Preasfințitul lui Gigi, sub control judiciar. Arhiepiscopul Tomisului, acuzat de DNA de luare de mită într-o afacere cu fonduri europene. IPS Teodosie îi coordonase „cărțile” lui Becali pe când acesta era în temniță

Teodosie Snagoveanu, Arhiepiscopul Tomisului și omul care s-a implicat personal pentru a-l ajuta pe Gigi Becali să scape mai repede din pușcărie, a fost pus sub control judiciar de DNA. Procurorii îl acuză pe înaltul prelat de luare de mită și folosirea de documente și declarații false într-o afacere legată de fondurile europene.

Conform unui comunicat emis de DNA, Teodosie Snagoveanu, împreună cu alte persoane din Arhiepiscopia Tomisului, au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru a pune mâna pe fonduri europene în perioada 2010-2016. Inculpații ar fi declarat la APIA că folosesc terenuri agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin” sau „vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, deși pe respectivele suprafețe nu se cultiva nimic. S-au obținut astfel, ilegal, 1.356.973 de lei.

Luarea de mită se referă la un eveniment din primăvara acestui an, când Teodosie Snagoveanu ar fi primit 500 de euro de la o persoană pentru a dispune ca aceasta să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie!

Limuzină de la Arhiepiscopie la poarta pușcăriei, pentru ca Gigi să fie dus la slujbă


IPS Teodosie a vizitat astă-vară sediul DNA, pentru a le explica procurorilor cum stă treaba cu coordonarea „cărților” prin care pușcăriașii scapă de pedepse. FOTO: Mediafax

Teodosie Snagoveanu a avut, pe parcursul ultimilor ani, legături controversate cu Gigi Becali, după ce acesta a fost condamnat la închisoare și încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. Arhiepiscopul, care este unul dintre cei mai influenți demnitari din ierarhia Bisericii Ortodoxe Române, a girat, în calitate de coordonator, una din așa-zisele cărți publicate de Becali pe când se afla în închisoare: „Muntele Athos. Patria Ortodoxiei”. DNA l-a chemat pe IPS Teodosie, pentru a-l audia ca martor în această afacere, pe 12 iulie. După ce a citit-o, jurnalistul Radu Alexandru, de la Vice, a caracterizat sintetic conținutul cărții scrise de Gigi și coordonate de IPS Teodosie: „Să-i spui acestei risipe de copaci carte e ca și cum i-ai spune sculptură abstractă unui muc scos cu unghia”.

O altă „lucrare științifică” a lui Becali după gratii girată de IPS Teodosie a fost „Iubirea milostivă și mântuitoare”. Fiecare dintre cele două volume i-a scăzut câte 30 de zile din pedeapsă lui Becali.

Relațiile dintre Arhiepiscop și bogătașul condamnat nu s-au rezumat la atât. Pe 23 noiembrie 2013, IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, reconstruită din banii lui Becali lângă comuna Cogealac. Soborul în frunte cu Arhiepiscopul l-a invocat la slujbă pe deținut. Teodosie s-a rugat pentru binele lui Becali, a implorat Divinitatea să-și pogoare milostenia asupra acestuia „care se roagă prin noi și din închisoare slobozește-l”.

IPS Teodosie a încercat și să-l scoată săptămânal pe Becali din penitenciar, oferind o limuzină cu care acesta să fie luat de la poarta închisorii și transportat, în fiecare duminică, la Catedrala din Constanța. Pe 11 septembrie 2014, în fața magistraților de la Judecătoria Medgidia, Gigi Becali a afirmat că Arhiepiscopia Tomisului îi pune la dispoziție o mașină care să-l ducă și să-l aducă de la Penitenciarul Poarta Albă și până la Constanța, pentru a participa la slujbă, în cazul în care penitenciarul nu îi poate asigura transportul. La aceeași sesiune de judecată, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a confirmat spusele lui Becali.

Printre infracțiunile pentru care latifundiarul a fost condamnat, în trei dosare diferite, la un total de peste 8 ani de închisoare, se numără și mituirea ministrului apărării, în 1998, pentru ca acesta să aprobe un schimb de terenuri păgubos pentru stat și avantajos pentru Becali. Prin contopirea pedepselor și diverse tertipuri, patronul echipei Steaua a ieșit din temniță după mai puțin de doi ani.

Publicat: 17 10. 2016, 19:17
Actualizat: 17 10. 2016, 19:18