Vom avea România sportului bine făcut? Campionii își întreabă președintele. Emeric Ienei și motivația perfectă pentru ca sportul să urce pe lista priorităților: „Am avea nevoie de un buget mai mic la Sănătate”

Campania „Vom avea România sportului bine făcut?”, demarată de ProSport în urmă cu o săptămână, pe 20 noiembrie, ajunge azi din nou în fotbalul românesc. După ce Gheorghe Hagi, fostul decar al naționalei l-a chestionat pe Klaus Iohannis cu privire la potențialele modificări aduse legii sportului, iar Ciprian Marica a aderat aceste campanii, a venit rândul ca și Emeric Ienei, antrenorul care a adus Liga Campionilor pentru Steaua București în 1986, să îi adreseze o întrebare noului președinte al României. Simona Halep, Gheorghe Hagi, Andreea Răducan, Adina Diaconu, Cristina Neagu, Ciprian Marica, Cristina Laslo și Camelia Potec au fost, în ordine, ceilalți mari sportivi ai țării noastre care l-au chestionat pe Iohannis cu privire la diverse probleme ale sportului românesc

Fotbalul rămâne cel mai popular sport din România, însă sportul rege se află într-o spirală necontrolată, plină de probleme. Insolvențe, patroni arestați sau cluburi de tradiție desființate din cauza lipsei banilor sunt doar câteva dintre coordonatele care zugrăvesc un tablou trist. Alegerea unui nou președinte în România pare să fi adus o emulație în jurul sportului, iar campania ProSport, „Vom avea România sportului bine făcut?” a devenit o portavoce a sportivilor, dar și a oamenilor de fotbal, prin care aceștia îl chestionează pe Klaus Iohannis privind viitorul sportului românesc, dar și al fotbalului din Liga 1. 

După Gheorghe Hagi și Ciprian Marica, a venit rândul lui Emeric Ienei să îi adreseze o întrebare președintelui ales. De numele lui Ienei se leagă  cele mai mari performanțe din istoria Stelei. Tehnicianul de 77 de ani are un palmares impresionant, cu cinci titluri, 3 Cupe ale României și o Cupă a Campionilor Europeni, câștigată în 1986, după ce Steaua s-a impus la finalul unor lovituri de departajare electrizante contra Barcelonei. Cu naționala României, Ienei a ajuns în sferturile Europeanului din 2000, unde a pierdut contra Italiei, însă a stabilit cea mai bună performanță din istoria tricolorilor la un turneu final al CE.

Iar fostul tehnician al naționalei, dar și al Stelei, a îmbinat o bună parte dintre problemele societății românești într-o singură întrebare: sedentarismul tipic persoanelor din România, cât și problemele de finanțare ale cluburilor sportive, care supraviețuiesc din ce în ce mai greu fără o lege a sportului clară și fără fonduri suficiente. Paradigma enunțată de Ienei e clară: „Un buget mai mare la sport ar însemna un buget mai mic la sănătate”, având în vedere că sportul înseamnă sănătate, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihologic.

  • Domnule președinte, puteți acorda mai multă atenție sportului? Un buget mai mare la sport înseamnă un buget mai mic la sănătate!

Deținătoare a peste 200 de titluri naționale și posesoare a nenumărate recorduri ale României, Camelia Potec a dovedit prin performanțele sale de ce „sportul e cel mai bun ambasador al țării” și i-a pus lui Klaus Iohannis o întrebare menită să ajute la dezvoltarea unei infrastructuri compatibilă cu aspirațiile celor mai buni dintre cei buni, la încurajarea tinerilor, la oferirea unor recompense pe măsură.
 

Dialogul dintre Simona Halep și Klaus Iohannis, care în scurt timp a devenit unul viral pe rețelele de socializare.

Propunerea lui Gheorghe Hagi, cel care se numără printre puținii care au investit în fotbal și în baze sportive pentru juniori

Umorul Andreei Răducan, gimnastă care a făcut să răsune imnul național la Campionate Mondiale și Europene

Îngrijorarea Adinei Diaconu, care pune în balanță munca de ani de zile cu recompensa prea mică oferită sportivilor

Întrebarea altruistă a celei mai bune handbaliste din România, care s-a pus în pielea omului normal, cu probleme din ce în ce mai mari

Întrebarea simplă a lui Ciprian Marica, dar menită parcă să trimită săgeți către politicienii care s-au folosit, de-a lungul timpului, de echipe, naționale sau de sportivi, pentru a-și atrage electoratul aproape

Campioana mondială Cristina Laslo încearcă să-i atragă atenția președintelui către cei mici: „Aveți în program și un proiect pentru aducerea copiilor la sport?”

După răspunsurile președintelui, ProSport va urmări activitatea lui Klaus Iohannis pentru a vedea dacă, pentru prima dată după 1989, sportul va deveni o prioritate în programul de țară al unui șef de stat.

Întrebările sportivilor și cele mai bune întrebări despre sport primite pe adresa de email askiohannis@prosport.ro vor fi puse pe masa președintelui Klaus Iohannis, la Cotroceni, după învestirea sa în funcție. Urmărește #askiohannis pe rețelele de socializare.

 

Publicat: 28 11. 2014, 21:40
Actualizat: 12 01. 2015, 10:04