde în mai puțin de cinci kilometri. În spate, atacul lui Nibali l-a adus pe „Rechin” și pe Peraud la 1 minut și 37 de secunde de lideri.


18:04 Jean-Christophe Peraud atacă, iar după el se iau doar Pinot, van Garderen și Nibali! Valverde e lăsat în spate, iar șansele spaniolului la podium încep să scadă. Ce bucurie pentru ciclismul francez, care ar putea avea doi rutieri pe podium la finalul acestei ediții a Le Tour.


18:00 Majka nu pare stors de efort, ba chiar are timp și să facă cu ochiul la camera de luat vedere, trimițându-le un mesaj fanilor săi.


17:57 Rafal Majka a atacat din grupul secund și l-a desprins pe Purito Rodriguez. Polonezul îi prinde pe Rolland, Moinard și Roche, iar acum se îndreaptă către Visconti.


17:51 Romain Bardet s-a desprins pe penultima cățărare a zilei și a pus deja 30 de secunde în fața plutonului dus în trenă de Arnold Jeannesson. Avansul lui Bardet s-a risipit însă pe primele pante ale cățărării, iar grupul condus de Pinot l-a „înghițit” pe francez.


17:50 Cățărarea finală are 10,2 kilometri, cu o pantă medie de 8,3% si pantă maximă de 10,3%. Rolland, Moinard, Roche și Visconti au plecat din grupul evadaților.


17:40 În acest moment, în grupul de frunte, care are 2 minute și 15 secunde față de grupul favoriților, se află Jesus Herrada, Giovanni Visconti și Ion Izaguirre (Movistar), Purito Rodriguez (Katiușa), Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), Alessandro de Marchi (Cannondale), Bauke Mollema (Belkin), Kristian Durasek (Lampre-Merida), Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol), Amael Moinard și Peter Velits (BMC), Pierre Rolland (Europcar) și Frank Schleck (Trek).


17:35 Pe ultimele sute de metri ale ascensiunii lui  Col de Val Louron-Azet, Kirienka este prins, iar Purito Rodriguez trece primul prin vârful ascensiunii, după un sprint furibund cu Rafal Majka.


17:30 41 de secunde mai are Kirienka în fața evadaților, iar soarta bielorusului pare deja decisă. În pluton, Astana începe să crească ritmul, iar în grupul masiv au mai rămas doar circa 15-20 de rutieri.


17:21 Avantajul evadaților începe să scadă, plutonul fiind acum la doar 4 minute de Kirienka, sub impulsul trenei echipelor Astana, AG2R-La Mondiale și FDJ.


17:10 Se urcă acum pe Col de Val Louron-Azet, o cățărare de categoria 1, de 7,4 kilometri cu o pantă medie de 8,3%. Kirienka mai are un minut și 5 secunde, ceea ce înseamnă că avantajul său e în scădere. Plutonul e la aproape 5 minute de bielorusul de la Sky.


16:54 Kirienka trece primul peste Cote de Peyrasoude, iar Herrada și Roche vin la 1 minut și 22 de secunde. Purito îi mai ia două puncte lui Majka, la 2 minute și 6 secunde față de grupul de evadați.


16:45 Nicholas Roche (Tinkoff-Saxo) și Jesus Herrada (Movistar) s-au luat după Kirienka, fiind urmați de Rein Taaramae (Cofidis). Se pare că Purito a renunțat la contrarea tuturor atacurilor, amânând bătălia pentru tricoul alb cu buline roșii pentru etapa de mâine.


16:40 Diferența creată de Kirienka i-a „speriat” pe rutierii din grupul din spate, care au început să se atace reciproc. Trena e dusă de Jurgen van den Broeck și Pierre Rolland, care încearcă să reducă handicapul față de bielorus.


16:30 Mai sunt 50 de kilometri din această etapă, iar Kirienka are aproape 2 minute în fața urmăritorilor și aproape trei minute în fața plutonului. Rutierii de la Astana nu forțează la trenă, iar avansul pare să crească.


16:20 Ieri a făcut parte din evadarea de 21 de oameni și a terminat etapa pe locul 3, azi a atacat din nou și se află în frunte, pe Col de Peyresourde. Bielorusul Vasili Kirienka e cel care conduce acum cursa, cu 1 minut și 45 de secunde în fața plutonului.


16:15 Pe prima coborâre a zilei, Luke Durbridge (Orica-GreenEdge) se lovește cu un soigneur de la Movistar. Australianul se ridică, însă pare să se resimtă după coliziune.


16:10 Purito Rodriguez a câștigat fără probleme prima cățărare a zilei și își trece în cont 10 puncte. Majka nu ia niciun punct și cade pe locul secund.


16:00 De Marchi, David Lopez (Sky), Durasek (Lampre-Merida), Nicholas Roche (Tinkoff-Saxo), Purito Rodriguez și Mollema sunt rutierii care se află în fața plutonului, cu un avans de 40 de secunde față de pluton. Va fi interesant duelul dintre Roche și Purito pentru punctele de cățărare.


15:56 Purito Rodriguez și Majka pleacă din evadare. Din pluton au mai plecat și Pierre Rolland sau Jurgen van de Broeck. E un start nebun de etapă, încă evadarea nu se poate forma.


15:50 Purito Rodriguez i-a prins pe lideri, însă e urmat de un grup masiv, de 20 de cicliști, din care fac parte și Majka sau De Marchi. Interesant e că în față s-a dus și Bauke Mollema, locul 10 în clasamentul general, astfel că Astana începe să tragă puternic.


15:44 Se dau primele atacuri pe Col de Portillon: Purito Rodriguez atacă, alături de un rutier de la Lampre, pe trena lui Movistar. Spaniolul nu a fost contrat de Rafal Majka, liderul clasamentului cățărătorilor. Continuă atacurile.


15:35 Viteza medie a plutonului în această primă parte a cursei e imensă: 52 km/h. Din acest motiv, evadarea are doar 45 de secunde avantaj, după 50 de kilometri parcurși.


15:27 Trena puternică a echipei Katiușa a mai făcut o victimă chiar din propria echipă: slovenul Simon Spilak a renunțat la cursă, urcându-se în mașina echipei ruse.


15:12 Evadații au deja 1 minut în fruntea plutonului, dar grupul masiv de rutieri merge foarte, foarte repede, ceea ce înseamnă că vom vedea atacuri încă de pe prima cățărare.


15:00 Avansul evadaților e păstrat sub un minut de trena echipei Katiușa, care încearcă să-l propulseze pe Purito Rodriguez în topul clasamentului cățărătorilor. Spaniolul, care e la un punct în spatele lui Rafal Majka, ar putea ataca încă de pe prima cățărare, de categoria 1. Interesant e că maximul punctelor câștigate pe primele trei cățărări e de 30, în timp ce câștigătorul etapei va câștiga 50 de puncte, ascensiunea specială din final punctându-se dublu.


14:48 Jens Voigt se bucură de ultimele sale zile în plutonul Turului Franței. Rutierul german de 42 de ani, care a mers în 18 Tururi, e deja în evadare.


14:46 Nici Majka, nici Purito nu au atacat. În frunte sunt însă Sergio Paulinho (Tinkoff-Saxo), Tom Jelte Slagter (Garmin-Sharp), Cyril Gautier și Yukiya Arashiro (Europcar), Blel Kadri (AG2R-La Mondiale), Martin Elmiger (IAM Cycling), Jens Voigt (Trek) sau Nicolas Edet (Cofidis). 


14:45 S-a dat startul fictiv al etapei, urmează și cel oficial. Vor exista, probabil, atacuri încă din primele sute de metri.


14:30 Echipa Trek se pregătește de etapa de azi și încearcă să-și motiveze rutierii cu un sticker destul de interesant lipit pe parbrizul mașinii. Mulți dintre rutieri nu vor zâmbi, însă, când ajung la final.


14:20 Colegi de evadare în etapa de ieri, Michael Albasini (Orica-GreenEdge) și Kevin Reza (Europcar) au avut, se pare, ceva de împărțit. Imediat după finalul etapei câștigate de Michael Rogers (Tinkoff-Saxo), Jean-Rene Bernaudeau, directorul echipei Europcar, a declarat că Albasini l-ar fi insultat pe Reza, singurul rutier de cuoare din pluton, din cauza culorii pielii sale. Acuzele nu au putut fi demonstrate, deocamdată.


14:10 Ziua de doliu național decretată în Olanda pentru azi, în urma tragediei de joi, din Ucraina, când zborul Malaysian Airlines, de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât de o rachetă. Și echipa Giant-Shimano va respecta această zi de doliu, formația olandeză trimițând un gând către rudele celor decedați.


14:00 Tony Martin se încălzește la startul etapei de azi, care va începe în circa 40 de minute. Va ataca, oare, germanul de la Omega Pharma-Quick Step?


13:40 Reto Hollenstein este un nou rutier care a abandonat înaintea etapei de azi. Rutierul elvețian a căzut ieri încă de la kilometrul 1, dar a continuat să ruleze toți cei 236,5 kilometri, inclusiv două cățărări dificile. Totuși, ciclistul lui IAM Cycling a fost nevoit să abandoneze, fiind diagnosticat cu pneumotorax, adică acumulare de aer între plămâni și torace, diagnostic care presupune o respirație din ce în ce mai grea și care pune în pericol viața.


13:20 Geraint Thomas consideră că Sky va trata următoarele etape ale Turului Franței precum curse clasice de o zi. Practic, la fel ca ieri, rutierii echipei britanice vor ataca și vor încerca să câștige etapa din evadare. Lui Kirienka nu i-a ieșit ieri, bielorusul venind pe locul 3.


13:00 Pe Pla d’Adet s-a mai ajuns de șapte ori în finalul unei etape de Tur al Franței, iar câștigători au fost Raymond Poulidor, Lucien van Impe (de două ori), Beat Breu și polonezul Zenon Jaskula.


12:50 Turul Franței 2016 va începe din provincia Manche, din Nord-Vestul Franței, anunță „L’Equipe”, citând publicația „Ouest France”.


11:00 „O zi proastă azi. Cicatrizarea rănilor s-a complicat, nu am încă o dată stabilită pentru întoarcerea pe bicicletă. Adio, Vuelta”, a scris Alberto Contador pe Twitter. O veste tristă din partea campionului spaniol, care a căzut în etapa a noua a Turului, suferind o fractură de tibie.


12:17 „Etapa de azi e, cu siguranță, manșa care nu trebuie ratată din acest Tur al Franței. Va fi o etapă care va modela podiumul final”, e caracterizarea pe care a făcut-o etapei Thierry Gouvenou, omul responsabil cu trasarea parcursului competiției.


11:50 Fostul căpitan al naționalei Olandei, Mark van Bommel, și selecționerul care a dus „Portocala mecanică” în finala CM 2010, Bert van Marwijk, au vizitat echipa Giant-Shimano în caravana Turului Franței.


11:20 Avem și primul abandon al zilei. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge), campionul Australiei, a pus punct parcursului său în Le Tour, după o competiție dezamăgitoare, cel mai interesant moment produs de Gerrans fiind chiar în prima etapă, când a provocat căzătura lui Mark Cavendish, după un „duel” deloc fair-play între cei doi rutieri.


11:10 5,5 milioane de telespectatori au urmărit France 2 pentru a viziona ieri etapa a 16-a a Turului Franței. Potrivit contului oficial de Twitter al Turului, această cifră a reprezentat 52% din întreaga populație a Franței care urmărea programe TV în acel moment.


10:57 În ciuda evoluției slabe din etapa de ieri, Romain Bardet încă e iubit în Franța, dovadă și această operă de artă, din „sables bretons”, biscuiți populari în Bretania.


10:50 Clasamentul general e condus autoritar de Vincenzo Nibali (Astana), care are un avantaj de 4 minute și 37 de secunde în fața lui Alejandro Valverde (Movistar). Pe 3 se află francezul Thibaut Pinot (FDJ), care e la 5 minute și 6 secunde în spatele lui Nibali. Bătălia pare, astfel, să se dea pentru locurile de pe podium, în care se mai pot angrena și Jean Christophe Peraud și Romain Bardet, ambii rutieri de la AG2R-La Mondiale. În ciuda contratimpului de sâmbătă, Tejay van Garderen (BMC) pare deja resemnat, el sau Leopold Konig fiind mult prea departe de podium.


10:30 Salut! Mai sunt patru ore până la startul etapei de azi din Turul Franței, însă nerăbdarea mă face să deschid acest LIVE BLOG. Patru cățărări: trei de categoria întâi și una de categorie specială, chiar în final, vor dinamita etapa de doar 124,5 kilometri. În paralel se vor desfășura două bătălii: una pentru clasamentul general, cealaltă pentru clasamentul cățărătorilor. Cine va câștiga azi? Va reuși Majka să-și conserve avantajul în clasamentul tricoului alb cu buline roșii? Vom vedea!


Etapa 17

Saint-Gaudens – Saint-Lary-Soulan 124,5 km

E o manșă tipică de munte în Le Tour: patru cățărări – trei de categoria 1, una de categorie specială – masate în doar 124,5 kilometri. Este greu de crezut că o evadare va reuși într-un timp atât de scurt, marja maximă pe care o pot lua fugarii fiind de trei-patru minute. Iar în pluton, lucrurile se vor precipita. Rutierii de clasament general mai slabi la contratimp vor trage cât pot de tare pentru a câștiga timp față de cei care reușesc performanțe bune în exercițiul individual, precum  Nibali.

*****Nibali, Pinot
****Majka, Purito Rodriguez
***Valverde, van Garderen
**Mollema
*Peraud
Joker: Bardet

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup