SPECIAL | El vrea să-l bată pe Usain! Un britanic de 23 de ani plecat la antrenamente în SUA şi-a propus să-i strice retragerea lui Bolt şi titlul de ziar pe care jamaicanul l-a dat deja. Cursa de 100 m de la CM din Londra se apropie!

2 aug 2017 1506 afişări Comentează şi tu Atletism
SPECIAL | El vrea să-l bată pe Usain! Un britanic de 23 de ani plecat la antrenamente în SUA şi-a propus să-i strice retragerea lui Bolt şi titlul de ziar pe care jamaicanul l-a dat deja. Cursa de 100 m de la CM din Londra se apropie! Usain Bolt pregăteşte ultima reprezentaţie. Foto: Twitter@usainbolt 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7958/16676578/2/forever.jpg
  • În perioada 4 - 13 august, Londra este gazda celei de-a 16-a ediţii a Campioantului Mondial de Atletism.
  • Punctul culminant al întrecerii se va consuma însă încă din ziua a doua: sâmbătă, pe 5 august, în încheierea sesiunii de seară, este programată finala masculină la 100 m, cursă despre care fenomenul Usain Bolt a anunţat deja de luni bune că va fi ultima a carierei.
  • România participă cu 15 atleţi. UItima medalie luată de un tricolor la o ediţie a CM datează din 2009, de pe Olympiastadion din Berlin: bronz prin Nicoleta Grasu, la aruncarea discului
  • Eurosport transmite CM de atletism

"Imbatabil şi de neoprit. Acesta va fi titlul vostru după finala de 100 de metri. Usain Bolt s-a retras, invincibil, la capătul evenimentului", a anunţat jamaicanul în vârstă de 30 de ani, la un eveniment promoţional organizat de sponsorul său, Puma, în Regatul Unit. "Bolt show" a oferit exact ceea ce jamaicanul ştie să propună lumii întregi cel mai bine, urcând atletismul mult în audienţe şi marketabilitate, cu aceeaşi uşurinţă cu care se desprinde la centimetri buni în faţă şi pe pistă, în evoluţiile sale fulgerătoare care s-au încheiat în mai puţin de zece secunde: divertisment de cel mai înalt nivel, clădit pe fundamentul unor performanţe supra-omeneşti. De super-erou.

Recordmenul lumii la 100 şi 200 m este foarte încrezător, relatează presa din Insulă. Bolt a anunţat că se retrage la Londra: va alerga suta de metri şi ştafeta 4x100 m, iar marea sa provocare este să rămână neînvins în cursa regină a sprintului.


Pentru totdeauna. pentru legendă. Foto: Twitter@usainbolt

Uh! Oh! U-jah! Britanicul CJ face declaraţii tranşante

"El nu este acel Bolt care a fost în fiecare an, nu este acelaşi lucru. Toţi am văzut-o", este declaraţia de intenţie care sună a declaraţie de război dată de britanicul CJ Ujah. La 23 de ani cât are CJ, aceasta poate fi cu uşurinţă pusă pe seama tinereţii şi a unui elan prea entuziast.

9,58 este recordul mondial stabilit de Usain Bolt pe 16 august 2009, la Berlin.

9,96 este cel mai bun timp scos în carieră, într-o cursă oficială, de Ujah, britanicul cu nume greu de pronunţat, Chijindu, consacrat pe prima scenă atletică drept CJ.

10,21 este recordul naţional al României la 100 de metri, performanţă stabilită de Daniel Cojocaru, la Bucureşti, pe 17 iunie 1994.

Usain Bolt a alergat însă puţin în ultima vreme, iar în 2017 are înregistrată o singură cursă sub 10 secunde la suta de metri: la Monaco, jamaicanul a oprit cronometrul la 9,95 secunde.

Astfel, Bolt nu prinde top 10 performanţe în 2017, iar adăugând cursele cele mai rapide disputate în condiţii favorizante, jamaicanul este aruncat în afara Top 20. Mai mult, jurnaliştii de la Mirror au scotocit prin arhive şi au constatat un detaliu interesant: Usain a câştigat toate titlurile majore în ultimul ciclu olimpic, însă din 2012 până în prezent nu a concurat împotriva sportivului cu cel mai bun timp al sezonului decât o singură dată. Atunci, Gatlin a fost învins categoric de "Fulger".


Ujah va avolua pe teren propriu la Campionatul Mondial. Foto: Twitter@Chijindu_Ujah

9,82 este cel mai bun timp pe 2017 - stabilit de americanul Christian Coleman, la Eugene.

9,69 este performanţa neomologată ca record pe 2017 a canadianului Andre De Grasse, obţinută pe 18 iunie, la Stockholm, cu ajutor din partea vântului.

Metamorfoză în Statele Unite pentru CJ

CJ Ujah este şi el un alt sprinter faţă de momentul în care rata finala olimpică de la Rio pentru 0,001 secunde. Britanicul a început pregătirea alături de puternicul De Grasse, în Statele Unite. "Cred că pot bate pe oricine. Bolt este, cu siguranţă, o legendă a sportului şi o inspiraţie pentru mine. Dar el nu mai este acel Bolt", accentuează sprinterul cu trei victorii în circuitul Diamond League pe 2017.

Fostul antrenor al britanicului, Jonas Dodoo, este optimist, declarând pentru jurnaliştii de la Mirror: "Are acum încredere că aparţine elitei. Este vremea lui CJ. Are, clar, potenţial pentru medalii. Plecarea în State l-a scos din zona de confort, iar provocarea i-a dat aripi. Dacă reuşeşte să îl bată pe De Grasse la antrenament şi nu se mai teme de el, ci a realizat că este şi el doar un om, de ce nu ar putea să îl bată şi pe Bolt?", închide pledoaria tehnicianul.

Cel mai bun timp al sezonului nu înseamnă însă nimic atunci când te aşezi la start pentru marea finală. "Când ajungi la Campionate, platoul redevine gol. Acolo dai examenul, acolo ajungi la judecata cea mare. Bolt ştie asta. Şi este cel mai bun când vine vorba să gestioneze această situaţie", completează analiza CJ.


"Şi dacă pierd? Nu vom avea acea problemă, nu vă îngrijoraţi",
Usain  Bolt

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.