FOTO | Bogdan Marişca, noul campion naţional de raliuri. Simone Tempestini a câştigat Cotnari Rally Iaşi 2017, dar Marişca şi-a asigurat coroana în acest sezon

10 sep 2017 731 afişări Comentează şi tu Auto-Moto
FOTO | Bogdan Marişca, noul campion naţional de raliuri. Simone Tempestini a câştigat Cotnari Rally Iaşi 2017, dar Marişca şi-a asigurat coroana în acest sezon

Final incendiar al Cotnari Rally Iaşi, cel mai aşteptat eveniment auto din România în anul 2017. După 9 probe speciale, care au însumat 120 de kilometri, finalul a fost unul de poveste. La volanul unui Peugeot 208 R5, italianul Simone Tempestini (copilot Daniele Mangiarotti) a câştigat Cotnari Rally Iaşi, cu timpul de 1ora 10 minute 2 secunde şi 4 zecimi (01:10:02.4), urmat la doar 2 secunde de echipajul Dan Gârtofan - Tudor Mirza, pe Skoda Fabia R5. Pe locul 3 s-a clasat liderul la zi în clasamentul naţional (şi virtual campion naţional) Bogdan Marişca (copilot Carmen Poenaru, maşina Ford Fiesta R5). Lucrurile s-ar putea schimba, însă, dacă Dan Gârtofan va obţine anularea penalizării de 10 secunde luate în prima zi.

Dacă această penalizare va fi anulată (pilotul a depus contestaţie, care va fi judecată de Colegiul Comisarilor Sportivi), atunci Dan Gârtofan va fi declarat câştigător al etapei de la Iaşi. Cu o etapă înainte de finalul campionatului, Marişca este lider şi virtual campion, urmat de Dan Gârtofan şi de Simone Tempestini. Ultima etapă a Campionatului Naţional de Raliuri DUNLOP va avea loc la Sibiu, în zilele de 7 şi 8 octombrie. Primii trei clasaţi în clasamentul general la Iaşi au fost premiaţi la sosirea festivă de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, din faţa Primăriei. Toţi piloţii au remarcat organizarea de excepţie de la Iaşi, Cotnari Rally având cele mai mari şanse să fie desemnat din nou cel mai bine organizat raliu din România. După omologarea rezultatelor, a urmat festivitatea de premiere din faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi. În prezenţa a câteva mii de ieşeni au fost premiaţi cei mai buni piloţi la toate categoriile de la Cotnari Rally Iaşi, după care a urmat mult-aşteptatul concert al trupei Voltaj.

Marişca: „Am mers tare, dar prudent”

Bogdan Marişca, noul campion naţional, a explicat că a decis să alerge prudent în Raliul de la Iaşi, pentru a nu comprimite şansele la titlu. „A fost un raliu dificil, pentru că a fost o presiune mare pentru noi. Trebuia să terminăm în primul rând etapa pe un loc bun pentru a ne menţine intacte şansele pentru titlu. Am reuşit să luăm un loc 3 extrem de muncit. Am mers tare, dar prudent, ca să evităm un accident. Suntem mulţumiţi de ceea ce am realizat la Iaşi. Îi felicit pe Dan şi pe Simone, pentru că sunt nişte adversari redutabili. Iaşiul ne-a obişnuit să organizeze la superlativ această etapă din Campionatul Naţional şi la fel s-a întâmplat şi acum”, a declarat Bogdan Marişca.

De trei campion al Raliului Iaşiului, Simone Tempestini a declarat: „Sunt fericit. Este al treilea an consecutiv pentru mine în care reuşesc să câştig la Iaşi. Îmi place foarte mult acest raliu. Noi am mers foarte bine, chiar dacă am folosit o maşină nouă pentru noi şi am avut şi un copilot la prima experienţă cu mine. Am avut unele mici probleme în timpul cursei cu transmisia, dar suntem bucuroşi că am terminat pe primul loc. A fost ultima cursă pentru mine în acest sezon, nu voi merge la Raliul Sibiului, pentru că voi evolua în Spania, în WRC 2 în acea perioadă”.

„Anul trecut, la Iaşi, am pierdut pe mâna mea titlul de campion şi am venit foarte motivaţi în acest an. Nu am vrut să riscăm nimic. Am avut o problemă pe al doilea Mădârjac, mi s-a deschis capota pe la kilometrul şase şi am făcut restul probei cu capota ridicată. A fost o experienţă inedită pentru noi. Oricum, cred că ritmul nostru din acest sezon, a demonstrat că merităm acest al cincilea titlu de campion (la 2 roţi motrice – n.r.). Sunt foarte motivat şi la Sibiu să facem o cursă bună, ca să ne consolidăm locul în clasamentul general. Felicităm organizatorii pentru ce au realizat aici la Iaşi. Au făcut un lucru minunat”, a declarat şi pilotul Adrian Raspopa.

Dan Gârtofan, nemulţumit de decizia oficialilor de a-l depuncta

Dan Gârtofan s-a declarat dezamăgit de faptul că echipajul său a fost penalizat în prima zi: “Vin tot timpul cu plăcere la Iaşi, unde am amintiri foarte frumoase. În acest an sentimentele sunt amestecate. Suntem bucuroşi pentru rezultatul obţinut, dar sunt mâhnit pentru deciziile care se iau în timpul unui raliu încărcat de tensiune, în care se joacă un titlu naţional. Din păcate, se iau decizii care nu sunt corecte în viziunea noastra şi care viciază un rezultat sportiv care apare pe probele speciale. Am depus o contestaţie şi vom vedea rezultatul. Bogdan Marişca a avut un sezon foarte bun, eu nu am pierdut titlul la Iaşi, ci în timpul sezonului. Bogdan este prietenul meu de 25 de ani şi-l felicit”.

Managerul Cotnari Rally Iaşi, Dan Codreanu, le-a mulţumit la final tuturor piloţilor, partenerilor, celor implicaţi şi a promis că anul viitor va încerca să corecteze micile probleme apărute. “Sunt fericit. Am trecut prin toate stările la această etapă. Emoţii, nervi, bucurii. Cred că a ieşit o etapă foarte frumoasă şi foarte bine organizată. Mulţumesc tuturor partenerilor şi sponsorilor noştri. Au fost şi mici sincope, dar vreau să-i asigur pe piloţi că ţinem cont de opiniile lor. Le mulţumesc tuturor pentru participare şi promitem că la anul vom îndrepta micile gafe”, a punctat Codreanu.

COTNARI Rally – Iaşi a fost organizat de XS Motorsport (manager Dan Codreanu) în parteneriat cu Compania Cotnari – Sponsor Principal, Primăria Municipiului Iaşi, Hotel Internaţional, Ford Iaşi – ATI Motors Holding, cu sprijinul Direcţiei Silvice Iaşi, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Ambulanţă,
Consiliul Judeţean, Prefectura Judeţului Iaşi.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.