Schumacher s-a trezit din comă, dar lupta continuă. Un specialist în neuro-reabilitare a explicat ce urmează: „Recuperarea poate dura ani”

Lumea sportului și nu numai a primit  o veste care s-a lăsat așteptată luni de zile: Michael Schumacher și-a revenit din comă, anunț făcut de Sabine Kehm, purtătorul de cuvânt al fostului campion mondial. Lupta este însă departe de a fi câștigată. Urmează un proces lung de recuperare care, conform experților, se poate întinde pe mai mulți ani.

Doctor Ganesh Bavikatte, specialist în neuro-reabilitare la The Walton Centre, Liverpool, susține că spiritul de luptă care l-a dus pe Schumacher în istoria Formulei 1 va fi din nou pus la încercare. Într-un material publicat de telegraph.co.uk, acesta spune că Michael Schumacher, dar și familia, medicii și apropiații acestuia vor trece printr-o perioadă extrem de dificilă:

„Pentru oameni ca Michael Schumacher, reabilitarea după o leziune gravă a creierului este un proces foarte, foarte lung. Nu numai pentru pacient, ci și pentru cei dragi. Nu vorbim despre recuperare în zile sau săptămânni, ci în luni și ani”, spune Bavikatte.

Schumacher trebuie să o ia acum aproape de la zero: „E ca și cum s-ar trezi din somn (n.r. cei care se trezesc din comă în asemenea situații). Închid și deschid ochii, încearcă să înțeleagă ce văd, ce aud, ce miros, ce gustă și ating. Apoi ei încearcă să comunice cu personalul medical și cei apropiați. Oamenii se luptă să comunice după ce ies din comă. În acest stadiu, unii oameni pot vorbi, dar alții nu pot rosti nimic, așa că fac gesturi cu mâinile sau cu ochii”, mai spune Ganesh Bavikatte.

Din acest punct începe recuperarea. Schumacher trebuie să învețe să comunice din nou, să-și amplifice procesul de conștientizare, dar și să-și revină din punct de vedere fizic. Asemenea perioade lungi de inactivitate produc o atrofiere a mușchilor. Un proces care poate dura ani, timp în care cei apropiați își pot pierde entuziasmul: „De aceea medicii și familia au nevoie de suport în această perioadă”, mai explică medicul specialist în neuro-recuperare.

Publicat: 16 06. 2014, 17:56
Actualizat: 16 06. 2014, 18:15