Ți-ai dorit vreodată să fii nemuritor? Omul poate ajunge să trăiască 20.000 de ani. Un expert de la Insititutul de Biogerontologie Moleculară explică cum se poate ajunge la o asemenea vârstă

Ți-ai dorit vreodată să fii nemuritor? Omul poate ajunge să trăiască 20.000 de ani. Un expert de la Insititutul de Biogerontologie Moleculară explică cum se poate ajunge la o asemenea vârstă
Vezi galeria foto - 4 poze

Omul poate ajunge să trăiască până la 20.000 de ani, susține Joao Pedro de Magalhaes, profesor portughez de Biogerontologie Moleculară la Universitatea din Birmingham.

Ți-ai dorit vreodată să fii nemuritor? Omul poate ajunge să trăiască 20.000 de ani. Un expert de la Insititutul de Biogerontologie Moleculară explică cum se poate ajunge la o asemenea vârstă

El crede că procesul de îmbătrânire la oameni poate fi modificat la nivel celular prin intermediul unor „unelte” la care se poate ajunge cu ajutorul unei tehnologii, care însă nu a fost inventată încă. Această tehnologie, în momentul în care vă apărea, conform teoriei exprimate de cercetătorul portughez, va putea să elimine îmbătrânirea la nivel celular, să repare ADN-ul și să reprogrameze celulele astfel încât ele să pună în mișcare un proces de îmbătrânire total diferit de cel existent în prezent.

Ipoteza mea este că avem un set foarte complex de programe computerizate în ADN-ul nostru care ne transformă în adulți. Dar poate că unele dintre acele programe, continuând și la maturitate, devin dăunătoare”, și-a început Joao Pedro de Magalhaes expunerea oferită celor de la Scientific American.

Astfel, el susține că soluția pentru obținerea unei longevități aparent SF ar putea fi reprezentată de „formatarea” programelor respective. În consecință, omul de știință crede că singura intervenție medicală pentru lungirea vieții umane, chiar până la 20.000 de ani, ar fi constituită de găsirea unei variante în sensul reprogramării acelor celule și gene care sunt responsabile de modul în care decurge procesul de îmbătrânire, eliminându-se astfel îmbătrânirea la nivel celular.

Testele efectuate pe diferite animale au generat rezultate destul de importante în acest sens

Până în prezent, cercetarea profesorului de la Universitatea din Birmingham a ajuns în stadiul testelor efectuate pe diferite animale care ar tinde să trăiască mult mai mult decât reprezentante ale altor specii foarte asemănătoare. Printre acestea se numără balena de Groenlanda (sau balena boreală), care poate trăi până la 200 de ani, și șobolanul-cârtiță golaș, care poate trăi până la 30 de ani, comparativ cu alte rozătoare, care trăiesc doar câțiva ani.

„Câteva animale longevive, cum ar fi balenele sau elefanții, asemenea oamenilor, se confruntă cu aceleași probleme, cum ar fi cancerul, dar folosesc trucuri moleculare diferite pentru a ajunge la această longevitate. În cazul balenelor de Groenlanda, ele dau semne că își repară ADN-ul mult mai bine”, a explicat portughezul, conform sursei citate anterior.

Magalhaes a menționat în mod special gena P53, și capacitatea ei de a suprima cancerul, drept factori importanți pentru obținerea longevității. De asemenea, el susține că ar putea exista și alte astfel de gene care ar trebui căutate.

Când vine vorba despre rezistența la cancer și, probabil, și despre îmbătrânire în general, totul este despre capacitatea de a detecta și repara problemele de ADN”, a mai spus portughezul.

Cercetătorul portughez a admis că teoria sa este foarte dificil de pus în practică

În ultima sa teorie, Magalhaes susține că oamenii pot efectua anumite intervenții chirurgicale, pe care el le numește radicale, pentru a-și rescrie codul genetic și pentru a „redesena” biologia umană.

Pentru a încetini sau chiar inversa procesul de îmbătrânire. În practică este dificil, dar în teorie cred că există un potențial enorm. Am făcut câteva calcule în urmă cu câțiva ani și am ajuns la concluzia că, dacă am putea să scăpăm de îmbătrânirea umană, speranța de viață medie ar fi mai mare de 1000 de ani. Durata maximă a vieții, dacă nu luăm în calcul accidentele și morțile violente, ar putea atinge 20.000 de ani”, și-a încheiat Joao Pedro de Magalhaes expunerea.

Publicat: 09 08. 2023, 16:05