Albii nu pot sări? Patru dunkeri vin la București să distrugă acest „mit” la Europeanul de baschet 3×3

Albii nu pot sări? Patru dunkeri vin la București să distrugă acest
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cei mai în formă dunkeri ai Europei se întâlnesc la București, în cadrul primei ediții a CE de baschet 3×3. Sunt tineri, se recomandă ca „dunkeri profesioniști”, fiecare având propriile rețete de succes și demonstrează cu fiecare reprezentație că albii chiar știu să zboare sub panou. ProSport a selectat trei detalii inedite despre fiecare dintre cei patru „magnifici” care sfidează gravitația și completează show-ul din acest week-end, din Piața Universității.

  • Bucureștiul organizează în perioada 5-7 septembrie prima ediție a Campionatelor Europene de baschet 3×3. Concursul celor 32 de echipe naționale (16 la feminin, 16 la masculin) va fi completat de un concurs popular cu 100 de echipe la start și un concurs internațional de slam dunk.

Dmitry „Smoove” Krivenko , dunker-ul cu abilități de acrobat la circ

„Smoove” Krivenko reușește să aducă în prim-plan Ucraina pentru altceva decât criza care pune pe jar Europa. Are 24 de ani, 1 metru și 88 de centimetri și 80 de kilograme, tehnică bună, care îi permite să execute unele dintre cele mai dificile scheme, în care își pasează singur mingea pentru intercepția acrobatică și apoi trimiterea mingii prin inelul coșului de baschet, potrivit site-ului dedicat comunității dunkerilor, dunkelite.com. Autograful său poate intra oricând într-o expoziție de caricatură sau de desen modern.


„Smoove” în acțiune, cu mișcarea sa caracteristică. Sursa: http://smoove.primestarsports.com

1. Este dublu finalist al unor emisiuni de tip talent-show

„Smoove” și-a construit o mini-armată de fani după ce a concurat într-un format de televiziune „de talente”. Dmitry a ajuns până în finala variantelor din Ucraina și Rusia a emisiunilor inspirate de formatul propus de Simon Cowell, „Got Talent”. Prestațiile televizate au atras atenția Europei, astfel încât baschetbalistul ucrainean a fost invitat să participe în show-uri demonstrative în marile orașe ale Europei. În plus, a semnat un contract de promovare tocmai în Regatul Unit al Marii Britanii.

2. A ajuns pe același afiș cu Dennis Rodman

Creativitatea lui „Smoove” se bazează pe o foarte bună cunoaștere a baschetului nord-american, a dunkerilor și a numerelor lor din toate concursurile importante. Lui „Smoove” i s-a împlinit un vis atunci când a a fost invitat, împreună cu un alt dunker prezent la București, RafaÅ‚ ‘Lipek’ LipiÅ„ski, în luna martie a acestui an să participe la „US Pro Ball Alumni”, un turneu argentinian al legendelor baschetului.

3. Dacă plouă și concursul de slam dunkuri se anulează… salvează ziua cu un show de freestyle!

„Smoove” este prezentat ca unul dintre cei mai creativi dunkeri ai lumii – stăpânind în egală măsură arta transformărilor spectaculoase la coș și pe cea a demonstrațiile de jonglerie cu mingea de baschet. Ucraineanul urăște să își dezamăgească fanii, iar atunci când vremea încurcă planurile organizatorilor apelează la celelalte calități din bagajul său „tehnic”, pentru a readuce zâmbetul pe buzele spectatorilor.

RafaÅ‚ ‘Lipek’ LipiÅ„ski este maestrul rotațiilor

Rafal spune că „a fost pus pe acest pământ pentru a a face entertainment pe terenul de baschet”. Este impresariat de aceeași companie ca și „Smoove” Krivenko, iar cei doi lucrează de multe ori împreună în timpul demonstrațiilor de sub panou, cei doi servindu-și pe rând mingile.

1. Dublu campion la finalele mondiale FIBA 3×3 World Tour

În 2012, anul în care Rafael Lipnski a devenit un nume în peisajul dunking-ului, polonezul s-a impus în premieră în finala mondială a circuitului FIBA 3×3, la Miami. La un an distanță, la Istambul, „Lipek” și-a apărat titlul în concursul rezervat dunkerilor.

2. Se rotește în aer ca un titirez – Kobe Bryant și LeBron James i-au urmărit primul succes important

Săritura-semnătură a lui „Lipek” include un șurub de 540 de grade. Este execuția sa preferată, mai ales pentru că este „numărul” care i-a adus titlul Nike World Basketball Festival, de la Barcelona, în 2012. În tribunele catalane s-au aflat două nume grele ale baschetului mondial – Kobe Bryant și LeBron james.

3. Se mândrește că apare în videoclipul unui rapper care „mitraliază” în șapte limbi

Baschetul 3×3 are legături strânse cu muzica, toate partidele de pe terenul cu un singur coș fiind jucate cu boxele date la maximum. Dunkerii sunt unii dintre cei mai activi sportivi sportivi pe rețelele de socializare, iar Rafal Lipinski a distribuit pe contul său un videoclip al unui rapper care cântă ăn șapte limbi. Rafal este protagonistul unei scene în cadrul „turului lumii” făcut de artist.

Lukasz Biedny, săritorul peste mașini


Biedny este al doilea polonez care călătorește de-a lungul și de-a latul Europei, cu show-ul său sub panou. Aceasta este chiar fotografia principală folosită de Biedny pe pagina sa oficială de facebook. Sursa: jakubpurej.pl

1. A adus o super-mașină sport pe parchetul unei săli de baschet

Sergei Yakimenko este un patinator care a obișnuit fanii patinajului artistic cu un număr spectaculos în care recreează saltul pe spate al franțuzoaicei Surya Bonaly, sărind peste o mașină adusă special în mijlocul patinoarului, pe post de obstacol. Ideea a fost preluată de baschetbalistul polonez Biedny, care a adaptat „schema” pentru un slam-dunk spectaculos. În piață, polonexul a parcat o mașină chiar dedesubtul coșului de baschet și chiar a introdus un super-bolid roșu într-o sală de sport din Polonia.

2. Săritura sa peste un gigant de 2,06 metri nu a fost suficient de spectaculoasă pentru „Got talent”, varianta poloneză

Dacă „Smoove” Krivenko a primit votul în două talent-show-uri, Biedny nu a avut norocul acestuia. El a primit trei de „nu” de la jura’ii emisiunii, fiind etichetat drept „simpatic, dar nu spectaculos”. Baschetbalistul a găsit însă alte „canale de afirmare”.

3 „Săracul” Lukasz

În poloneză, „Biedny” înseamnă „sărac”. Concursurile câștigate îl ajută însă să scape de griji, premiile pentru concursurile de slam-dunk din Europa având premii de 1-2.000 de dolari.

Kristaps DÁrgais – antrenament la volei pe plajă pentru performanță sub fileu


Letonul Kristaps DÁrgais are 24 de ani și, începând cu 2012, cochetează cu NBA-ul, cel mai puternic campionat de baschet. Sursa: primestarsports.com

1. Voleiul pe plajă, secretul săriturilor sale

Sportivii de performanță îmbină de multe ori disciplinele, fie în timpul liber, ca hobby, fie ca antrenament. Dacă înotul etse considerat un bun mijloc de a te recupera, DÁrgais a dezvăluit că unul dintre secretele sale este antrenamentul pe plajă, la fileu. Letonul a explicat că astfel a reușit să își îmbunătățească simțitor detenta.

2. A învins un campion din NBA

În 2012, DÁrgais l-a învins într-un concurs de slam dunk organizat acasă, în Letonia, chiar pe campionul NBA, Jeremy Evans.

3. Joacă baschet 3×3, 5×5

DÁrgais este jucător profesionist de baschet, semnând un prim contract în prima ligă din Letonia. Pasionat de baschet, jucătorul de 24 de ani are un sezon plin, fără vacanțe, trecând de la sezonul regulat de la baschetul ăn cinci la turul mondial de baschet 3×3.

Bucureștiul organizează în perioada 5-7 septembrie prima ediție a Campionatelor Europene de baschet 3×3. Concursul celor 32 de echipe naționale (16 la feminin, 16 la masculin) va fi completat de un concurs popular cu 100 de echipe la start și un concurs internațional de slam dunk.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen