IMPRESIONANT | Muzeul pe patru roţi dedicat inegalabilului Ayrton Senna

14 sep 2017 853 afişări Comentează şi tu Auto-Moto
IMPRESIONANT | Muzeul pe patru roţi dedicat inegalabilului Ayrton Senna 9 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7959/16726645/1/dsc02802.jpg

Considerat de mulţi cel mai bun pilot de Formula 1 al tuturor timpurilor, Ayrton Senna, este omagiat la Salonul Auto de la Frankfurt cu un muzeu mobil în care sunt expuse două costume purtate de acesta, mai multe poze din timpul carierei, dar şi o replică a monopostului Lotus 99T, condus de brazilian în 1987. Muzeul dedicat lui Ayrton Senna reprezintă iniţiativa nepoatei sale, Bianca Senna, directoarea Institutului Ayrton Senna, un ONG fondat după moartea pilotului. De trei ori a fost încoronat Senna campion în "Marele Circ", în 1988, 1990 şi 1991, de fiecare dată cu echipa McLaren.

"Dragi prieteni,

Determinare, motivaţie, curaj şi dăruinţă. Aceste sunt valorile de care Ayrton Senna a dat dovată atât pe circuit, cât şi în afara sa. Ayrton a fost mândru de modul călduros cu care a fost primit în Monaco, şi asta îi face recordul de victorii din Principat şi mai special. Astăzi, moştenirea triplului campion este dusă mai departe de Institutul Ayrton Senna, care ajută la educarea a peste 1.5 milioane de tineri.

O parte vitală din munca noastră este păstrarea vie a moştenirii lui Ayrton Senna. De acolo de sus, Ayrton Senna va continua să admire generaţiile ce vin din urmă", mesajul doamnei Bianca Senna, la intrarea în muzeul mobil, situat în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt.


Lotus 99T. Foto: Octavian Vasilescu.

  • Pe circuitul de la Monaco, Ayrton Senna a stabilit recordul pentru cele mai multe victorii consecutive pe acelaşi traseu. De cinci ori la rând a triumfat brazilianul în Principat, în 1989, 1990, 1991, 1992 şi 1993.


Una dintre căştile lui Ayrton Senna. Foto: Octavian Vasilescu.


"Pure driving. Pure racing. That makes me happy" - Ayrton Senna.

În 1989, Senna a pornit în toate cursele din pole position, sau de pe poziţia secundă a grilei de start. Niciodată mai jos! Brazilianul este astfel singurul pilot din istorie cu procentaj 100% în ceea ce priveşte pleacarea din primul rând într-o cursă de Formula 1.


Unul dintre costumele purtare de Ayrton Senna. Foto: Octavian Vasilescu.


Costumul purtat de Ayrton Senna în 1987 la Monaco. Foto: Octavian Vasilescu.

"Dacă se va întâmpla vreodată să sufăr un accident care m-ar putea costa viaţa, sper să se întâmple foarte rapid. Nu mi-ar plăcea să rămân imobilizat într-un scaun cu rotile. N-aş vrea să rămân într-un spital în urma rănilor. Dacă e să trăiesc, vreau să trăiesc din plin. Foarte intens, pentru că sunt o persoană intensă. Viaţa mea ar fi ruinată dacă n-aş mai putea trăi din plin” - Ayrton Senna.

1 mai 1994, ora 14:17, Marele Premiu al statului San Marino, circuitul de la Imola -  Senna s-a apropiat de curba Tamburello pentru a doua oară de la restart. La mijlocul virajului abordat în mod normal cu pedala la podea, la o viteză de 305 kilometri pe oră, maşina albastră cu numărul 2 a alunecat spre dreapta, a părăsit asfaltul şi, în ciuda frânării, s-a înfipt în parapetul de beton. „Cumva am simţit că e vorba despre Ayrton”, spune Sid Watkins că a gândit la apariţia steagurilor roşii.

1 mai 1994, ora 18:00, Bologna, Italia - Medicii au ales o cale de compromis şi au anunţat că Senna este în moarte clinică. Medicii nu puteau da speranţe false, dar nici nu puteau anunţa că pilotul e mort. Prin lege, aparatele nu puteau fi deconectate. Înştiinţată, mama lui Ayrton, Neyde, a sunat la Bologna şi i-a cerut lui Leonardo să aranjeze ca un preot să meargă în salon. La 18:15, preotul a sosit. La 18:37, inima lui Senna s-a oprit din nou şi doctorul Maria Theresa Fiandri a decis să nu mai încerce să o pornească. Păstrarea în viaţă a unui om în mod artificial, deşi activitatea lui cerebrală încetase, este o practică îndoielnică. Peste 3 minute, la 16:40, pe 1 mai 1994, Ayrton Senna a fost pronunţat mort.


Banii încasaţi de Institutul Ayrton Senna sunt folosiţi exclusiv în scopuri caritabile. Foto: Octavian Vasilescu.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.