Reîncepe coșmarul pentru Gigi. Talpan – prima înfățișare, primele două victorii în procesul palmaresului cu FCSB. Ce a cerut juristul Armatei și pe cine a adus Becali, în disperare de cauză, să îl apere în instanță. Surprinzătorul comentariu al lui Talpan

Procesul palmaresului echipei Steaua a început așa cum s-au terminat, până acum, și celelalte bătălii în instanță dintre Armată și Gigi Becali: cu o victorie pentru colonelul Talpan. Juristul a cerut marți în fața judecătoarei, la prima înfățișare, un nou probatoriu – să fie chemată la interogatoriu pârâta FC FCSB. Cei doi avocați mobilizați de Becali, între care unul – Dan Idita (prieten al familiei Reghecampf) – este un foarte cunoscut și apropiat al cercurilor de influență și putere din fotbalul românesc, s-au opus, afirmând că solicitarea ar fi inadmisibilă și tardivă. Instanța a decis să respingă argumentul avocaților FCSB și să accepte ca reprezentantul clubului condus din umbră de Becali să se prezinte pentru a fi supus unui interogatoriu în fața judecătoarei.

În aceeași ședință, avocații FC FCSB au încercat un contraatac, solicitând instanței să le accepte recalificarea cererii ca fiind reconvențională (adică de pretenții). Talpan s-a opus, afirmând că e o cerere făcută tardiv. Și de această dată, judecătoarea a acceptat cererea colonelului și a respins-o pe cea a avocaților lui Becali.

Instanța s-a pronunțat asupra acestor prime cereri vineri, la trei zile după ce avusese loc înfățișarea.

Interesant este că, marți, la primul termen, avocații aduși de Becali au făcut câteva declarații ironice la adresa lui Talpan, dând impresia că sunt siguri de victorie. „Domnul Talpan a venit cu o cerere total greșită. Nu e o cerere prin care modifică acțiunea ci o cerere de probatoriu, iar aceasta din urmă, conform Articolului 204 Cod Procedură Civilă, este tardiv introdusă. Pentru că ce face domnul Talpan este doar o aventură profesională”, au spus aceștia în fața judecătoarei, conform „Gazetei sporturilor”.

Solicitat de ProSport să comenteze bilanțul primei zile, juristul Florin Talpan a făcut câteva afirmații surprinzătoare: „Eu nu jignesc, așa cum fac avocații angajați de FCSB. Deși sunt trimise pe capul meu, în fiecare zi, comisii de control din Ministerul Apărării. În loc să mă lase să îmi pregătesc dosarele, îmi pun bețe în roate. În loc să mă sprijine, parcă îmi caută nod în papură. Să știți că eu stau până noaptea tărziu să îmi pregătesc apărările! Întotdeauna mi-am pregătit pledoariile și întotdeauna am citit Codul de Procedura Civilă. Vă spun, nu cred că exagerez, l-am citit de zeci de ori”.

Referindu-se la lupta cu avocații angajați de Becali, Talpan a explicat cum a gândit primele două mutări victorioase: „Am făcut o cerere simplă pe care eram sigur ca instanța mi-o va admite. Nu știu la ce se referă avocații lui Becali când spun că e total greșită cererea mea. Până la ora actuală am demonstrat că rar mi-au fost respinse acțiunile, cererile sau apărările. În privința cererii făcute de FCSB, era clar tardivă și eram convins că instanța nu va admite solicitarea lor. Cum spuneam mai demult, îmi place să râd la urmă. Din inimă”.

Colonelul Florin Talpan a dat în judecată FC FCSB anul trecut, cerând ca instanța să recunoască explicit că palmaresul echipei Steaua din perioada 1947-2014 aparține clubului Armatei. Deși Steaua a câștigat în instanță toate procesele cu Becali, obținând atât marca Steaua, cât și obligativitatea ca echipa latifundiarului să-și schimbe numele, federația lui Burleanu și liga lui Iorgulescu au refuzat să pună în aplicare sentințele. Cele două instituții continuă să crediteze FC FCSB drept posesoare a palmaresului, inclusv Cupa Campionilor și Supercupa Europei. Neinformată oficial de FRF, UEFA continuă, de asemenea, să treacă în statistici FCSB drept continuatoare de drept a Stelei, ca și cum ar fi avut loc doar o simplă schimbare de nume și nu niște procese care au deposedat clubul de brand și nume.

Prin acest proces, Talpan urmărește să-i oblige prin intermediul instanțelor pe Becali, Burleanu și Iorgulescu să elimine palmaresul Stelei din dreptul FC FCSB.

Un alt proces cel puțin la fel de important aflat acum pe rol este acela în care Steaua cere 37 de milioane de euro despăgubiri de la FC FCSB pentru folosirea ilegală și cu rea-credință (conform motivării Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2014) a mărcii Steaua în perioada 2004-2014. Becali a afirmat deja că, dacă pierde și acest proces, desființează echipa. 

Publicat: 29 09. 2018, 12:59
Actualizat: 29 09. 2018, 13:00