SPECIAL | Lupta Rossi – Marquez, comentată de cei mai buni piloți din România. Mureșan: „Nu e corectă penalizarea, e absurd”. Cazacu: „Titlurile se iau pe circuit. Îl penalizezi așa în prima etapă, nu acum”

SPECIAL | Lupta Rossi - Marquez, comentată de cei mai buni piloți din România. Mureșan:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Robert Mureșan și Cătălin Cazacu, cei mai rapizi piloți moto pe care îi are în acest moment România, au comentat pentru ProSport incidentul de la Sepang dintre Valentino Rossi și Marc Marquez
  • Ambii piloți români susțin că dreptate în acest caz are „Il Dottore” și că penalizarea pe care a primit-o îi periclitează șansele la un campionat mondial care va fi câștigat în mod nemeritat de Jorge Lorenzo

Conflictul deschis între Valentino Rossi și Marc Marquez ține prima pagină a ziarelor importante din întreaga lume încă de duminică, atunci când a avut loc cel mai fierbinte incident între cei doi piloți. În cursa clasei MotoGP de pe circuitul din Sepang, Malaezia, Valentino Rossi a părut să îl doboare cu piciorul de pe motocicletă pe Marquez, după ce spaniolul l-a șicanat în repetate rânduri până la acel moment. Verdictul comisarilor de cursă a venit prompt și l-a mitraliat pe „Il Dottore”: penalizare de trei puncte pe licența de pilot și, cumulată cu punctul pe care îl mai avea, pedeapsa se traduce prin faptul că Rossi va pleca de pe ultimul loc în grila de start a cursei de la Valencia. Adică ultima etapă a sezonului, cea în care Valentino Rossi vrea să își apere avansul de șapte puncte în fața lui Jorge Lorenzo în clasamentul general.

Contactul dintre Rossi și Marquez în cursa din Malaezia a provocat șiruri infinite de discuții între iubitorii motociclismului viteză. Lumea s-a împărțit în două tabere, iar mișcările celor doi piloți au fost analizate cu încetinitorul pentru a se stabili clar dacă Rossi a avut sau nu intenția să lovească și dacă Marquez se împinge cu capul în piciorul lui Rossi. 


Momentul căzăturii lui Marquez: Rossi îl scoate pe spaniol în exteriorul virajului, încetinește foarte mult, apoi pare să îl împingă cu piciorul într-un moment în care pare că Marquez îl atinge cu casca pe picior. Captură YouTube MotoGP.


Pentru a încerca să lămurească această dilemă, ProSport a luat legătura cu cei mai buni piloți de motociclism viteză ai României: Robert Mureșan, campion național la clasa SuperBike 1000 în CN de motociclism viteză și Cătălin Cazacu, campion la clasa Superbike în RoSBK.

Cele mai aprigi discuții au luat naștere ca urmare a deciziei de penalizare a lui Valentino Rossi. „Nu e corectă penalizarea, poate merita pentru faptul că a ieșit larg în viraj. Un punct sau două, dar nu mai mult. I s-au dat trei puncte pentru că erau conștienți că mai are unul și că, astfel, va pleca ultimul de pe grilă în cursa de la Valencia„, spune Robi Mureșan. De aceeași părere este și Cătălin Cazacu, pilot care crede că: „Pentru ceea ce era în joc, singurul care avea ceva de pierdut în situația aia era Rossi. În cel mai rău caz pot accepta o asemenea penalizare în prima sau în a doua etapă a sezonului. Dar nu se poate da o asemenea penalizare în ultima etapă, când se decide campionatul. Nu îi poți lua șansa de a se apăra„.

Mureșan: „Greșeala e a lui Marquez. E absurd să crezi că poți doborî cu piciorul un motor de 180 de kile”

Diferențele de perspectivă între cei care sunt doar fani ai motociclismului viteză și piloți sunt, de cele mai multe ori însemnate. I-am întrebat pe Mureșan și pe Cazacu cum văd ei felul în care a avut loc duelul din virajul în care Marquez a căzut. „S-a văzut cu ochiul liber că pe Lorenzo l-a lăsat să treacă ca prin brânză, iar la Rossi a ripostat. Marquez a aruncat piatra, doar că i-a venit tot lui în cap. Eu cred că s-a lovit cu maneta de frână în piciorul lui Rossi și și-a blocat roata față. Rossi s-a dus larg, el recunoaște asta, pentru a-l ține pe Marquez și a avea plecare mai rapidă. E un sport bărbătesc, un sport dur, am avut și eu curse în care ne-am dat coate, dar asta nu înseamnă că Rossi a vrut să-l doboare. Eu l-aș penaliza pe Marquez„, crede Cătălin Cazacu. La fel de tranșantă este și părerea lui Robi Mureșan, singurul pilot român cu prezențe în MotoGP, la clasa mică. Arădeanul spune că „Greșeala e a lui Marquez, el se lupta cu Rossi într-un campionat care nu mai e al lui. Se vedea clar ce face Marquez, el nu era destul de rapid să fie în fața lui Rossi, obiectivul lui era să îl țină pe Rossi în spate. E frustrat când apare unul care face tot posibilul să nu te lase. Mi-e clar că intenția lui Rossi nu a fost să-l facă pe Marquez să cadă. Marquez s-a aplecat pe el, Rossi a avut reacția firească de a împinge cu piciorul. E absurd să crezi că poți dă doborî cu piciorul un motor de 180 de kile, peste 200 și ceva cu tot cu pilot!


Marc Marquez (nr. 93) și Valentino Rossi (nr. 46) au fost într-o permanentă luptă pe circuitul de la Sepang până în momentul accidentului pilotului Honda. Chiar și comisarii care l-au penalizat pe Rossi au recunoscut că Marquez a pilotat agreiv. Foto: Yamaha Racing


Cazacu: „Trebuie să îl atingă pe rege, asta cred că încearcă Marquez”

Care sunt motivele lui Marc Marquez? De ce îl ajută pilotul care a câștigat ultimele două titluri din MotoGP pe Jorge Lorenzo în condițiile în care pilotează pentru echipe rivale? La nivel mondial se vehiculează cu precădere două variante: „alianța spaniolilo” și „teama lui Marquez că nu îl mai prinde pe Rossi la numărul total de titluri mondiale”. Piloții noștri au păreri ușor diferite pe acest subiect. „E o întâmplare și o coincidență faptul că Marquez îl ajută pe Lorenzo. Obiectivul lui Marquez e să fie cel mai bun motociclist al tuturor timpurilor, cu cele mai multe titluri. Dacă Lorenzo mai ia un titlu ajunge la un total de trei, dar încă un titlu pentru Rossi înseamnă opt titluri de bătut la clasa mare, ceea ce e foarte greu. Dacă ia Lorenzo încă un titlu, pentru Marquez nu înseamnă nimic! Dar dacă ia Rossi e mai greu„, susține Robert Mureșan. De partea cealaltă, timișoreanul Cătălin Cazacu spune că „Eu am stat și am analizat-o pe toate părțile, la un moment dat speram să fie și o chestie de marketing, o strategie de PR. Cred că cei care sunt în spatele lui Marquez văd foarte egoist situația și nu permit o revenire a lui Rossi pentru că l-ar eclipsa foarte tare pe spaniol. Lorenzo e un pilot cu număr limitat de fani, nu am văzut fanatici ai lui Lorenzo care să îl urmărească până la moarte. Trebuie să îl atingi pe „rege”, eu asta cred că face Marquez„.


Cătălin Cazacu și Robert Mureșan au avut în acest sezon cel mai urmărit și mediatizat duel din istoria recentă a motociclismului românesc. Foto: Andrei Gemes.


Va pleca Rossi în Superbike sezonul viitor pentru a scăpa de monopolul spaniolilor?

Va naște eventuala ratare a titlului mondial pentru Rossi reacții? Cătălin Cazacu propune o variantă interesantă pentru „Il Dottore”, una tot mai vehiculată în ultimii ani, pe măsură ce prestațiile italianului nu s-au mai ridicat la înălțimea așteptărilor. „Ori vom vedea un Rossi care va pleca la anul în Superbike, eu așa aș face și aș lua cu mine 50 la sută din publicul MotoGP acolo. Sau aș vrea să văd un gest frumos din partea piloților și să îl lase să își apere șansa la Valencia. Eu dacă aș fi pe grilă, așa aș face. Aș pleca abia în momentul în care trece Rossi de mine. Titlurile trebuie câștigate pe circuit!„, spune Cazacu.

Robert Mureșan aderă la ideea promovată în special de presa din Italia și vede o nevoie a spaniolilor de rezultate, în condițiile în care multe dintre aspectele importante din MotoGP sunt gestionate de spanioli. „Campionatul e monopolizat de spanioli: cei mai mulți piloți sunt spanioli, cele mai multe etape se țin în Spania, promotorul e spaniol. La clasa mică titlul îl ia un englez, la clasa mijlocie un francez și la clasa mare l-ar putea lua un italian. Unde-s spaniolii? Aici e problema! Majoritatea sponsorilor sunt din Spania și tu apari cu lista, la final, fără niciun campion spaniol. Păi? Pentru ce bagă banii?„, spune pilotul arădean.

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Antonia i-a lăsat pe toți fără cuvinte! Vedeta s-a lăsat fotografiată în toată splendoarea, după ce s-a plâns că e „grăsuță”
Antonia i-a lăsat pe toți fără cuvinte! Vedeta s-a lăsat fotografiată în toată splendoarea, după ce s-a plâns că e…
Răzvan Lucescu a luat decizia, după oferta de 2.500.000€
Răzvan Lucescu a luat decizia, după oferta de 2.500.000€
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce stare se află
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce…
Număr istoric! Presa din Franța a aflat ce tricou va purta Kylian Mbappe la Real Madrid
Număr istoric! Presa din Franța a aflat ce tricou va purta Kylian Mbappe la Real Madrid
Mânca de 5 ori pe zi de la McDonald’s și s-a pus pe slăbit. Ireal cum arată acum, după ce a dat jos 60 kg
Mânca de 5 ori pe zi de la McDonald’s și s-a pus pe slăbit. Ireal cum arată acum, după ce…
Imaginile la care va ofta din tot sufletul Anamaria Prodan FOTO
Imaginile la care va ofta din tot sufletul Anamaria Prodan FOTO
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu are coarne vaca ta?
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu…
O femeie care a cumpărat o casă de vacanţă cu 1 euro în Italia dezvăluie adevărul din spatele schemei
O femeie care a cumpărat o casă de vacanţă cu 1 euro în Italia dezvăluie adevărul din spatele schemei
Moment ISTORIC pe Lună! Acesta este ÎNCEPUTUL dominației spațiale
Moment ISTORIC pe Lună! Acesta este ÎNCEPUTUL dominației spațiale
Pe modelul Irinel Columbeanu, un alt cunoscut milionar şi-a tocat întreaga avere: Mi-am cheltuit toţi banii
Pe modelul Irinel Columbeanu, un alt cunoscut milionar şi-a tocat întreaga avere: Mi-am cheltuit toţi banii
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd pe drumuri
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd pe drumuri
Românii trebuie să primească BANII ÎNAPOI. Guvernul a decis. Până la 31 decembrie
Românii trebuie să primească BANII ÎNAPOI. Guvernul a decis. Până la 31 decembrie
Flavius, filmat cum se îneacă! Imagini uluitoare cu ultimele clipe de viață ale băiatului de 19 ani
Flavius, filmat cum se îneacă! Imagini uluitoare cu ultimele clipe de viață ale băiatului de 19 ani
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit într-o rochie minusculă!
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit într-o rochie minusculă!
Prețuri speciale la jocuri. Recomandările Go4Games
Prețuri speciale la jocuri. Recomandările Go4Games
Soldații ruși au publicat o înregistrare în timp ce umilesc prizonieri ucraineni VIDEO
Soldații ruși au publicat o înregistrare în timp ce umilesc prizonieri ucraineni VIDEO
JO de la Paris 2024: Legiunea Străină Franceză va sprijini securitatea evenimentului
JO de la Paris 2024: Legiunea Străină Franceză va sprijini securitatea evenimentului
Toyota au suspendat livrările pentru mai multe modele. Au manipulat testelor de siguranță și emisii
Toyota au suspendat livrările pentru mai multe modele. Au manipulat testelor de siguranță și emisii
Cum au arătat nașii Anca Sigartău și Dragoș Pandele la nunta Oanei Moșneagu cu Vlad Gherman și cât de spectaculos a fost tortul
Cum au arătat nașii Anca Sigartău și Dragoș Pandele la nunta Oanei Moșneagu cu Vlad Gherman și cât de spectaculos…
×