LIGA PARIORILOR | Autoritățile spun că s-au mizat sume mari de pe conturile lui Napoli și Stoican: „Monitorizăm doar IP-urile din România și ne sesizăm la rulaje mari, peste 5.000 de euro în 2-3 săptămâni”. Meciurile la care au participat cei doi după 1 septembrie

Tudor Simota, directorul general al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, desființează explicațiile lui Nicolo Napoli, antrenor cu cont pe site-ul bet365.com, care afirmă că n-ar paria el, ci fiul său din Cagliari. „Noi monitorizăm calculatoarele cu IP din România”, a explicat Simota luni dimineață, în emisiunea ProSport Live.

„Gazeta sporturilor” a dezvăluit luni că antrenorii Nicolo Napoli, acum la CSMS Iași, și Flavius Stoican, momentan liber de contract, dar care a pregătit în trecut Dinamo și FC Voluntari, au conturi active la bet365.com și, respectiv, bwin.com. Autoritățile consideră ilegale ambele case de pariuri în România și îi au în evidență pe toți cei care, după 1 septembrie, au continuat să parieze pe conturile de pe aceste site-uri.

„E imposibil ca un italian să intre de acolo pe o platformă din România!”

Puși în fața evidenței, Stoican și Napoli au recunoscut că au conturi deschise și active la aceste case de pariuri, dar au oferit, fiecare, explicații diferite și au susținut, la unison, că nu ei ar fi cei care mizează. Regulamentele interne și internaționale le interzic cu desăvârșire oamenilor din fotbal, fie că sunt antrenori, conducători, jucători sau arbitri, să joace la pariuri.

În timp ce Stoican a spus că fratele său joacă poker online pe bwin folosindu-se de contul deschis pe numele antrenorului, italianul Napoli afirmă că e un cont deschis acum 10 ani și că nu pariază el, ci fiul său care locuiește în Cagliari. Lăsând la o parte problema legală, deoarece Napoli afirmă că l-a lăsat pe fiul său să-i folosească datele personale deoarece la vremea respectivă acesta era minor (!), povestea suferă și în punctele esențiale.

Într-o intervenție telefonică la emisiunea ProSport Live, luni dimineață, Tudor Simota, director general la ONJN, a declarat că e sistemul nu îi vizează pe pariorii din alte țări, mai ales dacă au și cetățenie străină, și că monitorizarea se face la cei care au adrese (IP) de România: „Domeniul online este puțin specific, nu pot să fac referire la o persoană anume, dar pot să vă spun despre sistem pe scurt. Sistemul italian nu permite accesul platformelor nelicențiate în Italia decât printr-o conformare cu codul fiscal al cetățeanului italian. Este deci imposibil ca un italian care e acolo să intre pe o platformă din România în mod legal. Legea română spune că sunt documentați cetățenii români care nu sunt rezidenți în alte state, asta înseamnă că nu sunt angajați în mod legal și nu își plătesc taxele în statele respective, și îi mai monitorizăm pe cei care accesează platformele de pe IP-uri din România. Asta e reglementarea în România”.

„Ne sesizăm doar când pariorii pariază într-o perioadă scurtă sume mari”

Același Tudor Simota a demontat și cealaltă explicație a lui Napoli, care spune că nu poate fi vorba decât de pariuri mărunte, 5-10 euro. „Noi documentăm activitatea persoanelor care joacă pe site-uri nelicențiate, dar avem niște criterii și pot să vă asigur că ne sesizăm doar în momentul în care pariorii pariază într-o perioadă scurtă sume mari de bani, și aici discutăm vis-à-vis de cele două cazuri pe care le-ați ridicat dumneavoastră. Am sancționat doar pariorii care au jucat într-o perioadă de 2-3 săptămâni sume totale de peste 5-6.000 de euro. Avem și alți indicatori pe care-i luăm în considerare dar iese din discuție orice referire la sume mici jucate”, garantează oficialul ONJN.

Ținând cont de ceea ce a spus directorul general al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, rezultă, deci, că de pe conturile lui Nicolo Napoli și Flavius Stoican s-au mizat sume mari în ultimul timp, iar activitatea a avut loc din România. Napoli a fost, în tot acest timp, antrenor la CSMS Iași, în timp ce Stoican a antrenat, timp de trei săptămâni, echipa FC Voluntari, cu care a disputat 6 meciuri.

FC Voluntari este, de altfel, prezentă și în dosarul FRF care vizează trucarea meciurilor de către Gloria Buzău în sezonul trecut. Două sunt partidele Voluntari – Buzău documentate de Comisia de Integritate ca fiind aranjate la pariuri: un 5-1 în sezonul regulat și un 5-2 în play-off.

Alte cazuri recente: Dinu Gheorghe, Marian Pană, antrenorii și jucătorii de la Gloria Buzău

Deși nimeni din fotbalul românesc nu recunoaște că joacă la pariuri și, chiar mai mult decât atât, în general cei întrebați pretind că nici nu au cunoștință de acest fenomen, în ultimele săptămâni dovezile despre existența acestui flagel s-au înghesuit. Departamentul de Intergritate al FRF a pus pe masa Comisiei de Disciplină un dosar cu 10 partide disputate de Gloria Buzău în sezonul trecut, jocuri documentate ca fiind aranjate la pariuri. Adversarii buzoienilor au afirmat, toți, că n-au avut habar de așa ceva, însă Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF, a declarat pentru ProSport că este imposibil să aranjezi un meci la număr de goluri marcate sau la scor exact fără ca adversarii să participe.

Săptămâna trecută, reporterii ProSport l-au surprins pe antrenorul Marian Pană ieșind dintr-o casă de pariuri. Ulterior, el a recunoscut că mizase pe mai multe meciuri de fotbal și de tenis și că face acest lucru „doar atunci când sunt liber de contract”. Marian Pană figurează în dosarul FRF despre pariurile trucate de Gloria Buzău la un meci de anul trecut, pe când antrena Farul Constanța. În raportul federației scrie că, la un moment dat, Ion Viorel, antrenor la Gloria, i-a reproșat lui Pană că nu respectă înțelegerea de dinaintea jocului.

Astă-primăvară, Dinu Gheorghe, în trecut președinte la echipe precum Rapid, FC Brașov, Astra și Dinamo, a fost filmat și fotografiat în timp ce miza la o casă de pariuri din București.

În Regulamentul Disciplinar al FRF, pedepsele prevăzute pentru cei care pariază sunt foarte aspre:

„Fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activități similare care privesc jocurile din competițiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități se sancționează cumulativ cu:
a) interzicerea oricărei activități legate de fotbal pentru 2 ani;
b) penalitate sportivă de 300.000 de lei”

Până acum, în fotbalul românesc nu a fost sancționată nicio persoană pentru aceste delicte.

 

 

Publicat: 16 11. 2015, 14:11
Actualizat: 16 11. 2015, 14:12