Majorete pentru Mondiale!** Majoretele naționalei de rugby vor să susțină echipa lui Pițurcă în preliminariile CM 2014

La intrarea în Marghita, un orășel din județul Bihor, primul lucru care iese în evidență e Colegiul „Octavian Goga”. E desprins parcă din Occident, iar în spatele lui stă și povestea cu care locuitorii orașului se mândresc.

Profesor de sport și arbitru de Divizia A la handbal, directorul Marcel Sas a avut o dorință neobișnuită: o echipă de majorete pentru liceul pe care îl conduce. Ioana Adăscăliții, o fostă elevă a liceului și absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport, a venit cu propunerea cu un an în urmă, iar directorul nu a ezitat. „Îmi doream să avem o echipă de majorete, mișcarea e redusă la nivel de oraș”, admite Marcel Sas. În mai puțin de un an, cele 8 fete cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani au reușit să câștige, din 43 de licee din toată țara, selecția pentru majoretele oficiale ale naționalei de rugby. Cu ele în spate, rugbyștii au câștigat pentru prima dată în 6 ani IRB Nations Cup, pe data de 18 iunie. „Le-am purtat noroc”, ne spune Ioana Adăscăliții, coregrafa trupei, în vârstă de 23 de ani, care pregătește la dansuri și gimnastică peste 100 de fete din oraș. Fetele o completează apoi: „Așteptăm propunerea naționalei de fotbal! Poate îi ajutăm să meargă la Mondial”.

Ar putea susține și naționala de handbal

Directorul nu rămâne impasibil la reacția fetelor și anunță: „Aici nu e ca la fotbal. Fetele se antrenează atât cât e nevoie pentru performanță„. Marcel Sas nu vrea să se oprească la naționala de rugby, ci vrea ca liceul său să dețină monopolul la nivel de majorete. Împins de pasiunea pentru handbal, acesta e aproape să își trimită fetele și la meciurile naționalei de handbal feminine. „Suntem în tratative, dar încă nu e sigur”, spune Sas. Până să se extindă și la alte naționale, majoretele liceului „Octavian Goga” fac constant deplasări în județ. Acestea le-au încurajat și pe fetele lui Tadici la finala Cupei EHF dintre Zalău și Lada Togliatti, disputată la Oradea. Totodată, se mai mândresc și cu prezențe la meciurile de baschet și handbal ale echipelor orădene, unde sunt chemate de fiecare dată.

Se antrenează minim 3 ore pe zi

Pentru a fi la nivel maxim pe parcursul celui un an de contract cu FRR, fetele au crescut progresiv și numărul antrenamentelor. Au început cu unul pe săptămână și au ajuns acum la două antrenamente pe zi. Unul la ora 7, înainte de școală, și unul după ore, ambele durând o oră și jumătate. „Când e nevoie, ne antrenăm și mai mult, până iese exercițiul”, ne spune coregrafa Ioana.

Noi nu suntem majorete tradiționale, cu pampoane, ci amestecăm mai multe stiluri de dans și gimnastică
Ioana Adăscăliții, coregrafa trupei

10 este numărul până la care directorul vrea să extindă trupa, așteptând și alte fete din liceu să se înscrie


Articol publicat de Mihai CINPOERU

Publicat: 29 06. 2012, 08:06
Actualizat: 29 06. 2012, 08:07