LIVE BLOG Turul Franței, etapa 10 | Tur decapitat: Contador a abandonat azi, după ce Froome părăsise Turul în etapa a cincea. Nibali, victorie spectaculoasă pe Planches des Belles Filles

LIVE BLOG Turul Franței, etapa 10 | Tur decapitat: Contador a abandonat azi, după ce Froome părăsise Turul în etapa a cincea. Nibali, victorie spectaculoasă pe Planches des Belles Filles
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ca de fiecare dată în istoria Turului Franței, ziua națională a statului francez e sărbătorită cu mare fast de Le Tour. Azi avem o etapă cu șapte puncte de cățărare, patru de categoria 1, inclusiv un final în ascensiune, pe La Planche des Belles Filles, cățărare de 5,9 kilometri, cu pantă medie de 8,5%. Contador e obligat să atace, spaniolul fiind la peste 2 minute și jumătate de liderul Vincenzo Nibali în clasamentul general


19:05 În urma evenimentelor din etapa a 10-a, italianul Nibali a devenit marele favorit la câștigarea Turului Franței din 2014. Valverde și Porte, potențiali adversari, au arătat slăbiciuni în prima etapă terminată în cățărare. Ciclistul de la Astana a preluat din nou tricoul galben, după numai o etapă cât a fost purtat de Gallopin, având un avans de 2 minute și 23 de secunde în fața lui Richie Porte.


18:59 Victorie spectaculoasă pentru Vincenzo Nibali, care a atacat cu doi kilometri înainte de finalul etapei și l-a depășit fără probleme pe Purito Rodriguez. Italianul le-a mai luat secunde bune celorlalți contracandidați.


18:54 În doar 800 de metri, Nibali l-a prins pe Purito Rodriguez și are șanse mari să câștige etapa.


18:51 Schleck, Horner și Rui Costa rămân în spatele plutonului, iar Nibali a atacat! Italianul i-a lăsat în spate pe Valverde, Porte, Bardet sau Pinot.


18:45 Purito Rodriguez atacă și îl lasă în spate pe Michal Kwiatkowski. În pluton atacă Dani Navarro, însă nimeni nu se ia după el. Rodriguez are șanse mari să câștige etapa de azi!


18:40 Planche des Belles Filles are doar 5,9 kilometri, însă panta medie e de 8,5%. La final, sunt pante și de 20%! Și cățărarea începe! Kwiatkowski și Rodriguez intră primii, urmați de Visconti la circa 15 secunde.


18:31 Purito Rodriguez, Giovanni Visconti, Kwiatkowski și Moinard se regrupează în fața plutonului. În pluton, Scarponi cade pe coborâre, dar nu e grav. Nibali e la un minut și 37 de secunde în spatele liderilor.


18:22 Tony Gallopin, liderul clasamentului general, e rupt de pluton pe Col de Chevreres. Francezul are șanse minime să rămână în galben, mai ales că mai e o cățărare dificilă până la final.


18:18 Pe Col des Chevreres, Tony Martin cedează. În frunte au rămas doar Kwiatkowski, Purito Rodriguez și Visconti, dar avantajul lor e de doar 2 minute.


18:14 În frunte, Tony Martin duce excepțional trena pentru colegul său, Michal Kwiatkowski. În pluton, Sky și Lampre sunt în frunte, iar avantajul e de doar 2 minute și 20 de secunde.


18:03 Pentru cei nouă rutieri din față urmează Col de Chevreres, o cățărare extrem de dificilă, de doar 3 kilometri, cu pantă medie de 9,5%, care are pante maxime și de 18%!


17:57 „O mare pierdere pentru Turul Franței azi, sper să îți revii, Alberto, și să ne duelăm în Vuelta”, a scris Chris Froome pe Twitter.


17:51 Astana a început să ducă puternic trena în pluton, iar diferența evadaților a scăzut la doar 2 minute și 52 de secunde. E clar că echipele mari nu doresc să îl lase pe Kwiatkowski să creeze un avantaj important.


17:35 Col des Cheveres și Planche des Belles Filles sunt cele două cățărări care au mai rămas de parcurs în această etapă din Le Tour. Evadarea are, deocamdată șanse de reușită, însă va fi interesant de văzut cum vor rula rutierii din pluton pe aceste ascensiuni, având în vedere că Kwiatkowski poate deveni un rutier periculos.


17:20 Să revenim puțin și la situația din cursă. Grupul masiv de rutieri e la 4 minute și 25 de secunde de evadați, iar Michal Kwiatkowski e lider virtual în acest moment. Bătălia pentru tricoul alb cu buline roșii dintre Purito Rodriguez și Thomas Voeckler continuă, însă spaniolul a câștigat de fiecare dată cățărarea pe care a evoluat.


17:07 Câștigătorii Le Tour care au mers în acest an al Marii Bucle au abandonat din cauza unor căzături. Andy Schleck în etapa a patra, cu ruptură de ligamente, Chris Froome în etapa a cincea, cu fracturi la încheietură și braț și Alberto Contador în etapa a 10-a.


17:02 Contador l-a îmbrățișat pe Michael Rogers, după care a oprit la marginea șoselei și s-a urcat în mașina echipei sale. E o lovitură puternică primită atât de spaniol, cât și de Turul Franței.


16:58 Și e gata! După căzătura de azi, Alberto Contador a abandonat! Cu probleme la genunchi și la braț, spaniolul se urcă în mașina lui Tinkoff-Saxo, la fel cum a făcut Chris Froome în etapa a cincea! Nibali devine mare favorit la victoria din acest an în Le Tour.


16:42 Contador și coechipierii săi au 3 minute întârziere față de Nibali și pluton, recuperând un singur minut deocamdată. Ritmul e însă destul de lent în pluton.


16:35 Contador se duce înapoi la ambulanță pentru a primi îngrijiri medicale. Purito Rodriguez câștigă Platzerwassel, în fața lui Voeckler.


16:33 Radio Tour anunță că spaniolul Contador a căzut din cauza rupturii cadrului bicicletei spaniolului. Majka, Roche și Bennati sunt acum cu Contador, care rămâne la patru minute în spatele lui Nibali.


16:30 Contador e deja la patru minute în spatele plutonului, unde Astana dictează, totuși, un ritm destul de încet. Spaniolul încă primește îngrijiri medicale din mers, va fi foarte interesant de văzut ce se întâmplă în următorii kilometri.


16:25 Dezastru pentru Alberto Contador! Spaniolul a căzut destul de rău, are sânge la genunchi și șchioapătă! Spaniolul cere alți pantofi, dar are șanse minime să își mai revină!


16:20 Tiago Machado abandonează, după ce a fost implicat într-o căzătură. Portughezul era pe locul 3 în clasamentul general.


16:10 Purito Rodriguez a câștigat cățărarea de pe Col de Petit Ballon, în timp ce Thomas Voeckler a venit pe locul secund. S-a format un grup masiv în fruntea cursei, după ce Kwiatkowski, Tony Martin sau Sagan au făcut regruparea cu ceilalți lideri. Plutonul e la 4 minute și 26 de secunde de evadați.


15:52 King a abandonat la poalele lui Petit Ballon, în timp ce în față au mai rămas doar patru rutieri: Voeckler, Rodriguez, Westra, Moinard și Visconti.


15:41 Dacă în evadare, Peter Sagan e unul dintre cei mai activi rutieri, Ted King se chinuie teribil în spatele grupului masiv de rutieri, fiind chiar în fața mașinii mătură. Dacă va fi depășit, atunci americanul va fi obligat să abandoneze.


15:31 Ruptură în pluton: Michal Kwiatkowski pleacă alături de alți cinci-șase rutieri din grupul masiv de rutieri! Polonezul a câștigat aproape 40 de secunde pe trena lui Tony Martin.


15:20 Plouă foarte, foarte puternic pe coborârea lui Col du Firstplan, în timp ce Voeckler a câștigat sprintul cu Purito Rodriguez pentru victoria pe Col du Firstplan.


15:16 Purito Rodriguez, Sagan și Barta au făcut joncțiunea cu grupul de frunte, care are acum 3 minute în fața plutonului. Plouă destul de puternic pe Col du Firstplan, de categoria a doua.


14:47 Avantajul celor șapte rutieri din față a crescut la 1 minut și 35 de secunde, în timp ce un grup de contraatac, format din Peter Sagan (Cannondale), Joaquim Rodriguez (Katiușa) și Jan Barta (NetApp-Endura), care e la 30 de secunde de primul grup.


14:42 Finalul ascensiunii de azi va fi din nou epic. O ploaie puternică îi amenință pe cicliști, care vor avea de îndurat condiții precare pe Planche des Belles Filles. Favorit în aceste condiții e Vincenzo Nibali.


14:36 S-a format deja evadarea zilei, plutonul nefiind interesat să tragă trena după fugari. În frunte se află, momentan, un grup de cicliști din care fac parte Thomas Voeckler (Europcar), Christophe Riblon (AG2R-La Mondiale), Lieuwe Westra (Astana), Amael Moinard (BMC) și Arnaud Gerard (Bretagne-Seche) și Giovanni Visconti (Movistar).


14:30 Marcus Burghardt (BMC) rulează în acest Tur al Franței cu probleme mari la umăr, pe care îl are dislocat, după o căzătură din etapele precedente.


14:17 Tony Gallopin, liderul clasamentului general, și Arnaud Demare, campionul Franței, se află în fruntea plutonului la startul de azi.


14:10 Plutonul a început să ruleze în zona neutră, startul etapei va avea loc în 15-20 de minute.


13:45 Vremea este destul de răcoroasă, iar la final plouă. Prognoza meteorologică spune însă că e ultima etapă în care vremea este proastă, temperaturile urmând să crească în zilele următoare.


13:15 Cedric Pineau, rutierul lui FDJ, și-a lipit pe bicicletă parcursul zilei de azi, alături de kilometrii importanți ai etapei. Să vedem un atac din partea francezului de Ziua Franței?


12:50 Tony Gallopin atrage mass-media franceză ca un magnet, fiind rutierul din Hexagon care va purta tricoul galben de Ziua Franței, într-o etapă care se anunță extrem de spectaculoasă.


12:21 Deși nu e o etapă de sprint, Marcel Kittel a încercat să omagieze victoria Germaniei de la CM 2014, punându-și cele patru stele cuvenite pentru cele patru trofee mondiale ale nemților pe numărul său de concurs.


11:45 Froome, Evans și Wiggins au avut cel mai bun timp de ascensiune pe Planche des Belles Filles în 2012, cu 16 minute și 15 secunde, fiind urmați de Nibali, la șapte secunde. Contador, suspendat pentru dopaj, nu a participat atunci în Le Tour.


11:20 Chris Horner, câștigătorul Vuelta 2013, e dezamăgit de evoluția sa. „Pe ultima cățărare, când am fost rupt de favoriți, produceam 400 de wați și am câștigat Vuelta cu 400 de wați. Să vedem dacă atunci când vremea se va încălzi, rutierii vor putea produce aceeași performanță”, s-a plâns rutierul de la Lampre-Merida.


11:00 Coborârea de pe Petit Ballon și startul ascensiunii de pe Platzerwasel se înlănțuie spectaculos, dar rutierii trebuie să aibă grijă mare pe aceste drumuri extrem de înguste.


10:40 Sir Bradley Wiggins, câștigătorul Turului Franței din 2012, a fost extrem de dezamăgit după ce nu a fost inclus în lotul echipei Sky pentru Turul Franței. Însă se pare că rutierul englez de 34 de ani va rămâne la echipa britanică și va avea ca obiectiv victoria în Paris-Roubaix. În plus, Wiggins a declarat pentru „Gazzetta dello Sport” că nu va mai încerca să câștige un Mare Tur.


10:15 Andy Schleck a abandonat în etapa a patra a Turului, după ce a suferit o ruptură de ligamente și de menisc, dar asta nu înseamnă că nu poate comenta parcursul Marii Bucle. „Azi e etapa regină, foarte grea și cu un final care va omorî picioarele rutierilor”, crede Schleck.


10:00 Salut! Sunt Adrian Costeiu și vă voi ține la curent cu tot ceea ce se întâmplă azi, în etapa a 10-a a Turului Franței. De Ziua Franței, organizatorii au stabilit un traseu extrem de spectaculos, care va zgudui din temelii clasamentul general. Va reuși Tony Gallopin (Lotto-Belisol) să își păstreze tunica galbenă? Destul de greu de crezut, având în vedere că favoriții se vor ataca pe La Planche des Belles Filles.


Etapa 10

 
Mulhouse – La Planche des Belles Filles 161,5 km
 
E etapa pe care Froome și-a trecut-o în agendă de când s-a anunțat traseul din acest an al Turului Franței. În urmă cu doi ani, pe La Planche des Belles Filles, britanicul născut în Kenya i-a salvat turul lui Wiggins, care fusese atacat de Cadel Evans. Liderul de atunci al Sky nu i-a putut răspunde australianului, însă Froome l-a dus în trenă excelent, pentru ca apoi să câștige chiar el etapa. Cum britanicul a abandonat deja, situația s-a schimbat. Froome ar fi avut în Contador un adversar pe măsură, care trebuie acum să-l atace pe Nibali pentru a reveni în clasamentul general. Cele șase cățărări dinaintea urcării pe La Planche des Belles Filles (trei sunt de categoria 1) îi vor stoarce pe cicliști de puteri. Finalul va fi un adevărat examen de voință pentru rutieri, ultimele câteva sute de metri ale cursei ajungând la o pantă maximă de până la 20%.
 
***** Contador
**** Valverde, Nibali
*** Talansky, Tejay van Garderen, Jurgen van den Broeck, Purito Rodriguez
** Kwiatkowski, Bardet, Rui Costa, Rolland, Pinot
* Horner, Leopold Konig, Fuglsang, Janier Acevedo, Spilak, Jean Christophe Peraud, Frank Schleck
Joker: Riblon
Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen