POZA ZILEI | Dictatura și fotbalul: printre amenințări nucleare, nord-coreeanul Kim Jong-un merge la meciuri și consumă băuturi capitaliste

Kim Jong-un este unul dintre ultimii dictatori ai lumii, acesta fiind conducătorul suprem al Coreei de Nord. La 29 decembrie 2011, după încheierea perioadei de doliu național decretate în urma morții tatălui său,  Kim Jong-il a fost proclamat oficial „conducător suprem al partidului, statului și armatei”. La 18 iulie 2012 Kim Jong-un a fost numit mareșal al Armatei Populare nord-coreene.

Om puternic, care amenință declanșarea unui război nuclear, dictatorul de la Phenian are timp și pentru a urmări meciuri de fotbal. Ultima fotografie dată publicității de agenția de știri KCNA îl prezintă pe Kim Jong-un extrem de bine dispus în tribuna oficială a unui stadion din Coreea de Nord, alături de mai mulți generali. Acesta are lângă el un pahar plin cu un lichid care, după culoare, pare a fi o băutură americană de succes, lucru aflat în contradicție cu ideologia regimului nord-coreean. Lângă liderul suprem se află și un telefon fix, care probabil îl ține conectat cu ultimele noutăți mondiale.

Pe tabelă, în momentul surprinderii instantaneului, scorul era 0-0, iar agenția KCNA nu precizează care este echipa favorită și dacă aceasta ar fi câștigat partida. Cert este că, în cazul unui eșec, favoriții lui Kim Jong-un știu ce îi așteaptă.

Fotbaliști umiliți după evoluția de la CM 2010

Presa a scris după finalul Cupei Mondiale din Africa de Sud, din 2010, că tatăl actualului lider de la Phenian le-a aplicat un tratament deloc plăcut sportivilor și tehnicienilor din lotul Coreei de Nord. Jucătorii, învinși de Brazilia (1-2), Portugalia (0-7) și Coasta de Fildeș (0-3), ar fi fost forțați să stea timp de șase ore pe o scenă amplasată în fața Palatului de Cultură al Poporului pentru a fi umiliți de cei prezenți, în majoritate țarani sau muncitori. De asemenea, selecționerul ar fi avut cea mai crudă soartă, el fiind condamnat la muncă silnică pe un șantier.

Los Angeles Times: „Valentin Ceaușescu știa cum să crească jucătorii”

Iată ce nota Los Angeles Times în 1994 despre fotbalul dintr-un alt regim dictatorial, regimul Ceaușescu, și influența asupra echipei Steaua: „Valentin Ceaușescu știa cum să crească jucătorii. Fotbaliștii de la Steaua erau bine antrenați și bine îngrijiți, privilegii pe care puțini și le permiteau într-o economie a României aflată în prăbușire. Clubul s-a bucurat de trei sezoane în care nu a suferit nicio înfrângere și a avut nouă jucători în lotul pentru Cupa Mondială din 1990.”

The Independent scrie despre cruzimile din decembrie 2013

Pe 13 decembrie 2013, agenția oficială nord-coreeană KCNA a confirmat execuția lui Jang Song-thaek, unchiul liderului Kim Jong-un, și a cinci consilieri apropiați acestuia, fără a fi precizată modalitatea de executare. Jang Song-thaek a murit sfâșiat de câini, acesta și consilierii lui fiind aruncați dezbrăcați într-o cușcă în care se aflau aproximativ 120 de patrupede înfometate, au scris cei de la „The Independent”.

Dennis Rodman este un apropiat al lui Kim Jong-Un, fostul baschetbalist fiind primul american care s-a întâlnit cu dictatorul de la venirea acestuia la putere. Acesta a avut o mulțime de cuvinte de laudă la adresa liderului suprem.

Rodman, un tip săritor: „Eu l-aș numi un copil”

„Bunicul lui și tatăl lui au fost mari lideri. Iar el este un om atât de mândru, mai ales că e tânăr. Eu l-aș numi un copil. Să știți că este un om uluitor. Și își iubește soția foarte mult. Țara lui îl stimează, de fapt nu îl stimează, îl iubește. Îl iubește și să știți că și eu îl iubesc. Tipul este uluitor”, spunea Dennis Rodman.


 

Publicat: 20 05. 2014, 12:31
Actualizat: 20 05. 2014, 15:46