Reacția lui Mircea Sandu după ce DNA a descins la sediul FRF, pentru a ancheta primele încasate după câștigarea procesului cu Loteria. „E aceeași situație cu cea din 2016. Diferența e că în 2011 Comitetul Executiv era legal, pe când în 2016 – nu”

Mircea Sandu, fostul președinte al FRF, a sunat la ProSport pentru a-și preciza punctul de vedere în privința anchetei demarate de DNA în dosarul primelor acordate după câștigarea procesului cu Loteria, din 2011.

Subiectul anchetei DNA a fost dezvăluit în exclusivitate de ProSport miercuri seară: procurorii s-au activat în urma plângerii penale depuse acum 4 ani (octombrie 2014) de Răzvan Burleanu în privința comisioanelor încasate în 2011 de diverse persoane, între care președintele de atunci al FRF, după ce, în 2010, FRF a câștigat 91 de milioane de lei, în instanță, de la Loterie.

Printre alții, Mircea Sandu și-a acordat o primă de 4,2 milioane de lei, dar sume exorbitante au fost direcționate și către alte persoane – cum ar fi membrii Comitetului Executiv. În total, s-au dat prime de aproape 2 milioane de euro din banii încasați de la Loterie.

Mircea Sandu afirmă acum că nu există nicio ilegalitate și că primele hotărâte în martie 2011 de Comitetul Executiv ar fi mai acoperite de acte decât cele pe care același for le-a dictat în vara lui 2016, pentru calificarea echipei la Europene. Motivul: în 2011, Comitetul Executiv era legal, recunoscut de instanțe și de statul român, pe când cel din 2016 funcționa (și funcționează) ilegal, respins în instanțele de judecată și neînregistrat în arhivele statului român.

„Dacă punem în oglindă, mi se pare că primele aprobate în 2011 sunt mai bine înregimentate decât cele luate pe rezultatele jucătorilor. Adică, la calificări, luam prime și noi, sigur, pentru că ne aduceam contribuția în plan organizatoric, dar meritele sunt mai ales ale fotbaliștilor. Acum doi ani, federația a dat prime membrilor Comitetului Executiv, administratorilor, președintelui și așa mai departe. Este identică problema cu cea de la premierea pentru câștigarea procesului cu Loteria. Erau bani care intrau în federație, deci proprietatea federației. Comitetul Executiv a considerat că munca depusă trebuie răsplătită și se poate acorda o premiere. E aceeași situație. Nu e diferită! Banii federației – primă de calificare la turneul final. Și banii federației – primă pentru munca depusă și lupta câștigată în instanțe”, a precizat Mircea Sandu pentru ProSport.

Burleanu a reclamat situația din 2011 la DNA în toamna lui 2014. S-a constituit atunci un dosar penal despre care nu s-a mai știut nimic 4 ani. Miercuri, 14 martie 2018, cu o lună și 4 zile înaintea alegerilor pentru șefia FRF, unde se înfruntă Burleanu, Lupescu și Pușcaș, dosarul a reapărut în prim-plan.

 

Publicat: 15 03. 2018, 13:16
Actualizat: 01 07. 2018, 10:53