Un caricaturist român dă lovitura cu portretele sportivilor români de legendă | GALERIE FOTO DE SENZAȚIE

Gogu Neagoe este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați caricaturiști din România. Artistul oltean și-a descoperit pasiunea pentru desen în copilărie, când obișnuia să-și surprindă educatoarea cu portretele acesteia, dar și ale colegilor săi.

Un caricaturist român dă lovitura cu portretele sportivilor români de legendă

În adolescență, Gogu Neagoe realiza portrete ale oamenilor politici și învăța la Școala Populară de Artă din Slatina. Ulterior, el i-a cunoscut pe adevărații săi metori: Visi Ghencea, Nichita Dragomira (fost director al TVR Craiova), Traian Bărbulescu și Nicolae Ioan Popa – oameni de cultură care i-au schimbat viața.

După terminarea Liceului ”Frații Buzești din Craiova”, artistul a absolvit Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București.

Punctul de plecare al carierei sale a fost festivalul de umor ”Oltenii și restu’ lumii”, în anii ’90, atunci când l-a întâlnit pe cunoscutul caricaturist Ștefan Popa Popa’s din Timișoara.

În anul 1993, el și-a expus lucrările în mai multe orașe importante din România, printre care: Slatina, București, Balș, Craiova, Târgu-Jou, Caracal, Oradea, Cluj, Iași, Sibiu și Constanța. Alături de lucrările sale au mai fost expuse desene realizate de Nicolae Truță, Spiru Vergulescu, Ion Popescu-Negreni și Sabin Bălașa.

Gogu Neagoe a publicat prima caricatură în presă în anul 1994, într-un ziar local din Craiova, apoi a făcut pasul către ziarele centrale.

De atunci, artistul a participat frecvent la numeroase concursuri și expoziții de pictură și caricatură, unde a câștigat peste 80 de premii și distincții prestigioase.

Lucrările particulare din România și străinătate, fiind expuse în muzee de artă din Australia, SUA, Canada, Anglia, Franța, Italia, Germania, China, Japonia, Bulgaria, Belgia, Grecia, Iran, Cuba, Republica Moldova și Mexic.

Gogu Neagoe mai face și portrete prin telefon, lucru prin care a umit lumea. În anul 2004 a intrat în Cartea Recordurilor după ce a realizat 100 de portrete prin telefon, reușind astfel să intuiască trăsăturile fizice ale interlocutorilor doar ascultându-le vocea.

Pe 1 decembrie 2007, Gogu Neagoe a intrat din nou în Cartea Recordurilor după ce a realizat cea mai lungă serie de caricaturi din lume. Artistul a lucrat timp de patru ani, creând o peliculă de film cinematografic de 36 de mm, cu o lungime de 2 km și o greutate de peste 3 tone, pe care a desenat 1.300.000 de caricaturi cu personalități artistice și politice din țară și străinătate.

În 2013, artistul a donat 4 lucrări pictate în valoare de 15.000 de euro la un eveniment caritabil pentru copiii cu probleme de sănătate și săraci.

Gogu Neagoe este solicitat în multe cazuri pentru a realiza portrete-robot de către polițiști și procurori, dat fiind talentul său de a desena după o descriere fie aceasta oricât de sumare.

În prezent, artistul locuieşte în București şi este frecvent invitat la evenimente mondene din România, dar şi din străinătate, ca să realizeze caricaturi.

Gogu Neagoe a publicat sute de caricaturi de presă, cu vedete din lumea sportului și politicii.

Publicat: 07 01. 2020, 19:27