LIVE BLOG Turul Franței, etapa 14 | Majka, eroul neașteptat al zilei: Chemat din vacanță, a reușit prima victorie la profesioniști, chiar în Alpi. Nibali i-a distanțat din nou pe rivali

LIVE BLOG Turul Franței, etapa 14 | Majka, eroul neașteptat al zilei: Chemat din vacanță, a reușit prima victorie la profesioniști, chiar în Alpi. Nibali i-a distanțat din nou pe rivali
  • Publicat:
  • Actualizat:

Polonezul Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) a câștigat etapa a 13-a a Turului Franței, dintre Grenoble și Risoul, după o evadare de aproape 170 de kilometri, în care a reușit să rămână în fruntea plutonului, deși ritmul a fost unul extrem de rapid.


18:34 Așa arată primele 10 poziții ale etapei de azi. În clasamentul general, Nibali are un avantaj de 4 minute și 37 de secunde în fața lui Valverde, care păstrează 13 secunde în fața lui Bardet și 29 de secunde în fața lui Pinot. Bătălia pentru locul secund se anunță incendiară.


18:30 Rafal Majka nici măcar nu trebuia să fie în Le Tour, nefiind convocat inițial în lotul echipei Tinkoff-Saxo pentru Marea Buclă. Polonezul a fost însă rezerva lui Roman Kreuziger, care nu a putut participa din cauza unor nereguli în pașaportul biologic, lucru care l-a nemulțumit inițial pe rutierul de 24 de ani, având în vedere că acesta participase în Giro, unde a terminat pe locul 6. „Echipa nu are grijă de mine, sunt obosit, nu vreau să vin în Le Tour”, spunea  Majka cu o săptămână înainte de Le Tour, atunci când a fost anunțat că îl va înlocui pe Kreuziger. Acum însă, totul e ok pentru polonez, care se anunță un rutier excelent pe munte în viitor.


18:27 Nibali a venit pe 2, la 23 de secunde, Peraud pe 3, la circa 27 de secunde. Pinot și Bardet vin împreună, la 49 de secunde de Majka, van Garderen a pierdut patru secunde față de ceilalți doi francezi, iar Alejandro Valverde e marele perdant al etapei, venind la 1 minut și 23 de învingător. Spaniolul își păstrează locul al doilea în clasamentul general.


18:24 Și da, e ziua lui Rafal Majka! Polonezul de la Tinkoff-Saxo reușește prima victorie ca profesionist, după ce a evadat devreme, în primii kilometri, și a rămas în frunte aproape toată etapa. Majka a rezistat eroic în fața lui Nibali și a lui Peraud și aduce o victorie mare pentru Tinkoff-Saxo, echipă văduvită de prezența lui Alberto Contador, care a abandonat în etapa a noua.


18:22 Tic-tac-tic-tac. Diferența lui Majka scade continuu. Pe doar 200 de metri, polonezul a pierdut 7 secunde. Mai are doar 33 de secunde, cu 1,7 kilometri rămași. Iar Valverde rămâne în spate, fiind lăsat de un atac al lui Van Garderen-Pinot-Bardet.


18:20 Atacul lui Valverde condimentează lucrurile în grupul din spatele lui Nibali, Mollema și van Garderen sunt cei care îl urmează pe spaniol. Bardet și Pinot răspund și ei.


18:16 A atacat din nou Nibali! Italianul a dat din nou distanță față de rutierii de clasament general, iar rutierul de la Astana a fost urmat doar de Jean-Christophe Peraud.


18:13 Victoria de etapă începe să se joace. Nimeni nu atacă din pluton, iar avansul lui Majka a crescut la 1 minut și 3 secunde. Polonezul rulează excelent, iar apatia din grupul din spate începe să îi dea șanse la victorie, care ar fi prima din carieră într-o cursă de World Tour.


18:10 Gastauer, Peraud și Bardet sunt în fruntea plutonului, toți rutieri de la AG2R-La Mondiale. Nibali a rămas fără vreun coechipier, dar nu ar trebui să aibă probleme.


18:07 În frunte, Rafal Majka îl prinde pe De Marchi și îl depășește. Polonezul rulează foarte bine, dar avantajul său față de pluton e fragil: doar 46 de secunde. În schimb, Richie Porte și Jurgen van den Broeck părăsesc plutonul.


18:04 O veste mai puțin bună. Pe superba coborâre de la Izoard, Dries Devenyns, rutierul lui Giant-Shimano, a căzut și a abandonat. A fost transportat cu ambulanța la cel mai apropiat spital.


18:01 Jose Serpa și Alessandro De Marchi sunt rutierii care rămân în față, dar avansul lor față de favoriți e de doar 50 de secunde. O să avem azi o nouă bătălie a favoriților pentru victoria de etapă.


17:51 Un timp excelent pe Risoul a fost realizat de Nairo Quintana, în 2010, în Tour de l’Avenir, când columbianul, câștigătorul Giro 2014, a urcat ascensiunea în 32 de minute și 30 de secunde.


17:30 Unul dintre cele mai amuzante momente ale zilei a avut loc pe Col de Lautaret, când campionul Franței, Arnaud Demare, s-a oprit pe marginea drumului și i-a cerut permisiunea unui spectator să se poată ușura în rulota sa. 🙂


17:10 Plutonul coboară acum pe „La Casse Deserte”, unul dintre cele mai frumoase peisaje din ciclism. Se rupe plutonul favoriților – Nibali, Bardet, van Garderen, Pinot sau Peraud sunt în față, cu câteva secunde în fața celorlalți rutieri

17:03 Joaquim Rodriguez câștigă clar pe Col de Izoard, ia 5000 de euro pentru că a trecut pe primul loc peste ascensiune și conduce acum clasamentul cățărătorilor, al tricoului alb cu buline roșii, cu 18 puncte peste Vincenzo Nibali.


16:05 17 oameni în evadare în acest moment: De Marchi, Edet, Gautier, Herrada, Kruijswijk, Majka, Moinard, Nieve, Riblon, Roche, Rodriguez, Sagan, Serpa, Taaramaë, Thomas, Timmer și Yates. Mulți dintre ei se descurcă impecabil pe cățărări și, deși ecartul față de pluton nu este foarte mare (4’54”), sunt șanse bune ca dintre ei să se aleagă învingătorul în runda a 14-a. Condiția e ca rutierii cei mai puternici din acest grup să mărească ritmul, pentru a scăpa de „balast” și a pune și mai multă distanță față de Nibali&Co.


15:55 Evadarea a ajuns pe Col de Lautaret, cu un avans de 5’20” față de pluton. Deși „Purito” se temea că De Marchi sau Majka ar putea să se lupte pentru punctele aferente cățărării, ciclistul spaniol a trecut fără probleme primul. 10 puncte pentru Joaquim Rodriguez, care se apropie de liderul acestui clasament, Nibali, la 7 puncte. După următoarea cățărare, de categorie specială, ibericul va recuceri aproape sigur tricoul alb cu buline roșii, de drept (el îl poartă în această etapă pentru că „rechinul” are în posesie și tricoul galben). Altfel, urmează aproximativ 30 de kilometri de coborâre.


15:50 „Purito” Rodriguez a avut mici probleme cu una dintre căștile care îi asigura legătura cu mașina tehnică a Katiușei, dar aceasta s-a rezolvat și spaniolul este în fruntea evadării. Aceasta din urmă este văzută de bookmakeri ca fiind favorită la victoria finală. Cotele pentru rutieri: Mikel Nieve 3,5/1, Rafal Majka 3,75/1, Joaquim Rodriguez 5/1. Dintre rutierii din pluton, Nibali e văzut cu cele mai mari șanse pentru o victorie de etapă: 15/1. 


15:45 Imagine superbă surprinsă de una dintre mașinile oficiale ale TDF, la intrarea  într-un tunel de pe Lautaret.


15:33 Au mai rămas 10 kilometri din cea mai lungă cățărare din acest an a Turului Franței. Imagini inedite în pluton: Demare, un sprinter pur sânge, i-a lăsat pe oamenii de general în spate. Se pare că rutierul FDJ (campion al Franței în 2014) a mărit cadența pentru a-și rezolva în liniște nevoile fiziologice.


15:27 Branislau Samoilau (CCC Polsat Polkowice) a câștigat etapa a doua din Turul Sibiului, disputată între Sibiu și Păltiniș. Fost coechipier cu Valverde și Quintana, la Movistar, în ultimul sezon, rutierul din Belarus a bifat a doua victorie din acest sezon, după ce a câștigat o etapă și în Tour of MaÅ‚opolska (Polonia).


15:05 Cu o fractură la încheietură, după căzătura suferită în etapa a cincea a Turului Franței, Chris Froome a mers într-o cameră fără gravitație, relaxându-se înaintea startului pregătirilor pentru Turul Spaniei.


15:00 Cursa s-a calmat, nu există probleme pe cățărarea lui Lautaret, rutierii au un ritm destul de lent. În frunte, evadarea are 4 minute și 12 secunde avantaj. cu 115 kilometri rămași de disputat.


14:41 Moment emoționant în evadare. Albert Timmer, rutierul lui Giant-Shimano, nu și-a aruncat bidonul într-un șanț, așa cum fac mulți dintre rutieri, ci l-a oferit unui puști aflat pe marginea drumului, pe primele pante ale lui Col du Lautaret.


14:36 Pe primele pante ale lui Col de Lautaret, unde evadarea are 3 minute și 10 secunde avans în fața plutonului, Purito Rodriguez se relaxează la mașina echipei Katiușa, având mici probleme cu transmisia către mașina tehnică și coechipieri.


14:31 Părinții lui Leopold Konig, rutierul aflat pe locul 10 în clasamentul general, se află pe cățărarea de la Risoul și s-au oprit pentru câteva minute pentru a-i transmite un mesaj pe șosea ciclistului de la NetApp-Endura.


14:11 Evadații n-au reușit să se distanțeze la mai mult de 3 minute și 20 de secunde în fața plutonului.Dacă diferența nu va crește spre final, va fi foarte greu pentru cei 17 rutieri din față să se bată la victoria de etapă.


14:02 Se apropie prima cățărare a zilei – Col du Lautaret – o ascensiune de categoria 1, cu o pantă medie de doar 3,9%, dar care are o lungime uriașă, de 34 de kilometri!


13:50 Evadarea e lăsată de pluton să se distanțeze, avansul crescând la 2 minute și 10 secunde. În spate, trena e dusă de Astana, în timpe ce Jakob Fuglsang păstrează urmele căzăturii de ieri.


13:45 Înțelegem acum de ce a abandonat Rafael Valls Ferri, care suferea de tendinită. Rutierul de la Lampre-Merida nu a mai putut continua cursa.


13:40 Trena lui FDJ și Trek a reușit să regrupeze grupul favoriților. În frunte au rămas, însă, vreo 20 de rutieri, printre care Rein Taaramae și Nicolas Edet (ambii Cofidis), Peter Sagan și Alessandro de Marchi (ambii Cannondale), Rafal Majka și Nicholas Roche (ambii Tinkoff-Saxo), Geraint Thomas și Mikel Nieve (ambii Sky), Cyril Gautier (Europcar), Jesus Herrada (Movistar), Steven Kruiswijk (Belkin), Amael Moinard (BMC), Simon Yates (Orica-GreenEdge), Christophe Riblon (AG2R-La Mondiale), Albert Timmer (Giant-Shimano), Jose Serpa (Lampre-Merida) sau Purito Rodriguez (Katiușa).

 Sagan Moinard  Serpa Rodriguez Majka Edet Herrada Yates Taaramae, Riblon Timmer


13:35 Tinkoff-Saxo duce o trenă extrem de puternică în fruntea plutonului fruntaș, în timp ce în plutonl secund, trena e dusă de Trek și FDJ. Surprinzător, Romain Bardet (locul 3), Thibaut Pinot (locul 4) și Bauke Mollema (locul 8) au rămas în spate!


13:31 În frunte s-a format deja un grup de 40 de rutieri, alcătuit atât din rutieri de clasament general, precum Nibali, Valverde sau van Garderen, cât și din atacanți, precum Purito Rodriguez, Alessandro de Marchi și alții.


13:30 E un început foarte nervos de etapă: peste 30 de rutieri s-au rupt din pluton, în timp ce o bună parte din cicliști a rămas în spate. E haos în pluton. Vincenzo Nibali e, însă, excelent plasat.


13:23 Avem deja primul abandon al zilei: spaniolul Rafael Valls Ferri, de la Lampre-Merida, s-a urcat în mașina echipei sale, ceea ce înseamnă că nu va mai concura în acest an al Turului.


13:15 Startul a fost întârziat cu câteva momente din cauza unui protest al unor pompieri care agitau câteva bannere. După ce s-au oprit câteva minute, rutierii au pornit la drum, iar runda poate începe.


13:00 După ce echipa Katiușa a tras puternic ieri pentru a prinde evadarea, rusul Alexander Porsev, campionul țării, a venit după mașina-mătură și a fost nevoit să abandoneze. În pluton au mai rămas doar 173 de rutieri pentru etapa de azi.


12:55 Nibali și Purito Rodriguez discută amical despre etapa de azi. Ambii au ca obiectiv victoria de etapă, însă modul prin care vor încerca să o obțină va fi, cel mai probabil, diferit.


12:42 După victoria de ieri de la Chamrousse, Vincenzo Nibali a preluat și șefia clasamentului cățărătorilor, având 70 de puncte, 17 peste fostul lider, Purito Rodriguez. Rutierul spaniol se simte bine, însă, și probabil că va ataca azi încă din primii kilometri pentru a reveni în fruntea clasamentului cățărătorilor. Cum Nibali poartă tunica galbenă, spaniolul va avea azi tricoul alb cu buline roșii.


12:34 Una dintre surprizele plăcute ale acestui Tur al Franței este Thibaut Pinot. Francezul de la FDJ e pe locul patru la general, la 4 minute și 40 de secunde de Nibali și la doar 16 secunde de Bardet, care ocupă locul 3. „Voi ataca și azi, dacă mă vor ține picioarele”, e declarația lui Pinot, oferită înaintea startului etapei.


12:24 „Nibali, patronul Turului Franței”, e titlul pe care „Gazzetta dello Sport” l-a avut azi pe prima pagină, după victoria uriașă de ieri, de la Chamrousse, a lui Vincenzo Nibali. Italianul de la Astana conduce autoritar Turul, având un avantaj de 3 minute și 34 de secunde în fața locului secund, Alejandro Valverde.


12:16 Etapa va începe la ora 13:10, fiind transmisă integral de Eurosport, însă până atunci, rutierii au timp să mai discute cu presa sau prietenii. În caravană e prezent și campionul mondial la șah, norvegianul Sven Magnus Carlsen, care l-a vizitat pe conaționalul Alexander Kristoff, câștigătorul etapei a 12-a a Le Tour, la autobuzul echipei Katiușa.


Deja obosiți după efortul din etapa a 13-a, rutierii din plutonul Turului Franței au în față o altă manșă extrem de grea – între Grenoble și Risoul -, care cuprinde două ascensiuni de categoria 1 – Col du Lautaret și finalul de la Risoul, dar și una de categorie specială – Col de Izoard. Practic, din cei 177 de kilometri, 65 sunt în cățărare, iar ziua va fi una călduroasă. La 2.360 de metri, Izoard este punctul maxim ca altitudine din acest Tour, iar bătălia pentru a trece primul peste punctul de cățărare va fi, cu siguranță, dată de oamenii din evadare.

De altfel, și finalul ar putea fi tot o afacere între cei care au atacat devreme, favoriții fiind deja storși de energie după efortul depus vineri. Mai mult, în condițiile în care Nibali este  „patron” cu acte în regulă în TDF, acesta doar printr-o minune putând să mai piardă, este de așteptat ca acesta să nu mai fie atacat foarte devreme (a demonstrat că nu poate fi îndepărtat), astfel că evadarea va avea o șansă în plus să reușească.

„Purito”, marele favorit

Fără ambiții la general, Joaquim Rodriguez țintește victoriile de etapă și tricoul alb cu buline roșii, pe care l-a cedat vineri lui Nibali. Rutierul de la Katiușa a preferat ieri să își conserve energiile, astfel că astăzi, cu foarte multe puncte de colectat pe traseu, ar fi o surpriză să nu plece în evadare. Având în vedere profilul etapei, mai mult ca sigur că „Purito” nu se va mulțumi doar să își asigure un avans confortabil în clasamentul celui mai bun cățărător, ci va viza și victoria de etapă.

Dar evadarea care se prefigurează ar putea să conțină și alte nume grele din pluton, astfel că Rodriguez nu va avea de îndeplinit o simplă formalitate. Tinkoff-Saxo a fost la un pas să câștige ieri prin polonezul Rafal Majka și în mod cert va căuta să își plaseze unul dintre rutieri și în atacul de azi. Majka pare cel mai puternic pe munte, dar s-ar putea să fie prea obosit după efortul de vineri (deși ar putea ținti și el tricoul cu buline), astfel că există premisele ca echipa rămasă fără liderul Contador să mizeze pe Rogers sau Roche. Cu două victorii în Giro în 2014, australianul pare într-o formă perfectă și vrea să răzbune ghinionul avut la Risoul, acum patru ani, în Dauphine. Un alt candidat puternic la victoria finală din evadare este Mikel Nieve. Sky a pierdut ieri orice șansă la clasamentul general, după ce Richie Porte (inițial locotenentul de nădejde al lui Froome, transformat în om de general după abandonul britanicului) a pierdut peste 8 minute pe cățărarea finală. Fostul rutier al Euskaltel l-a dus în trenă ieri pe Porte, în încercarea de a minimiza ecartul între el și principalii favoriți, dar astăzi (și în celelalte etape de munte rămase) va avea libertate deplină.

În eventualitatea, puțin probabilă, în care plutonul va ajunge evadarea, favoritul numărul unu este Nibali. Contador a demonstrat și el că este în formă și ar putea să spere la victoria de etapă, în aceeași situație aflându-se și Bardet sau Pinot. Foarte interesant de văzut cum vor fi tratați rutierii care nu amenință pentru moment podiumul Turului Franței, dar care sunt suficient de bine clasați la general încât să poată să devină periculoși. Este cazul lui Leopold Konig (locul trei ieri) și Ten Dam (Belkin). Ambii au fost lăsați liberi ieri și au impresionat, astfel că ar putea să își încerce norocul și astăzi, dacă mai au suficiente forțe. Rămâne de văzut, însă, dacă plutonul îi va mai lăsa să atace.

 
Favoriți

***** Joaquim Rodriguez

**** Mikel Nieve, Michael Rogers

*** Nibali, Valverde, Rolland, Pinot

** Mollema, van Garderen, Konig, Bardet, Majka

* Peraud, Brice Feillu, Van den Broeck, Fränk Schleck, Haimar Zubeldia, De Marchi, Kadri

Joker: Roche

Clasament general

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la iveală”
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la…
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian Mutu
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian…
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen