Ponta, prezent la reuniunea de care depinde candidatura României la CE 2020. Mircea Sandu: „16 stadioane sunt mai mari decât Arena Națională” UEFA va alege 13 orașe

România concurează cu alte 32 de țări la organizarea CE de fotbal din 2020, iar Arena Națională se numără printre cele 37 de stadioane înscrise de candidați, 16 dintre acestea având o capacitate mai mare decât arena bucureșteană de 55.000 locuri, a transmis Guvernului președintele FRF, Mircea Sandu.

Datele au fost comunicate la reuniunea comitetului interministerial de coordonare pentru organizarea și susținerea candidaturii României pentru organizarea turneului final al Campionatului European de fotbal din 2020, ședință organizată, marți, la sediul Guvernului.

„În acest moment, România se află în competiție cu 32 de țări care s-au înscris cu unul sau două stadioane. Național Arena din București este unul din cele 37 de stadioane înscrise în cursa pentru desfășurarea partidelor din această competiție de mare anvergură. 16 stadioane au o capacitate mai mare de 55.000 de locuri, capacitatea pe care o are în prezent Național Arena. Va trebui să demonstrăm de ce vrem să organizăm acest eveniment, iar beneficiile pentru România sunt imense. Avem o șansă foarte mare să reușim”, a spus președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, în cadrul reuniunii, citat într-un comunicat al Guvernului.

La reuniune a fost prezent, în calitate de consultant din partea Federației Române de Fotbal, și președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, Vasile Dâncu, care a precizat că, pe lângă demersurile birocratice de completare a dosarului de candidatură, este necesar să fie stabilite obiective clare și să fie asumate responsabilități și termene precise, fiind un prilej ca Guvernul să arate că România poate depăși „standardele birocratice”.

Prezent la reuniune a fost și premierul Victor Ponta, care a apreciat că organizarea în România a turnelui final al Campionatului European de fotbal în anul 2020 este un proiect „extrem de fezabil”, cu avantaje legate de imaginea țării, de infrastructură, de turism, de dezvoltare sportivă.

Și vicepremierul Gabriel Oprea a apreciat că organizarea turneluiu de fotbal va genera un efort public investițional pentru modernizarea infrastructurii și stimularea turismului, într-un proiect care să includă atât instituții de stat, cât și companii private, arătând că trebuie învățat din experiența altor țări care au folosit acest tip de evenimente pentru a-și atrage beneficii reale și cuantificabile, precum Portugalia sau Africa de Sud.

Federația Română de Fotbal a depus, la 20 mai, candidatura oficială pentru găzduirea de meciuri din cadrul turneului final al Campionatului European din 2020, ce va fi organizat în 13 orașe europene.

Dosarele de candidatură vor fi depuse până cel târziu la 25 aprilie 2014, iar Comitetul Executiv al UEFA va alege cele 13 orașe în septembrie 2014.

Pachetele oferite pentru eventualele candidaturi sunt 13, 12 dintre ele cuprinzând trei meciuri din faza grupelor și unul din optimi sau din sferturi, în timp ce un pachet include semifinalele și finala. Fiecare țară desemnată organizatoare poate găzdui meciuri din cadrul Euro-2020 pe un singur stadion. Federațiile interesate pot prezenta cel mult două candidaturi, una pentru pachetul special și una pentru pachetul obișnuit și pot prezenta același oraș pentru cele două pachete sau două orașe diferite. Vor fi acceptate și candidaturi ce includ stadioane în stadiu de proiect, cu condiția ca lucrările de construcție să înceapă cel târziu în 2016.

La finele anului trecut, Guvernul a decis, prin hotărâre, să declare de interes național acest turneu final.

Mediafax

Publicat: 18 02. 2014, 18:08
Actualizat: 18 02. 2014, 18:09