Vizită memorabilă la clubul care i-a cumpărat din România pe Ianis Hagi și pe Vladimir Screciu! Opinia unui fost fotbalist român din Ligue 1: „Diferența dintre noi și ei este cam de 30 de ani” | EXCLUSIV

Marius Baciu, care a antrenat peste trei ani în Oman și Arabia Saudită, a fost de curând în vizită la clubul belgian Genk, gruparea care i-a transferat din Liga 1, în trecut, pe Ianis Hagi și Vladimir Screciu.

Vizită memorabilă la clubul care i-a cumpărat din România pe Ianis Hagi și pe Vladimir Screciu! Opinia unui fost fotbalist român din Franța: „Diferența dintre noi și ei este cam de 30 de ani” | EXCLUSIV

Fostul stelist a jucat 6 ani în Ligue 1, la OSC Lille, unde a fost coleg cu Eric Abidal. Apoi, în Germania, la Oberhausen, l-a avut coechipier pe belgianul Stijn Heldermans, acum, acesta fiind unui dintre directorii sportivi de la Genk.

Pentru a-și completa cunoștințele fotbalistice, Baciu, fiind deținător de Licența Pro, acesta a vizitat 10 zile cunoscuta gruparea din Belgia.

„Sunt într-o relație de prietenie cu Stijn Heldermans. chiar am făcut pentru el scouting pe zona de sud-est a Europei. Ne știm bine și avem încredere unul în altul. Am profitat de ocazie pentru a ajunge la Genk. Am fost impresionat.

Sigur că Farul încearcă așa ceva în România, e foarte lăudabil, dar diferența dintre noi și ei este cam de 30 de ani. Ăsta este adevărul. Chiar dacă unii n-or să fie de acord cu mine.

E o experință să văd cum se dezvoltă tinerii și care e relația dintre clubul de fotbal și academie. Am urmărit structura organizatorică, antrenamentele și tot ce înseamnă acest club în fotbalul belgian.

Există tineri români pe care-i monitorizează Genk, spune Marius Baciu

Am urmărit și câteva lucruri importante în ceea ce privește scoutingul. Aici au dat lovituri foarte mari anii trecuți. De aceea m-a interesat cum este organizarea. Ce pot să vă spun e că niciun jucător nu vine în probe fără acordul unor oameni din scouting, plus antrenor.

Se trece printr-o monitorizare atentă înainte să ajungi ca măcar să dau probe de joc”, punctează Marius Baciu.

Suntem o țară cu talente neșlefuite, ăsta este adevărul! Belgienii spun despre noi că suntem foarte talentați însă avem nevoie de o modelare specifică. Există tineri români pe care-i monitorizează Genk și mi se cere opinia
Marius Baciu

  • Marius Baciu l-a dus în Belgia și pe Andrei Duță (14 ani, 1,86m), fundaș central internațional Under 15 la Daco-Getica, pentru a fi evaluat de scouterii celor de la Genk.

„E un tânăr de mare viitor și domnul Ciuclea ne-a sprijinit și sperăm să mai auzim la nivel înalt de acest copil.

Daco-Getica are un centru bun de copii și juniori, iar antrenorul lui e un om devotat meseriei – Cristi Câmpianu. E un profil de jucător interesant și voiam să vedem la ce nivel se află”, a declarat fostul stelist pentru ProSport.

Cine este Genk în fotbalul european

Echipa Under 23 joacă în liga a doua, acolo vedem fotbaliști de 16,17, 18 ani jucând titulari! E o altă abordare a fotbalului și rezultatele vin pentru ei. Amintiți-vă ce fotbaliști a produs Genk, pornind doar de la De Bruyne și Courtois, dar sunt mulți alții
Marius Baciu

  • Genk este bine cunoscută pentru academia de tineret remarcabilă. În 2003 și-au construit centrul de tineret chiar lângă stadionul lor și au înființat un program conceput de Ronny Vangeneugden. În trecut și acum, mulți jucători tineri și-au găsit drumul prin sistemul de tineret

Câteva exemple sunt Yannick Carrasco, Jelle Vossen, Dennis Praet, Steven Defour, Christian Benteke, Thibaut Courtois, Divock Origi, Timothy Castagne, Leandro Trossard și Kevin De Bruyne.

Scouting-ul lor este, de asemenea, foarte apreciat. Jucători precum Kalidou Koulibaly, Wilfred Ndidi, Leon Bailey, Sergej Milinković-Savić și Sander Berge au jucat toți pentru Genk și au fost vânduți pe sume exorbitante.

Publicat: 22 09. 2023, 11:07
Actualizat: 22 09. 2023, 11:08