"Fulgerul" BOLT a pierdut titlul mondial la 100 m. "Startul 'm-a ucis'!". Americanul Justin Gatlin dă lovitura carierei în noaptea lui Usain: victorie la 35 de ani. Finala CM Londra a fost ultima cursă individuală pentru jamaican

6 aug 2017 25555 afişări Comentează şi tu Atletism
"Fulgerul" BOLT a pierdut titlul mondial la 100 m. "Startul 'm-a ucis'!". Americanul Justin Gatlin dă lovitura carierei în noaptea lui Usain: victorie la 35 de ani. Finala CM Londra a fost ultima cursă individuală pentru jamaican 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7958/16684442/1/sf-3.jpg

UPDATE 23:50 "Fulgerul" BOLT pierde titlul mondial la 100 m, în finala CM Londra. Americanul Justin Gatlin dă lovitura carierei: câştigă cel mai important tilu al carierei, în 9,92 secunde, cu o cursă "a la Bolt". Lumea se uita la Coleman, care a dus trena, în faţa lui Bolt, iar de pe culoarul 8, cel mai hulit sprinter din finala mondială recuperează coroana celor mai rapizi oameni de pe planetă, după 12 ani de la ultimul triumf. Gatlin a câştigat pe ultimii paşi, dar fără a avea nevoie de fotofiniş! Usain Bolt prinde ultima treaptă a podiumului - are bronz, cu 9,95 secunde. Coleman completează dubla americană - argint, cu 9,94 secunde.

Bolt. visa să încheie neînvins proba supremă. "Imbatabil şi de neoprit" - cum a mărturisit că i-ar fi plăcut să fie titlul publicaţiilor de a doua zi. A intrat în arenă foarte degajat şi, în pur stil "Bolt Show", a intrat în jocul mascotei. Un high-five inedit. S-a uitat din nou grijuliu la blockstarturi, le-a aşezat. Dar a pierdut. Şi, acum, aşa arată lista rezultatelor din cariera lui Bolt: nu l-a învins nimeni din 2008 până în 2016, decât o reacţie mult prea grăbită la un start din 2011, până în 2017, la Londra, unde Usain a fost învins de doi americani în finală. Şi a pierdut, în plus, şi semifinala în faţa lui Coleman.

9,95 era cel mai bun timp în sezon pentru Gatlin.

9,76 - personal best-ul lui Gatlin.

Primele reacţii: "Startul m-a 'ucis'!"

"Deşi am eu câştigat, este un moment extrem de important pentru Usain. A realizat enorm pentru acest sport!", a declarat Justin Gatlin, la final de cursă. Tratat cu răceală de fanii englezi pe durata ambelor zile de concurs, Gatlin a fost omul numărul doi al serii. Bolt a făcut tur de onoare, a smuls aplauze şi a atras mai multe microfoane spre el. "Am blocat huiduielile de-a lungul etapelor şi am rămas concentrat. Am fpcut ceea ce trebuia să fac. oamenii care mă iubesc sunt aici şi mă încurajează, iar alţii o fac de acasă. M-am gândit la ce aş putea face în cazul în care voi câştiga, dar nu am făcut nimic din ceea ce plănuisem. Este ultima cursă a lui Bolt. Am avut multe victorii, dar şi multe înfrângeri de-a lungul anilor. Este o seară mare. Suntem rivali pe pistă, dar la vestiare râdem şi ne simţim bine. La final, primul lucru pe care l-a făcut a fost să mă felicite şi să îmi spună că nu meritam acele huiduieli, Este un model", a mai spus Gatlin pentru BBC.

"A fost minunat! Ştiam că (n.r. fanii) vor veni şi mă vor susţine. Regret doar că nu am putut să câştig. Startul m-a 'ucis'. În mod normal, devin mai bun de la o rundă la alta, dar de data asta nu s-a mai întâmplat acest lucru. Este motivul pentru care am pierdut", şi-a explicat imediat eşecul Usain Bolt, pentru BBC. Jamaicanul s-a plâns încă de la finalul seriilor de calitatea block-starturilor.

Cel mai popular atlet al ultimilor ani nu a uitat să le mulţumească celor care au umplut până la refuz tribunele arenei. "Susţinerea publicului a fost excepţională. Au stat alături de mine, m-au împins de la spate şi apreciez asta", a transmis Bolt în acelaşi interviu, admiţând totodată că a fost o zi specială.  "Au fost emoţii, suişuri şi coborâşuri, a fost stres, dar - aşa cum am tot repetat-o - mi-am spus că este un Campionat ca oricare altul. Am fost motivat să dau tot ce am mai bun", a spus Bolt la capătul ultimei curse individuale a carierei.


UPDATE 21:30 Coleman câştigă primul duel cu Usain Bolt, dar cei doi super-eroi ai cursei de o sută de metri merg împreună în marea finală, unde vor disputa un act doi al acestui duel direct. Aşa cum era de aşteptat, semifinala a treia a fost cea mai tare dintre cele trei: 9,97 - timpul lui Coleman, 9,98 cel al lui Bolt. Cei doi rivali au fost singurii sprinteri care au alergat sub zece secunde în semifinală.

Vedem, aşadar, două dueluri ale lui Bolt cu sprinterul care dă timpul de reper stagional într-o zi, mai mult decât avusese jamaicanul în ultimii cinci ani! Bolt a pierdut o dată astăzi, însă are şansa revanşei în cursa cea mai importantă - finala de la 23:45.

Usain Bolt a petrecut zeci de secunde aşezând pedalele block-starturilor. Andrew Fisher, colegul de pe culoarul alăturat a făcut la fel. Bolt a luat un start ezitant, a fost în spate dincolo de jumătatea cursei, dar a revenit pe poziţie de calificare pe ultimii metri.

Mai tânărul reprezentant al Jamaicăi, Yohan Blake a câştigat semifinala a doua, cu 10,4 în timp ce Justin Gatlin a venit pe doi în prima semifinală, cea mai lentă - adjudecată de Akani Simbine în 10,6 secunde.

Distribuţia finalei - doi americani, doi jamaicani, un britanic, un francez, un chinez şi un sud-african.


În această noapte, fanii sportului au o ultimă şansă de a-l urmări pe cel mai rapid om al planetei, Usain Bolt, în proba regină a sprintului: 100 de metri. Jamaicanul, poreclit "Mr. Athletics" sau "Fulgerul", va lua startul în semifinalele programate să înceapă de la ora 21:05 (ora României) - într-o serie a treia de foc, în care se mai află şi autorul performanţei de referinţă a sezonului - americanul Christian Coleman. Recordul lui Bolt este 9 secunde şi 58 de sutimi, dar a fost stabilit acum opt ani. Cel mai bun timp al "Fulgerului" în 2017 este 9 secunde şi 95 de sutimi. În schimb, Coleman a alergat în acest sezon 9 secunde şi 82 de sutimi. 
Această ultimă cursă se anunţă însă absolut excepţională şi va putea fi urmărită la noi în ţară.

  • Campionatul Mondial de atletism este transmis de Eurosport.
  • Semifinalele încep de la ora 21:05, iar marea finală de la 100 m masculin este programată la ora 23:45, ora României.

Bolt (30 de ani) a câştigat seria de calificare, vineri, în 10,07 secunde, păstrând un trend al sezonului 2017 în care a reuşit o singură dată să coboare sub pragul important de 10 secunde, ce separă super-elita de cei mai buni sprinteri.

"Cred că acestea sunt cele mai proaste block-starturi pe care le-am întâlnit vreodată. Pur şi simplu nu am putut lua un start cursiv. Trebuie să găsesc o soluţie, să rezolv asta. Nu pot continua aşa. M-am împiedicat la părăsirea block-starurilor", a declarat Bolt pentru BBC. Jamaicanul încearcă să pună punct carierei fără înfrângere la 100 m în competiţiile majore. Nu a ratat niciun titlu important de la Londra 2012 încoace şi, la 30 de ani, este, indiscutabil, legenda acestei probe.

Bolt şi-a caracterizat prestaţia drept "foarte slabă", relatează BBC. Cel mai bun timp al seriilor i-a aparţinut lui Coleman - 10,01 secunde, în timp ce controversatul Justin Gatlin s-a impus în prima cursă din programul Mondialelor cu 10,05 secunde. Interesant este că nici conaţionalul lui Bolt - Yohan Blake (9,69 în 2012) - autorul celei de-a doua performanţe din istoria probei după Usain, nu a scos decât un 10,13 în serii.

Semifinala a treia este o adevărată finală!

Usain Bolt nu este obişnuit să concureze împotriva sportivului care a stabilit timpul de referinţă în sezon. Din 2012 încoace, a făcut-o o singură dată - au descoperit jurnaliştii britanici. La Mondialul din Londra, Bolt se va duela însă cu #1 pe 2017 încă din semifinale. Alături de Bolt şi Coleman, la start se prezintă şi reprezentantul gazdelor, Chijindu Ujah (personal best 9,96 în 2014) - cel care recent a început pregătirea în State, alături de un alt sprinter de top, De Grasse, şi care a anunţat că vrea să îl încurce pe Bolt la retragere.

9,58 este recordul mondial stabilit de Usain Bolt pe 16 august 2009, la Berlin.

9,82 este cel mai bun timp pe 2017 - stabilit de americanul Christian Coleman, la Eugene.

9,69 este performanţa neomologată ca record pe 2017 a canadianului Andre De Grasse, obţinută pe 18 iunie, la Stockholm, cu ajutor din partea vântului.

9,95 este cel mai bun timp scos de Bolt în 2017 - la Monaco.

10,21 este recordul naţional al României la 100 de metri, performanţă stabilită de Daniel Cojocaru, la Bucureşti, pe 17 iunie 1994.

Distribuţia primelor două semifinale:

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.