Moartea lui Didi Prodan, analizată de psihologul echipei de fotbal Dinamo, Andreas Hniatiuc: „Ar fi simplu dacă am lua o pastilă și am merge mai departe”

Psihologul echipei Dinamo, Andreas Hniatuc, a vorbit vineri dimineață, la emisiunea ProSport LIVE, despre posibilitatea ca Daniel Prodan să fi murit de inimă rea. La scurt timp după moartea fostului internațional, mai multe voci au susținut că demiterea sa din funcția pe care o avea la federație l-a afectat foarte mult.

Hniatiuc este de părere că nu doar demiterea, ci și alți factori și-au pus amprenta auspra lui „Didi” și i-au agravat iremediabil starea de sănătate: „Nu știu cât de mult i-a afectat destinul conflictul respectiv, dar ceea ce pot să spun e că trăim într-o perioadă foarte agitată și din păcate stresul are un rol covârșitor în astfel de situații. Factorii de stres, conflictele, agitația, vacarmul în care trăim, rivalitățile greșit înțelese, din păcate afectează cumva iremediabil, pentru că ar fi simplu dacă am lua o pastilă și am merge mai departe. Nu putem face niciun fel de predicții pentru că nu știm care era situația lui din punct de vedere emoțional înaintea acestui moment.”

Mulți fotbaliști simt nevoia de a rămâne în fotbal după retragere, în mare pentru că nu au experiență în alte domenii, și au nevoie să-și câștige în continuare existența. Întrebat dacă Prodan ar fi putut fi afectat și de faptul că demiterea de la FRF însemna în cele din urmă probleme financiare, Andreas Hniatiuc a răspuns: „Legat de acest aspect de ordin material cred că pe orice om, oricărei persoane, satisfacerea unei nevoi de natură materială, financiară reprezintă o presiune. Nu trebuie să fii fotbalist ca să fii afectat după ce ai fost neplătit luni de zile. E logic, dar trebuie și ei să meargă înainte pentru că nu există o altă alternativă. Dacă ai alte opțiuni te orientezi spre altceva, dar dacă nu ai, faci tot posibilul șă-ți câștigi existența din fotbal”.

Psihologul lui Dinamo susține că există soluții pentru ca foștii sportivi să nu mai simtă presiunea rămânerii în sport după încetarea activității: „Programele de reconversie profesională nu ar trebui să debuteze în momentul în care sportivii se lasă, ar trebui să fie parte dintr-un proces educațional continuu.”


Articol scris de Cătălin Chivulescu

Publicat: 18 11. 2016, 21:34
Actualizat: 18 11. 2016, 22:15