"Am fost numită trădătoare de oamenii mei!". Daria Klishina face dezvăluiri înaintea debutului în competiţia mondială de la Londra: "Dacă voi câştiga şi mi se va întinde din tribună un steag rusesc, nu îl voi putea primi"

9 aug 2017 11194 afişări Comentează şi tu Atletism
"Am fost numită trădătoare de oamenii mei!". Daria Klishina face dezvăluiri înaintea debutului în competiţia mondială de la Londra: "Dacă voi câştiga şi mi se va întinde din tribună un steag rusesc, nu îl voi putea primi"

Concurează ca sportiv neutru, fără ţară, în proba de lungime din cadrul Campionatelor Mondiale de la Londra. Înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, acest lucru i-a atras ura "mamei Rusia". Daria Klishina este unul dintre cei 19 sportivi ruşi care au primit acceptul forurilor mondiale de a concura în Marea Britanie pentru medaliile mondiale, în ciuda faptului că ţara natală, sub al cărei steag concurau până la declanşarea scandalului de dopaj în masă care a zguduit atletismul, rămâne interzisă în reuniunile atletice.

La 26 de ani, Daria Klishina a fost singura sportivă din Rusia prezentă la Jocurile Olimpice de la Rio. Miercuri, frumoasa atletă va intra în calificările de la lungime, acolo unde România are două reprezentante (pe Angela Moroşanu şi pe Alina Rotaru) cu inima încărcată. "Mi s-a pus eticheta de trădătoare", afirmă Klishina într-un interviu franc pentru BBC. "Nu-mi place că nu pot arbora culorile Rusiei, dar toată lumea ştie că sunt rusoaică. Dacă voi câştiga, voi face tur de onoare şi mi se va întinde din tribună un steag rusesc, nu îl voi putea primi, pentru că nu vreau şi mai multe probleme. Dar... ce va spune publicul din Rusia dacă refuz steagul? Poate că nici nu voi face tură de stadion, poate e mai bine să rămân în sectorul rezervat lungimii", spune cu amărăciune Daria Klishina.

6,75 m este cea mai bună performanţă obţinută de Daria Klishina în 2017 (locul 15 în sezon)

6,78 m este cea mai bună performanţă obţinută de Alina Rotaru în 2017 (locul 12 în sezon)

7,05 m este recordul carierei, stabilit de Daria Klishina în 2011, la Ostrava

7,52 m este recordul mondial de la lungime, stabilit de Galina Chistyakova (URSS), în 1988

7,13 m este cea mai bună performanţă a sezonului 2017, performanţă stabilită de americanca Brittney Reese (17 iunie, la Chula Vista)

7,43 m este recordul naţional al României, reuşit de Anişoara Cuşmir, în 1983, la Bucureşti

  • Klishina a primit undă verde pentru a concura la Rio întrucât este stabilită în Statele Unite ale Americii şi "a fost supusă testării anti-doping în afara sistemului corupt al Rusiei".
  • Acceptul de a participa la Rio, în 2016, a venit la Curtea de Arbitraj Sportiv, cu câteva ore înaintea competiţiei.

Rio, între vis şi coşmar

"Visul olimpic aproape s-a transformat în coşmar pentru mine. Eram calmă, încrezătoare şi în formă înainte de Jocuri. Apoi a venit acea bombă. De ce? Până la urmă, cu o zi înainte de calificări, l-au sunat pe antrenorul meu la 4 dimineaţa şi i-au spus verdictul. A venit la mine în cameră şi mi-a spus că am câştigat", a relatat Daria ceea ce, în mod surprinzător, nu a fost cea mai dureroasă parte a anului 2016.

"Era 5 dimineaţa şi eu nu mai puteam să dorm. Tremuram şi simţeam un imens gol în stomac. Mi-am consumat toate emoţiile cu o săptămână înainte de Jocuri. Am fost stresată peste poate. Nu m-am putut antrena, nu mă puteam concentra în săptămâna dinaintea Jocurilor", povesteşte Daria Klishina.

"Apoi, au început abuzurile. Am fost numită 'trădătoare' de către oamenii mei, oameni din Rusia, care citiseră zvonurile că voi concura sub steagul Olimpic, ca neutru. Am încercat să ignor comentariile de la fotografiile mele de pe Instagram,  dar a fost imposibil. Prietenii au început să îmi scrie mesaje, spunându-mi ce s-a scris despre mine", a mai spus sportiva în vârstă de 26 de ani.

"La Jocuri, după calificări, am rămas o oră şi jumătate în zona mixtă, pentru că nu puteam avansa, întrucât jurnaliştii îmi strigau întruna - 'Daria, Daria, te rog, opreşte-te!'. Simţeam că se trage de mine în toate direcţiile. M-am simţit atât de singură la Jocuri. Nu m-am putut concentra pe competiţie şi poate aşa se explică şi rezultatul mai slab", a explicat Daria Klishina, pentru BBC, locul nouă din finala olimpică.

Daria arată cu degetul: "Am fost furioasă pe Yulia Stepanova. Ea a început nebunia"

Sportiva de la lungime, campioană mondială de junioare în 2007 şi cu un loc 7 - cel mai bun rezultat la Mondialele de senioare, este mai degrabă furioasă pe conaţionala care a rupt tăcerea, nu pe cei care au impus sistemul.

"Am fost furioasă pe Yulia Stepanova. Ea a început nebunia, în 2014, când a vorbit pentru acel documentar german. A fost o mizerie, care a înghiţit foarte mulţi oameni. Avem atâţia sportivi care nu au avut niciodată probleme cu dopajul, dar ea a spus că toată lumea este dopată. Dacă vrei să faci dezvăluiri despre ceva, indică exact cine este vinovat. Nu-i include pe cei care sunt curaţi. De ce să arunci gunoi peste toată lumea? Am fost furioasă!"

"Mi-a trecut prin minte să mă dopez, la 15 ani. Cel mai bun rezultat al meu era 6,30 m şi mă uitam la fetele mai mari care săreau 7 m. Credeam că este imposibil să reuşeşti fără doping. Dar am continuat să mă antrenez şi am început să progresez - nu mult, dar am făcut un record al Rusiei, 6,52. Eram fericită. Mi-am spus - viaţa e perfectă: te poţi antrena şi poţi concura fără să iei substanţe ilegale".

Daria Klishina

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.