Ștefan Pavel, în moarte clinică. Familia refuză să-l deconecteze de la aparate: „Credem în minuni”

Fostul atlet a suferit ieri două stopuri cardio-respiratorii.

Agresorul a fost arestat ieri pentru 29 de zile.

Aflat de 11 zile într-o cameră a Spitalului de Neurochirurgie Iași, unde a fost operat pe creier după ce s-a ales cu traumatism cranio-cerebral în urma unei altercații cu V.B., un tip pe care-l cunoscuse în Londra, fostul atlet Ștefan Pavel (26 de ani) a ajuns ieri în cel mai critic punct al luptei sale. Sprinterul din Iași a suferit, puțin după prânz, două stopuri cardio-respiratorii și  granița dintre viață și moarte s-a transformat într-un fir extrem de subțire.

Informația eronată conform căreia Ștefan ar fi închis ochii pentru totdeauna s-a răspândit rapid pe diversele platforme de socializare și pe canalele media, dar „totul a fost o neînțelegere”, după cum au susținut ulterior apropiații. În tot acest timp, la o secție din oraș omul care i-a ajustat orizontul lovindu-l în fața unui bar din Iași a fost reținut pentru 29 de zile, iar la Neurochirurgie familia fostului component al lotului național de atletism a chemat un preot…

„Deocamdată nu ne interesează ce se întâmplă cu acel individ. Noi credem în minuni și punem într-o rugăciune pentru Fanu toată puterea noastră. Nu vom accepta ca el să fie deconectat de la aparate”, a mărturisit un membru al familiei Pavel. Aseară urmau să plece spre Iași foști colegi din toate colțurile țării. „Simt că trebuie să fac asta, simt că trebuie să fim lângă el”, a spus din București Ioan Vieru, fost coleg și antrenor. Și el, și ceilalți prieteni, cred într-o minune.

Moartea clinică reprezintă perioada de timp în care organismul mai poate reacționa la diverși stimuli interni sau externi, care pot determina reluarea activității automate a miocardului (mușchiul inimii) și a respirației, respectiv a centrilor nervoși cardio-respiratori, situați în trunchiul cerebral. Reluarea activității automate a acestor centri reprezintă resuscitarea propriu zisă, intervalul de resuscitare (de la oprirea funcțiilor vitale până la reluarea lor) fiind de fapt fenomenul cunoscut sub numele de moarte clinică.

Publicat: 03 10. 2013, 08:46
Actualizat: 03 10. 2013, 08:47