Fabrica de la ‘Pionierul’!** Cel mai important producător de pantofi de sport din România e acum centru sportiv

Fabrica de la 'Pionierul'!** Cel mai important producător de pantofi de sport din România e acum centru sportiv
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Absoluto Fighting Center” s-a înființat în aprilie 2011, într-o fostă unitate de producție a încălțămintei, și cuprinde deja una dintre cele mai importante academiiCe s-a întâmplat cu una din cele mai cunoscute mărci românești de pe vremea comunismului! FOTO

Fabrica „Pionierul” din București a fost cel mai important producător de pantofi de sport din România, în perioada socialistă. Acum funcționează ca centru sportiv

Cosmin Ionescu (24 de ani) își va face debutul, anul acesta, în cele mai importante gale din țară

Înainte de a urca în ring, George Zănoagă, Andrei Mihăescu și Nicolo Bonati au practicat sporturi de echipă: fotbal, polo, respectiv hochei pe gheață

Kick – boxingul, unul dintre cele mai iubite sporturi de contact la nivel mondial din ultimele două decenii, a intrat într-un ușor declin în ceea ce privește capitalul de popularitate. Nu însă și în România! Dimpotrivă, la noi în țară luptele din ring au început să capteze un public din ce în ce mai larg și datorită faptului că, în prezent, unul dintre kick – boxerii de top ai lumii este românul Daniel Ghiță. Performanța sa de pe 31 decembrie 2012, când a ajuns în finala „Glory 4 Tokyo”, pierdută în fața gigantului Semmy Schilt, a început să stimuleze din ce în ce mai mult motivația tinerilor luptători români care speră să ajungă într-o zi la același nivel de performanță. Iar acest lucru este posibil la „Absoluto Fighting Center”. Academia de lupte nu a împlinit încă doi ani de când s-a înființat, dar a ajuns deja să fie considerată una dintre cele mai bune din țară.

Fostă fabrică, actual complex sportiv

După ce ieși de la stația de metrou „Unirii” sau „Timpuri Noi”, mergi vreo zece minute și ajungi la fosta fabrică de încălțăminte „Pionierul”, situată în apropierea unei cunoscute francize de șaormerii din București, lângă Piața Budapesta. Fostul complex industrial ne amintește pe loc de epoca socialistă. O singură clădire, cea care adăpostește intrarea principală, a fost renovată acum câteva luni. Acum, fațada seamănă mai degrabă cu a unui complex sportiv. Printre numeroasele pancarte ale diferitelor săli de box, fitness sau arte marțiale, stă agățată și cea a academiei de kick – boxing. Intrăm într-o curte interioară, facem stânga, iar apoi ne așteaptă fix 90 de trepte, încadrate de pereți vopsiți în galben, pe care trebuie să le „escaladăm” până la punctul terminus, o sală uriașă, de 500 metri pătrați, plină de saci și echipament pentru antrenamente. În clădire nu există niciun lift, chiar dacă are cinci etaje! Dar care sportiv adevărat se poate plânge de lipsa acestuia?

Fotbal, polo, hochei și sporturi de contact

Nu, nu e cazul, pentru că la „Absoluto” există luptători, de la care antrenorul, Gabi Bota, se așteaptă să facă pasul, cât mai curând, spre cele mai importante competiții de kick – boxing din țară. George Zănoagă (20 de ani) a pierdut un singur meci, iar Andrei Mihăescu (21 de ani) este neînvins de când și-a făcut debutul în ring, situație identică precum cea a lui Nicolo Bonati (22 de ani), care însă practică MMA (Mixed Martial Arts), disciplină care abia face primii „pași” în sportul românesc, fapt care nu-l împiedică să fie vice-campion european en-titre. Despre primii doi, instructorul Bota și-a dat seama din prima că au stofă de campioni: „Ca antrenor nu ai cum să nu vezi calitățile unui sportiv! Georgică (n.r. – Zănoagă) și «Ursache» (n.r. – Mihăescu) au valoare!” Lucru remarcabil, pentru că ambii s-au apucat de kick – box acum mai puțin de un an și jumătate. Înainte, George a făcut fotbal timp de nouă ani la Steaua, Progresul și Chiajna, iar Andrei a practicat polo, zece ani, la Rapid. Ambii au decis să renunțe la sporturile de echipă și să continue pe cont propriu. La fel ca și Nicolo, care a abandonat la 17 ani hocheiul pe gheață.

Primii pași spre „elită”

Dar nici unul dintre cei menționați mai sus nu va face primul pasul spre cele mai importante competiții de kick – boxing din România, ci Cosmin Ionescu (24 de ani). Când? Chiar în acest an! „Cosmin este pregătit deja să facă pasul. Vom lua legătura cu promoterii pentru a-i găsi adversari, poate chiar în străinătate”, ne-a explicat Gabi Bota. La fel ca ceilalți trei parteneri de antrenament, Ionescu a debutat în ring târziu, la 22 de ani, dar și-a trecut deja în palmares un titlu de de campion național în urmă cu doar trei săptămâni și o medalie de argint la Naționale, în 2011. Ambele la box thailandez. „Cosmin s-a prezentat impecabil acum, dar și în urmă cu un an și jumătate, chiar dacă atunci nu avea decât opt luni de antrenamente. Experiența oponentului și-a spus însă cuvântul până la urmă”, a lămurit situația instructorul. De altfel, în 2011, a fost singura înfrângere din cariera luptătorului.

La un pas să renunțe

Cu toate că nu practică kick – boxing decât de un an și jumătate, Cosmin a fost foarte aproape să renunțe în două rânduri, din diverse motive. Prima dată, a trebuit să plece în Italia, timp de o lună și jumătate pentru a-și rezolva câteva probleme personale. Apoi, nu a mai putut veni la antrenamente, timp de două luni, fiindcă nu a avut unde locui în București, pentru că sora sa, la care stătea, se întorsese în Pitești, orașul lor natal. „Au fost momente dificile pentru el, dar, din fericire, totul a avut «happy end»”, a dezvăluit Bota.

Adversarul a fugit!

Dacă Ionescu este deja gata să facă pasul spre marea performanță, nici Andrei și George nu sunt departe de acest moment. „Ursache”, așa cum este poreclit Andrei la sală, a participat la finalul anului trecut la un inter-club, numai că nu a avut adversar. La propriu! Cel cu care trebuia să se lupte pe 22 decembrie s-a furișat, înainte de luptă, afară din sală, temându-se să mai lupte! „Inițial era acolo, dar apoi nu l-am mai văzut! Dispăruse fără urmă. Antrenorul său l-a tot sunat, dar nici vorbă să-i răspundă”, ne-a povestit, amuzat, Gabi Bota.

Nicolo Bonati s-a născut în Italia, la Milano, iar în România a ajuns abia la 16 ani, după ce a copilărit în Germania, la Düsseldorf, iar în prezent este student la Medicină

MMA este disciplina în care sportivii îmbină procedee din mai multe sporturi, dintre care cele mai importante sunt kick – boxing și BJJ (Brazilian Jujitsu)

Cosmin Ionescu nu este străin de sporturile de contact, el practicând în adolescență și luptele greco-romane

George Zănoagă a practicat fotbalul până în 2010, când a renunțat temporar la sport. În prezent, este vice-campion național la box thailandez

Înainte să renunțe la polo, sportul pe care l-a practicat un deceniu, Andrei Mihăescu, a jucat inclusiv pentru naționala de juniori a României

Performanța cere pregătire spartană
Pentru a ajunge la un nivel competitiv, cei patru sportivi urmează cu strictețe programul de pregătire. Astfel, fiecare are nevoie de două antrenamente pe zi, de minimum o oră, în cursul săptămânii și unul sâmbăta. În plus, după ședința de dimineață, fiecare dă o „fugă” de 45 minute la sala de forță. „Este obligatoriu să ai musculatura cât mai dezvoltată în astfel de sporturi. Fără «fiare» nu se poate face performanță”, susține antrenorul sportivilor.

Un meci câștigat = 0 lei!

Acest sport are multe părți frumoase, pe care le apreciază mai ales practicanții săi, dar și un mare dezavantaj: lipsa premiilor. Practic, un meci câștigat nu aduce absolut nicio satisfacție materială. „Lui «Ursache» i s-au promis 350 de lei, după o victorie într-o gală, dar nu a luat nimic, pentru că cei de acolo ne-au spus la final că au rămas fără bani…”, ne-a povestit Gabi Bota.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant:…
Tradiții și obiceiuri la români.  Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…