Refuzată la ea acasă!** Steliana Nistor a ales să părăsească România pentru că nu a reușit să își găsească de lucru ca antrenoare

O multiplă campioană europeană și mondială între 2006 și 2008 a ales să părăsească România pentru că aici pur și simplu nu a reușit să își găsească de lucru ca antrenoare. Gimnasta Steliana Nistor este de mai bine de doi ani plecată în Norvegia, acolo unde a fost primită cu brațele deschise și pregătește viitoarele talente ale nordicilor.

Steliana a vorbit cu Prosport într-un interviu acordat acasă la Sibiu despre trăirile și problemele de care s-a lovit în ultimii ani, de când a renunțat la cariera de gimnastă din cauza unor probleme medicale.

De ce ai ales să mergi în străinătate?
Am plecat să profesez în altă țară pentru că mi-am dorit să devin antrenoare. Acolo este mult mai bine. De când am plecat am fost mult mai bine văzută, mult mai respectată și apreciată pentru tot ce am făcut în întreaga mea carieră sportivă. În România mi-a lipsit în primul rând aprecierea din partea municipiului Sibiu pentru că am concurat la toate campionatele posibile de la județene pânâ la Jocurile Olimpice. Am încercat să mă angajez ca și suplinitor la clubul CSS Sibiu și mi s-a spus că nu se poate.

Unde antrenezi în Norvegia?
Pentru început am antrenat copii cu vârste de la 4 ani la 14 ani. Am lucrat un an jumătate, după aceea am fost nevoită să îmi dau demisia din anumite circumstanțe. Acum lucrez lângă capitala Oslo, la aproximativ 20 de kilometri. Am la pregătiri copii cu vâste de la 6-7 ani până la 14-15 ani, și fete și băieți.

Vin copiii la sport?
Ei sunt foarte interesați în primul rând să facă sport. Nu neapărat performanță. Pentru ei e important să aibă activitate sportivă. Ca și societate oamenii sunt mult mai calculați și mai ok. Am încercat să fac diferența între sistemul nordic de pregătire sportivă și cel de aici. E mult mai bine acolo, copiii sunt mult mai calculați și își dau interesul în orice fac. Și din punct de vedere material este mult mai bine, chiar dacă taxele sunt foarte mari.

Te-ai întoarce în țară?
Dacă aș avea o ușă deschisă din partea municipiului Sibiu cu siguranță că aș reveni acasă. Pot să spun că gimnastica nu e foarte bine văzută ca în România sau în China. Sportul însă în general este altfel perceput, există interes.

„Regret că nu am fost antrenată de Bellu și Bitang”

România participă la Jocurile Olimpice cu o echipă schimbată. Ce șanse are la medalii?
Eu am încredere în fete. Am încredere în domnul Bellu și doamna Bitang, chiar dacă am un mare regret, și anume acela că nu am fost antrenată de ei. Le doresc tot binele din lume și am încredere că se vor întoarce cu medalii de la Jocurile Olimpice.

Cunoști componența echipei României. Crezi că poate fi Cătălina Ponor locomotivă pentru echipa României la Londra?
Pot să zic că toată lumea se bazează pe Cătălina Ponor, dar mai sunt și alte gimnaste care fac parte din echipa României. Să nu uităm de Izbașa, Iordache, Chelaru, Bulimar și celelalte două rezerve. Eu le spun să nu se lase și să lupte până la capăt, să vină acasă cu capul sus. Adversarii României cred că vor fi aceeași, SUA, China și Rusia.

Cât mai stai în Norvegia?
Depinde de sistem și cum o să meargă mai departe lucrurile acolo. M-aș întoarce dacă aș avea sprijin aici. Am așa un regret că din 2006, când am fost aleasă cea mai bună sportivă din Sibiu, mă așteptam să fiu numită măcar cetățean de onoare și nu să stau într-o locuință socială pe care nu pot să o cumpăr, nu pot să o vând și nu pot să fac nimic cu ea.

Medaliată olimpică la Beijing cu echipa

Steliana Nistor a fost componentă de bază a echipei României la Jocurile Olimpice de la Beijing, care a terminat pe treapta a treia a podiumului.

Sibianca a obținut mai multe medalii importante la competițiile de anvergură. Cel mai important rezultat a fost titlul de vicecampioană a lumii în 2007 (Stuttgart) la individual compus. În Germania, Steliana a mai obținut un argint la bârnă și un bronz cu echipa.

În palmaresul ei mai figurează o medalie de aur la Europeanul de la Clermont Ferrand (cu echipa, 2008), plus alte patru distincții la trei CE.

Publicat: 16 07. 2012, 08:28
Actualizat: 16 07. 2012, 08:29