INTERVIU | Arăta Franța ca o campioană mondială la EURO 2016? Ovidiu Hoban oferă răspunsul: „Sincer…”. Ce rol are Giroud în echipă, cum explică traseul Poloniei, cine este „goleadorul” și cum ar arăta un meci România – Croația

Franța este nouă regină a lumii fotbalului, după ce și-a revendicat coroana la Campionatul Mondial din Rusia. Argentina, Uruguay, Belgia și Croația au cedat, pe rând, în fața „mașinăriei” lui Didier Deschamps, nu înainte ca formația din Hexagon să treacă de Grupa C, de pe primu loc. Danemarca, Peru și Australia au fost colegele de serie.

Croația, surpriza plăcută a acestui turneu final, a fost învinsă cu scorul nemilos de 4-2 în finală de echipa Franței. O echipă ce a avut în componență șase jucători care au evoluat împotriva României la EURO 2016: Lloris, Matuidi, Kante, Pogba, Griezmann și Giroud. ProSport a stat de vorbă cu unul dintre „tricolorii” care au dat piept cu actuala campioană mondială la ultimul Campionat European, Ovidiu Hoban. Actualul campion al României cu CFR Cluj a mărturisește că echipa lui Deschamps nu arăta a campioană mondială în meciul de deschidere al Europeanului din 2016, și spune ce rol au Pogba, Kante și Giroud în echipă.

ProSport: Franța ți s-a părut la fel de puternică sau mai puternică decât cea pe care ați întâlnit-o la EURO 2016?
Ovidiu Hoban: Mi s-a părut mult mai matură și mult mai puternică.

Avea atunci trăsături de campioană mondială?
Sincer nu, și acum eu țineam cu Croația. Dacă au câștigat, au meritat, și dacă stai să analizezi, într-adevăr, a fost echipa cea mai bine organizată și asta mi s-a părut cel mai important lucru.

„Kante și Pogba, motorul echipei. Giroud, cel care ține de minge”

Cât de importanți sunt Kante și Pogba în echipă?
Sunt motorul echipei. Și eu când am jucat contra lor, mi-am dat seama că sunt, într-adevăr, jucători de clasă. Merg în tandem amândoi, cred că împreună să completează unul pe celălalt. Într-adevăr, ca imagine, ca orice, Pogba e mult peste Kante, dar din punctul meu de vedere, împtrună sunt mult mai puternici.

Ce rol are Giroud în echipă? Pentru că a trecut un campionat mondial și în șapte meciuri nu a tras niciun șut pe spațiul porții.
Este foarte important, el este cel care ține de minge și aduce echipa sus. Într-adevăr, joacă mult cu spatele la poartă, dar acesta este rolul lui în echipă, pentru a crea spații pentru ceilalți.

Cum explici traseul dezastruos al Poloniei de la acest Campionat Mondial?
Chiar nu știu, n-am cuvinte… Mă așteptam să facă mult mai mult pentru că știam că sunt o echipă bună, dar se pare că nu au reușit să capaciteze cât au capacitat în perioada de preliminarii.

Au avut același joc și aceleași prestații pe care le-au avut și în meciul cu România?
Nu, din punctul meu de vedere au fost mult sub ce au arătat în preliminarii. Și noi am arătat bine în preliminarii la EURO 2016, și am arătat dezastruos în grupe, sau nu chiar dezastruos… (răde)

Tu cui i-ai fi dat balon de aur al turneului? L-a luat Luka Modric.
Da, merită pe deplin. Joacă și la echipa mea preferată. Exceptând lucrul acesta. Este un jucător de clasă și chiar a fost exponențial în performanțele Croației.

Din ce ai văzut la acest Campionat Mondial, cum ar arăta Liga 1 cu VAR?
Cred că mult mai interesantă și mult mai controversată… (râde)

Avem arbitrii în România care ar putea fi delegați pentru VAR?
De ce nu? Avem calitate și noi, nu cred că suntem de departe de alți arbitri. Din păcate, Ovidiu a avut ghinion. O greșeală a făcut ca el să nu fie la Campionatul Mondial.

„Griezmann, un goleador”

Ai jucat peste 50 de meciuri consecutiv în perioada în care evoluai pentru Gaz Metan Mediaș. Cât de greu a fost să aibă trei meciuri la rând cu prelungiri? E obositor?
Foarte mult, foarte mult… Și s-a văzut asta la sfârșit, deja se simțea oboseala, pentru că ei aveau cred că un meci în plus față de Franța. Într-adevăr, orice energie e importantă, mai ales într-o finală.

Poți să-mi spui trei calități pe care le are Griezmann?
Foarte muncitor, foarte talentat și un „goleador”, pentru că, într-adevăr, simte unde trebuie să fie și are execuții.

Cum ar arăta astăzi un meci România – Croația?
Nu știu ce să zic, (râde). Eu cred că am face față oricărei echipei, nu doar Croației.

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a spus că, în cazul în care ne-am fi calificat la acest turneu final, am fi trecut de faza grupelor. Tu ce spui?
Depinde și în ce grupă eram. Și eu sunt la sentimentul lui, pentru că, de exemplu, cam toate echipele s-au autodepășit la acest Mondial, și a fost un campionat al surprizelor, ca să spun așa.

În cariera sa, Ovidiu Hoban a evoluat la FK Clausen, Universitatea Craiova, Bihor Oradea, Gaz Metan Mediaș, Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești, Hapoel Beer Sheva și CFR Cluj. Un titlu de campion și o Supercupă a României cu clujenii, două titluri de campion al Israelului cu Hapoel Beer Sheva și o Cupă a României cu Petrolul Ploiești are în palmares mijlocașul de 35 de ani. Trei goluri și trei pase decisive a bifat Hoban în primul său sezon la campioana din Gruia.
 

Publicat: 18 07. 2018, 13:33
Actualizat: 18 07. 2018, 13:34