Se desființează ASA? Clubul are datorii uriașe la stat și jucători, și-a cerut insolvența și e trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani, alături de edilii orașului Tg. Mureș. Ce s-ar întâmpla cu suma din drepturile TV și locul în Liga 1

  • Soarta clubului ASA Tg. Mureș atârnă, în acest moment, de mai multe evenimente impredictibile, ceea ce face ca echipa intrată in extremis în play-off să fie în pericol de dispariție.
  • Mureșenii și-au cerut intrarea în insolvență imediat după ce au reușit să se califice în play-off. Acest lucru înseamnă că, pe de o parte, nu vor avea dreptul să se înscrie în cupele europene în sezonul 2016-2017, iar pe de alta, că s-au asigurat de încasarea a minimum 2 milioane de euro din drepturile TV – socotind că formația va termina pe ultimul loc faza play-off-ului.

În același timp, însă, existența clubului ASA Târgu-Mureș depinde, acum, de lucruri mai presus de voința celor care îl conduc.
Gruparea are datorii uriașe către stat și către fotbaliști. Conform Ministerului de Finanțe, Asociația Fotbal Club ASA 2013 Târgu Mureș înregistra, la 31 decembrie 2014, datorii totale către buget care trebuiau plătite până la 31 decembrie 2015 în valoare de 10.434.199 lei (circa 2,32 milioane de euro). Alți 1.819.343 de lei trebuiau plătiți către Fisc într-o perioadă mai mare de un an. Conturile clubului (unde se aflau 7 milioane de lei) au fost blocate de DNA anul trecut, în luna iulie, după ce, în 2014. Situația este atât de gravă încât datoriile curente erau, la începutul anului trecut, mai mari cu 7.714.586 de lei decât totalul activelor deținute de club. Către jucători există datorii financiare mai vechi de șase luni (în unele cazuri).

Dacă tribunalul nu acceptă planul de reorganizare, clubul intră în faliment

În acest moment, ASA este în proces cu DNA, încercând să ridice sechestrul asupra conturilor, dar a depus și cererea de intrare în insolvență. Dacă tribunalul nu va accepta planul de reorganizare, clubul intră în faliment.

Pe de altă parte, ASA depinde și de situația juridică a actualei conduceri a orașului. Primarul Dorin Florea este trimis în judecată de DNA într-un dosar în care e acuzat că a finanțat ilegal clubul ASA cu peste 1,5 milioane de euro. Procurorii afirmă că acesta a comis infracțiunea de abuz în serviciu. Viceprimarul Claudiu Maior (care, între timp, a și demisionat din funcție), directorul economic al Municipiului Târgu Mureș și alți șase funcționari din Primărie sunt și ei anchetați. Însuși președintele AS Fotbal Club ASA 2013 Tg. Mureș, Ioan Nucu Man, este trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri în formă continuată și spălare de bani. Clubul ASA în sine, ca instituție, este, de asemenea, inculpat pentru spălare de bani.

DNA acuză că ASA a fost finanțată de la buget, deși avea deja datorii la stat

Situația pare foarte grea pentru cei vizați, deoarece DNA le reproșează, concret, că au virat în 2013 bani publici, de la buget, către ASA, deși clubul avea deja la acea oră datorii către Fisc. Legea nu permite ca autoritățile locale să finanțeze cluburi care au restanțe la impozite, taxe și contribuțiile de asigurări sociale. „Concret, inculpatul Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpaților Bako Laszlo Attila și Măceșanu Emil Virgil, a inițiat, în condiții ilegale, un proiect de hotărâre de Consiliu Local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7.500.000 lei pentru sezonul competițional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tg. Mureș și Fotbal Club Municipal Tg. Mureș”, anunța DNA.

„Nu mor caii când vor câinii!”

În acest moment, planul conducerii ASA Tg. Mureș este de a intra în insolvență și de a scăpa, astfel, de o parte din datorii. Jucătorii ar pierde banii pe care-i aveau de încasat până la data declarării insolvenței. Mureșenii intenționează să scape de contractele mari. S-ar urma astfel traseul celor de la CFR Cluj și Dinamo. „Pentru viitorul apropiat, prioritare pentru ASA vor fi: – plata salariilor cuvenite jucătorilor, purtându-se permanent discuții individuale cu toți jucătorii, pentru găsirea unor soluții de compromis cu fiecare dintre ei; – reorganizarea echipei și a clubului pentru achitarea tuturor datoriilor către ANAF și terți, conform legislației din România”, scrie într-un comunicat intitulat „Sinceritate. Transparență. Asumare” postat pe site-ul clubului joi, când s-a anunțat și intrarea în insolvență. „Este un moment greu, regretabil, dar și un moment de mobilizare a echipei și a suporterilor pentru tot ceea ce va urma. Caracterele tari se văd în momentele de mare dificultate. (…) Fideli principiului «Faptele cântăresc mai mult decât vorbele», ASA Târgu-Mureș va continua să privească spre viitor, punând pe primul loc sportul și performanța, iar ca și o concluzie pentru perioada pe care o traversăm, am putea alege vorbele marelui poet Nichita Stănescu – «Nu mor caii când vor câinii!»”, se încheie, mobilizator, comunicatul ASA.

Problema cea mare o reprezintă însă procesele cu „câinii” de la DNA – după cum pare să facă aluzie comunicatul. Pierderea susținerii financiare din partea autorităților locale și o eventuală condamnare a clubului pentru spălare de bani ar echivala cu dezastrul. Cei 2 milioane de euro din drepturile TV și banii primiți din eventuala vânzare a unor jucători n-ar fi suficienți pentru a continua în Liga 1, ținând cont de datoriile existente.

Dacă dispare ASA scapă de barajul pentru supraviețuire echipa de pe locul 12

Dacă echipa sucombă înainte de startul noului sezon, adică până în iulie, vom asista la o reeditare a cazului FC Vaslui. Moldovenii au terminat sezonul 2013-2014 pe locul 5, dar au pierdut licența de Liga 1 și s-au desființat. Banii cuveniți pentru sezonul următor din drepturile TV s-au împărțit la celelalte formații rămase în campionat. În acest moment, din prima ligă retrogradează direct locurile 13 și 14. Locul 12 dispută un baraj cu formația învingătoare dintr-un alt baraj, organizat între ocupantele locului 2 din cele două serii ale Ligii 2.

Dacă o echipă din Liga 1 dispare, dintr-un motiv sau altul, echipa de pe locul 12 va rămâne în primul eșalon fără să mai joace baraj de supraviețuire. Din Liga 2 va promova, alături de cele două câștigătoare de serii, și învingătoarea din barajul echipelor de pe locul 2.

Mai complicată este situația daca ASA se va desființa după începerea campionatului. În acest caz, cel mai probabil, Liga 1 va continua în formula cu 13 echipe. Rămâne neclară situația banilor proveniți din drepturile TV.

Publicat: 26 03. 2016, 14:01
Actualizat: 26 03. 2016, 16:33