„Să nu renunți niciodată!” Ramona Farcău și Ovidiu Burcă, psihologii de serviciu

Sâmbătă și duminică a avut loc primul curs de inițiere și instruire în psihologia sportivă. Organizat de psihologul sportiv Andreas Hniatiuc și de Asociația pentru Psihologia Sportului (APPS), cursul i-a avut printre lectori pe Ramona Farcău, golghetera Jocurilor Olimpice de la Beijing, Ovidiu Burcă, fost fotbalist care a evoluat pe trei continente și care a îmbrățișat de curând meseria de manager sportiv (până acum, la Oțelul și la Rapid), Mircea Rădulescu, fost șef al Școlii de Antrenori din cadrul FRF, actualmente managerul Academiei de Fotbal a FC Voluntari, dar și Ioan Popoviciu, unul dintre membrii fondatori ai APPS și din acest an psihologul tenismanului Marius Copil.

Deși în fotbalul românesc se simte nevoia unor specialiști care să lucreze pentru consolidarea  mentalului jucătorilor, la acest curs doar două cluburi și-au trimis reprezentanții pentru a afla ultimele noutăți în domeniu – Dinamo și Viitorul Constanța. De la Dinamo au fost prezenți preparatorul fizic Paolo Potocnick, Liviu Rusu, Iulian Matei și Daniel Popa – toți antrenori la Centrul de Copii și Juniori al clubului din „Ștefan cel Mare” -, iar de la Viitorul au venit Cristi Sava, secundul lui Gică Hagi de la echipa mare, Nicu Roșca și Ionuț Mihu – antrenori la Academia de fotbal Gheorghe Hagi.

În prima zi de curs, a fost în sală și fostul internațional Basarab Panduru, în prezent analist TV, iar în a doua zi și-a făcut apariția și antrenorul lui Dinamo, Ioan Andone. Fostul fotbalist Valentin Negru a participat, de asemenea, la acest curs, el fiind și absolvent al Facultății de Psihologie și membru fondator al APPS.

Printre cursanți s-a aflat și Silviu Ioniță, psihologul naționalei, care a venit să studieze și să aprofundeze noutățile din domeniu, dar și Sandu Tăbârcă, omul care coordonează Comisia Tehnică a FRF.

„Să nu renunți niciodată!”

„Drumul către succes” a fost tema abordată de Ramona Farcău, care, la 36 de ani, mai joacă handbal de performanță la Dinamo. „Să nu renunți niciodată, să crezi în visul tău” – a fost îndemnul Ramonei pentru toți tinerii sportivi din România, ea  susținând, de asemenea, că este nevoie de cursuri speciale și pentru părinții sportivilor.

Niciun reprezentant al FR de Handbal sau al cluburilor de handbal de la noi nu a participat la acest curs.

„Clasa politică, doar cu imaginea!”

Ovidiu Burcă este și el absolvent al Facultății de Psihologie și a vorbit despre cauzele declinului fotbalului românesc și a sportului românesc: clasa politică nu face nimic pentru susținerea sportului, dar se pozează cu performerii; metodologiile de antrenament sunt depășite; oamenii care ar trebui să privească la nivel macro nu au vizune; în România, lipsește dezvoltarea mentală a jucătorilor.

„Inițiativa organizării acestui curs a apărut din nevoia de a oferi o alternativă la nivelul schimbării,  de care sportul românesc are atât de multă nevoie, în contextul actual. Conducătorii sportului românesc ar trebui să înțeleagă faptul că sportivii români dispun de toate resursele necesare pentru a performa, tot ceea ce lipseste însă este specialistul care să îi pună în valoare. Asociația pentru Psihologia Sportului își dorește să contribuie la creșterea performanțelor sportului românesc, prin instruirea celor care își doresc să pună în prim plan procesul obținerii performanței în sport”, a sintetizat Andreas Hniatiuc, inițiatorul acestei acțiuni și psihologul sportiv al echipei de fotbal Dinamo.

Publicat: 13 12. 2016, 12:11
Actualizat: 13 12. 2016, 12:36