Ce i-a spus Bolt lui Gatlin imediat după finalul cursei de 100 m de la Londra. Unica reverenţă şi palma condamnatului care a primit o şansă

6 aug 2017 4745 afişări Comentează şi tu Atletism
Ce i-a spus Bolt lui Gatlin imediat după finalul cursei de 100 m de la Londra. Unica reverenţă şi palma condamnatului care a primit o şansă 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7958/16685052/2/finis.jpg

Americanul Justin Gatlin (35 de ani) a devenit sâmbătă seara, la Londra, pentru a doua oară campion mondial, după ce în urmă cu 12 ani, la Helsinki, se încorona pentru prima dată rege al lumii în proba regină, 100 m. Gatlin a blocat cronomentrul la 9,92, devansându-l pe conaţionalul său, Christian Coleman (9,94), şi pe marele favorit, jamaicanul Usain Bolt (9,95), aflat la ultima cursă a carierei. Bolt e deţinător al recordului mondial, 9,58, Berlin 2009, are 30 de ani, dar specialiştii din atletism susţin că eşecul în faţa lui Gatlin îl va face să se răzgândească în privinţa retragerii.

La Londra, Gatlin a fost inamicul nr.1 al exigentului public britanic. Cu o zi înaintea finalei, pagina sa de Wikipedia l-a trecut drept Justlin "Hoţul" Gatlin, iar 56.000 de oameni l-au huiduit copios în toate fazele probei atunci când announcerul arenei i-a rostit numele. Reacţia publicului e generată de trecutul yankeului pe pistă. Pe când avea 21 de ani şi se afla la colegiu, Justin a fost depistat pozitiv cu amfetamină, iar în 2006, după dubla de la CM din Helsinki, aur la 100 m şi 200 m, sprinterul a fost prins la testul doping cu testosteron. A evitat la mustaţă o suspendare pe viaţă pentru că a colaborat cu reprezentanţii Agenţiei Mondiale AntiDoping (WADA), însă s-a ales cu o pauză forţată de 8 ani. A dus bolovanul greu în spate antrenându-se uneori şi singur pe toată perioada, dar nu s-a înecat într-o mlaştină a depresiei. Cei opt ani de pedeapsă s-au transformat în patru, iar cuiele înceapeau să i se lipească mai bine de pista Mondo. I-a felicitat pe Asafa Powell, Tyson Gay sau Usain Bolt, oameni care făceau cronometrul să aţipească, de fiecare dată când cei trei stabilieau alte repere în proba regină, şi a revenit mai puternic pe pistă. Pata de pe CV însă nu a putut fi ştearsă deşi şi-a ispăşit perioada forţată de "detenţie". A încasat demn corul de fluierături pe diferite stadioane ale lumii şi a schiţat mereu un zâmbet amar în colţul gurii. La Londra însă a cedat şi a răspuns.

Adversitatea publicului a fost şi mai evidentă la ora finalei. Huiduielile s-au intensificat, iar grimasele de pe chipul lui Gatlin îi dezvăluiau zbuciumul interior. Odată trecută linia de finiş, Gatlin s-a descătuşat. Printr-un gest ferm, americanul şi-a lipit degetul de buze, iar zumzetul tribunelor şi-a pierdut din intensitate. A fost mesajul lui. Mesajul centrat pe ideea că orice vinovat merită o nouă şansă. Cu maxilarul încleştat şi privirea pironită în ecranul gigantic din tavanul arenei, Gatlin s-a relaxat doar când Bolt s-a apropiat de el. A fost primul care l-a felicitat. După o reverenţă care a făcut deja înconjurul lumii, Justin s-a ridicat şi i-au ajuns prin timpane, până în suflet, cuvintele pe care le voia poate să le audă. Chiar de la el. De la marele rival. De la cel mai valoros atlet din toate timpurile, Insane Usain.

"Primul lucru pe care l-a făcut a fost să mă felicite şi să-mi spună că nu meritam să fiu huiduit. E o inspiraţie pentru mine Usain", a dezvăluit Gatlin. Contactul dintre cei doi a durat o secundă, două, trei, dar imaginile şi gestul în sine devine un capitol important pentru orice manual în care se vorbeşte despre presiune în sport, eliberare, iertare, profesionalim, fair-play şi despre respectul faţă de adversar. În loc de încheiere, vorbele lui Usain, la 15 minute după ce a încheiat cursa. "Gatlin e un adversar uriaş. Trebuie să fii la capacitate maximă pentru a concura împotriva lui. E o persoană nemaipomenită, mereu mi-a plăcut să alerg împotriva lui".

9,58 este recordul mondial la 100 m stabilit de Usain Bolt, la Berlin, pe 16 august 2009

10,21 e recordul României la 100 m stabilit de Daniel Cojocaru, în Bucureşti, pe Stadionul Dinamo, în 1993

Justin Gatlin şi dopajul

  • În 2001, la Campionatele de juniori ale Statelor Unite, Gatlin pică testul doping. E depistat pozitiv cu amfetamină şi susţine că medicul i-a prescris-o pentru a-şi trata o maladie din copilărie. În următorul an primeşte din partea IAAF permisiunea de a concura din nou, dar e avertizat că în cazul unei recidive, va fi suspendat pe viaţă
  • În aprilie 2006, la Naţionalele Statelor Unite de ştafetă, Gatlin e prins iar cu capsa pusă. De această dată cu testosterone. Susţine că e nevinovat iar antrenorul său declară că testosteronul provine de la crema de masaj pe care o folosea între şedinţele de antrenament. Pledează nevinovat în faţa comisarilor WADA şi IAAF şi se alege cu o suspendare grea: 8 ani, sinonimă cu posibila retragere din activitate.
  • Iniţial acceptă sancţiunea. Evitase o suspendare pe viaţă şi gândul revenirii deja îi încolţea în minte. Face apel în 2007 şi se alege cu înjumătăţirea pedepsei pentru că adoptă o strategie avantajoasă. Conlucrează cu autorităţile şi mizează pe "circumstanţele excepţionale" care au stat la baza primei sancţiuni.
  • După patru ani de pauză, în 2010 revine pe pistă.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.