Mâine sunt alegerile parlamentare, iar candidații promit schimbări în sportul românesc.** Urmează alți patru ani de minciuni?

18,3 milioane de români sunt așteptați mâine la vot pentru a alege noii parlamentari

Pe listele de candidați se regăsesc și câțiva oameni din sport

Sportul se pregătește de alegerile parlamentare cu o nouă ofertă de pretendenți la fotoliile din „Casa Poporului”. Anghel Iordănescu, titularul unui loc de senator în ultimul mandat, a ieșit din schemă prin propria voință, dar lasă locul cald pentru un grup pestriț, din toate sferele performanței, dar concentrat pe o anumită parte a eșichierului politic. Pe listă se regăsesc actuali sau foști patroni de club, foști performeri, actuali antrenori, chiar și un cunoscut comentator sportiv. ProSport i-a provocat pe câțiva dintre ei să răspundă la întrebarea „ce ați face pentru sport din postura de parlamentar?”.

Ghiță îi aruncă la coș: „Ne țin copiii handicapați”

Sebastian Ghiță (34 de ani) candidează la un loc în Camera Deputaților în Prahova, din partea USL. Omul de afaceri ploieștean, fost baschetbalist și actual finanțator la campioana Asesoft, are o avere impresionantă, dar și o limbă ascuțită. „Ce aș face eu prima dată? O Sală Polivalentă în București de numai 8.000 de locuri, nu de zeci de mii, cât vor unii. Apoi, i-aș spune doamnei Cati Andronescu, care are 69 de ani pe-un picior, că noua religie globală e sportul. În loc să oblige copiii să facă ore de religie, mai bine îi obligă să facă sport. Dar un păcălici ca Funeriu și o bisericoasă ca Andronescu au hotărât să ne țină copiii handicapați doar ca să vorbească popii bine de ei în biserică”. Conform declarației de avere, Ghiță are active bancare de 48 de milioane de euro, obiecte de artă în valoare de 13 milioane de euro, ceasuri de 900.000 de euro și l-a împrumutat pe bunul său prieten, Alexandru Iacobescu, președintele CS Asesoft, cu 60 de milioane de euro.

Pușcaș, de la realizator la OTV, pe listele lui „Domnu’ Dan”

Marcel Pușcaș (52 de ani) a fost fotbalist și, mai apoi, președinte la Steaua, în perioada când clubul de fotbal s-a rupt de armată. Sărit din schemă la privatizare, Pușcaș a rămas cu un cui împotriva celor care au pus mâna pe cel mai iubit club de fotbal din țară. Impresar și mai apoi realizator de emisiuni tematice la OTV, fostul fotbalist s-a înscris pe listele lui „Domnu’ Dan”, la PPDD. Diplomat, vorbește de teme generoase: „Aș schimba Legea Sportului, care este o porcărie semnată și aprobată de Crin Antonescu în 2000. Am spus de atunci că are o mie de erori de fond”. Cu Legea Sportului revizuită, el susține că s-ar rezolva și problemele legate de blaturile și mafia din fotbalul românesc. Nu mai e nevoie să o spună: se știe că nu-l înghite pe Mircea Sandu… Pușcaș are o pensiune în Austria, datorii de 300.000 de euro și debite de 250.000 de euro.

„Vioară cel sărac” pune mâna pe pușcă

Viorel Ion (46 de ani) este cel mai simpatic și mai sărac dintre candidați. Fost fotbalist pe la Steaua, Oțelul și Gloria Buzău, actualmente antrenor la Otopeni, „Vioară” vrea să-i convingă pe buzoieni să-l voteze. Omul a completat declarația de avere numai cu linii. „N-am nimic pe numele meu, nici mașină, nici casă. Am salariu, dar n-am încasat niciun leu în 2012”, explică el. Candidează la ecologiști pentru că ăștia au principii: nu fac alianțe. La întrebarea ProSport a răspuns cuminte: „Aș face un proiect de lege pentru a crește numărul de ore de sport din școli și pentru a construi mai multe terenuri și săli de sport”. Când vine vorba de blaturi, prinde însă curaj: „Dacă aș descoperi un jucător că face blat, l-aș împușca și apoi m-aș duce singur la închisoare”.

Viitorul șef al sportului?

Alin Petrache (36 de ani, USL) are imaginea unui lup tânăr în politica românească. Este deja numărul 2 în ANST și se zvonește că va fi șeful cel mare al sportului dacă acesta se va transforma în minister, așa cum dorește Victor Ponta. Fiu al unui om de afaceri care s-a descurcat sub toate guvernările, Alin Petrache a jucat rugby la cel mai înalt nivel, fiind inclusiv căpitan al primei reprezentative. Și el vorbește despre modificarea Legii Sportului. „O consider o prioritate națională. De aici trebuie plecată reconstrucția. Din păcate, fiind vorba de fiscalitate, va dura doi-trei ani până când legea se va modifica”. Alin Petrache are cinci case, trei mașini, ceasuri în valoare de 67.000 de euro și bunuri de 191.000 de euro.

Nețoiu s-a ascuns pe listele PPDD

Pe listele de candidați la parlamentare se regăsește și Gheorghe Nețoiu. Fostul patron al Universității Craiova n-a avut probleme în a se înscrie pe listele PPDD, deși are calitatea de învinuit și, mai recent, a fostcondamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în „Dosarul Transferurilor” (decizia nu este definitivă). El candidează în județul Dolj, iar campania și-a construit-o pe imaginea „campioanei unei mari iubiri”, Universitatea Craiova, echipă pe care a decimat-o fără scrupule prin 2000.

În fine, cel mai mediatizat personaj din sfera sportului aflat pe listele de candidați la parlamentare este patronul Stelei, George Becali. Viața și intențiile lui sunt însă romane fără secrete și fără epilog.


Candidați din lumea sportului

• Alin Petrache – București – USL, Camera Deputaților
• Sebastian Ghiță – Ploiești – USL, Camera Deputaților
• George Becali – București – USL, Camera Deputaților
• Gheorghe Nețoiu – Dolj – PPDD, Camera Deputaților
• Viorel Ion – Buzău – Partidul Ecologist, Camera Deputaților
• Marcel Pușcaș – București – PPDD, Camera Deputaților
• Dumitru Pelican – București – USL, Senat
• Bogdănel Stoicescu – Buzău – PPDD, Camera Deputaților
• Mihai Marian Bâzgam – București – ARD, Camera Deputaților


Mihai Leu, city-manager la Hunedoara

Dacă mai mulți oameni din sport își încearcă norocul la parlamantarele de mâine, un alt performer român și-a asigurat deja locul într-o administrație locală. Fostul campion mondial la box Mihai Leu (43 de ani) a câștigat ieri concursul pentru postul de city-manager la Hunedoara. La alegerile pentru primăria locală din luna iunie, Mihai Leu l-a susținut pe actualul edil, Viorel Arion, acesta câștigând mandatul cu doar câteva sute de voturi în plus față de contracandidatul său, considerat inițial favorit.

Publicat: 08 12. 2012, 08:20
Actualizat: 08 12. 2012, 08:21